It’s more fun to be a pirate, than to join the navy

Ex-bobo and proud to be. Ex-columnist bij De Standaard. Journalist. Publicist. Terug bij De Morgen sinds mei 2014.

Auteur van ‘Wie Gelooft die Coureurs Nog’

Opiniemaker

Docent ‘Geopolitiek van de Sport’ aan VUB en VIVES

Lezingen over doping, sportbusiness, sportsystemen, sportpolitiek, (wieler)bonden: aanvraag per mail hansvdw@telenet.be

Niet voor één gat te vangen

Alle meningen zijn persoonlijk

12 gedachtes over “It’s more fun to be a pirate, than to join the navy

 1. Beste Hans,

  Elke zaterdag kijk ik uit om jouw stukjes te mogen lezen in de krant.
  Ook deze keer weer de nagel op de kop… die voetbalclubs kunnen er wat van.

  Ik ben het echter niet eens met je mening over voetbalcommentatoren… alsof deze “bijna-journalisten” zouden zijn.

  Ik vind het niveau van de meeste voetbalcommentatoren beneden alle peil. Zo’n Geert Devlieger, Imke Courtois, Jacky Matthijssen, Bob Peeters, Mo Messoudi, Wim Deconinck, Wesley Sonck… dat is toch bedroevend?

  Jan Mulder en Johan Boskamp hebben reeds lang hun beste tijd gehad.

  Hein Vanhaezebroeck heeft zijn stijl en fysiek tegen maar inhoudelijk kan die wel makkelijk mee.

  Gert Verheyen, Marc Degrijse, Gilles Debilde kunnen het (volgens mij) wel. Eddy Snelders is een twijfelgeval maar kan wel nuanceren.

  Maar mijn vraagt blijft steeds : waarom betalen de omroepen 3 tot 4 “analisten” voor weinig toegevoegde waarde en veel ergernis? Een echte journalist/presentator moet dat toch beter (en goedkoper) kunnen?

  Een overzicht van alle goals van Ronaldinho of Ronny Martens of… voor elke match en tijdens de rust is toch beter/goedkoper en levert volgens mij evenveel kijkers op.

  Of heb ik de ironie in jouw opmerking over commentatoren in je artikel gemist?

  Groeten

  Jan

 2. Beste Hans,

  Het is altijd weer een plezier om jouw colums te lezen of jou te horen in één of andere podcast. Jouw mening over sport is bijzonder interessant en het is leuk om je af en toe tegen heilige huisjes te “zien” trappen. Ik woon al jaren in Salzburg, maar volg de Belgische sport nog altijd intens. En las zodoende jouw colum over Red Bull / Mateschitz. Helemaal to the point. Misschien één puntje dat minder uit de verf komt in jouw tekst, is hun aankooppolitiek: zij kopen nooit sterren, maar investeren alleen in opkomende talenten, die ze zich verder laten ontwikkelen bij FC Liefering en/of RB Salzburg. Om ze vervolgens met (vaak veel) winst verder door te verkopen aan Europese topclubs. En natuurlijk ook regelmatig aan RB Leipzig.

  mvg,

  Patrick

 3. Hans, tip om wikkels van repen en lege gels weg te stoppen, steek ze niet in je achterzak, maar gewoon ergens onder je truitje. Geen kleverig gedoe in achterzakken, als je thuiskomt en je trekt je truitje uit, valt alles op de grond, oprapen in in de vuilbak kieperen.

 4. Geachte heer Vandeweghe

  Toen ik net kennis nam van de uitspraak van het arbeidshof van Antwerpen in de zaak Nuyens v/ Van Aert, kon ik niet anders dan met enig plezier terug denken aan je column over dit dossier. Je had het ten langen leste opnieuw bij het rechte eind.

 5. In De Morgen : de Olympische Spelen liepen ‘naar Griekse begrippen’ als een trein. Fuck you. Wanneer gaan Vlaamse keuterboerkes eens de OS organiseren??!

 6. Beste Hans, met betrekking tot jouw uitspraak over Wout’s prestatie in het tijdrijden kan ik enkel het volgende kwijt; je hebt geen bal verstand van wielrennen en kan niet inschatten hoe Wout in de race een paar dagen daarvoor heeft moeten woekeren met zijn krachten om, geviseerd door iedereen, alle aanvallen af te slaan. En dan toch nog de zilveren medaille pakken. Wordt het niet eens tijd om het vitriool uit jouw pen te drinken? Of beter, nadenken alvorens je onzin post!

 7. Knuffels en gejoel. Meneer Vandeweghe, dat ge niets moet weten van Westvlamingen kan ik niet goedkeuren maar wel begrijpen, we wonen immers met teveel in uw geliefkoosde Gent. Veel praat verkopen over racisme maar een probleem hebben met mensen die een kilometer of 50 verder geboren zijn. Wat je schrijft over Eder Balanta, ik ben blij dat die mens geen Nederlands kan lezen. Dat gedoe over Pablo Escobar klinkt misschien grappig als je het de eerste keer leest, maar eigenlijk is dat puur racisme. Ik kom uit een tijd toen we nog door elkaar zaten in een voetbalstadion, uit-en thuissupporters. Toen werden we nog niet opgehitst door op sensatie beluste journalisten. Schaam u.

 8. Geachte heer Vandeweghe,
  Beste Hans,

  Zonet uw column van vandaag 26/02 in De Morgen gelezen, waarin u pleit voor een sportboycot tegen Rusland totdat Poetin weg is. Ik vind u één van de beste Vlaamse sportjournalisten omwille van uw nuchterheid, no-nonsens en eerlijke analyses, maar uw column van vandaag getuigt toch van die typische westerse hypocrisie waaraan zovelen zich laten vangen. Zijn het dan toch de emoties?
  Van mij mag die gefrustreerde ex-KGB’er in het Kremlin liefst ook zo snel mogelijk verdwijnen. Daarvoor mogen de nodige middelen worden ingezet, liefst de niet-gewelddadige, en daartoe behoren zeker ook sancties op sportgebied. Al zou ik persoonlijk toch nog wat clementie hebben met individuele Russische sporters.
  Maar toen de VS en de UK in 2003 Irak, net als Oekraïne een soeverein land, binnenvielen onder het valse voorwendsel van massavernietigingswapens en banden tussen Sadam en Al-Qaida (Poetin gebruikt nu de flagrante leugen van een genocide op etnische Russen als excuus), toen hoorde ik niemand, maar dan ook niemand, pleiten om de Amerikanen en de Engelsen te boycotten, niet in de sport noch op eender welk vlak.

  Mvg,
  Bram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s