Column over Rio, begijnen en prezidentje Kwek op demorgen.be van 17 aug 2015

Rio, begijnen en prezidentje Kwek

 
Ik zit sinds gisterenochtend in Rio (voor het werk), meer in het bijzonder op/in Copacabana en als ik dit tik, heb ik 36 uur geen bed gezien. Dat is niet erg want alles voor het werk.Leuker dan het evenement zelf, is het warm lopen vooraf, in dit geval voor de Olympische Spelen. Gisterenochtend, pas van vlucht LH 500 gerold, stond ik moederziel alleen aan de start van het testevent wielrennen, op Copacabana, op loopafstand van waar ik logeer. Bert Roesems van Shimano kwam een praatje maken, koerscommissaris Guy Dobbelaere ook, Serge Pauwels kwam afspreken voor na de wedstrijd en ik heb zelf Carlo Bomans even aangeschoten. Dat ging niet van harte bij de al te brave man maar dat heeft zo zijn redenen.

Het zal wel aan mij liggen, maar ik stel mij weer vragen. Bijvoorbeeld: waarom moesten twee bondscoaches over de grote plas vliegen voor dit testevent dat alleen voor mannen was en alleen bedoeld was om een idee te krijgen van het parcours? Waarom moest ook vrouwenbondscoach Ludwig Willems mee? Om vast te stellen dat geen enkele Belgische vrouw ook maar een kans maakt volgend jaar wellicht, maar dat had hij ook vanaf een video-opname van het parcours kunnen zien. Of kunnen afleiden uit de kwalificatie ‘zwaarder dan Firenze’, naar het WK-parcours van 2013 waar de tricolore vrouwen er nooit aan te pas zijn gekomen.

En alsof die twee bondscoaches nog niet volstonden voor een lichte ploeg van vijf renners, dook ineens ook bondsdirecteur Jos Smets op een in volgauto. Die is dan weer gisteren met een personeelslid van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, en met de bondscoaches op prospectie gegaan (en in Brazilië betekent dat vliegen) om te checken of de stageplek wel voldoet voor de heren wielrenners. Hadden de bondscoaches dat dan niet kunnen beslissen? Een beetje bondscoach natuurlijk wel, zelfs in het wielrennen waar lager middelbaar en een middelmatige wielercarrière zouden moeten volstaan om een berijdbare weg te vinden.

Bon, die van het BOIC moesten in Rio zijn voor de cheffen de mission-meeting met het oog op de Spelen van volgend jaar en ze waren met twee, wat nieuw is en wat ik wel wil aannemen gezien de steeds complexere logistieke dossiers. De slotsom was wel dat er achter de vijf renners, zes niet-renners reden/liepen. Ik recapituleer:  twee bondscoaches, een bondsdirecteur, de twee mannen van het BOIC en een mechanieker. Misschien was er ook nog een (zevende) soigneur mee, maar die heb ik dan niet gezien.

Met alle respect voor elkeen, maar in mijn Gentse periode hadden we daar een spreekwoord voor: zes begijnen om één ei te klutsen. En het ei werd dan nog geklutst door de wonderbaarlijke Serge Pauwels die een zomer op wolkjes aan het rijden is. Schitterend eerste Belg in de Tour, gescoord met een goed verhaal op tv en nu weer tweede na de sterke Franse ploeg in het testevent in Rio. En één van de volgende weken vader van zijn eerste. De zomer van 2015 kan niet meer kapot. Maar om het nog eens over die begijnen te hebben en dan hou ik op met zeuren: ze zullen allemaal wel hun nut hebben, maar een tripje Brazilië kost wel geld en dat is bijna altijd geld van de belastingbetaler.

Overigens lag Rio niet wakker van het testevent. Er zal vast wel een station zijn geweest waar de wedstrijd in beeld kwam, maar ik heb het niet gevonden tussen de 88 zenders die op het digitale bakje in mijn studiootje worden aangeboden. Wel de Tour de Holandia, de Braziliaanse naam voor de Eneco Tour die nota bene dit weekend in België werd gereden en die gewonnen werd door een Belg.

In mijn amechtige poging om iets van het testevent op te vangen, bleef ik haperen bij Fox2 Vivo. Groot was de verbazing, toen daar ineens KV Oostende-Anderlecht in beeld kwam. Ik ben blijven hangen. Het stond 2-1 en ik heb de 3-1 gezien, jawel. En ik zag hoe ze bij Anderlecht werden voorbij gelopen, onder meer door Jordan Lukaku de beste linksachter die Anderlecht zich zou kunnen dromen, hadden ze hem al niet verkocht.

Geregeld kwam ook de part time schlagerkoning, part time voetbalvoorzitter en part-time industrieel Marc Coucke in beeld. De commentatoren – ze waren godbetert met twee –  kenden hem: Presidente Coucke, in het Portugees Prezidentje Kwek.

I kid you not.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s