Column Démare op demorgen.be van 21 maart 2016

Ofwel is Démare zijn voornaam Femke, of hij heeft aan de klink gehangen

Wielrennen is misschien een sport voor oude mannen, maar zeker ook voor drukke mannen/mensen. Je zet de tv aan – in mijn geval met nog ruim honderd kilometer te gaan – en dan kan je van alles. Nieuwe schoenplaatjes monteren, inbusje halen, ander inbusje halen, tussendoor klodden visseneieren in de vijver zien drijven en een massale goudvissenabortus plegen, even tot achter in de tuin lopen en vervolgens terug naar de tv om te merken dat je niks hebt gemist.

Hoewel, zoals gebruikelijk in de moderne koers vallen ze om de zoveel kilometer. De meesten staan op, een paar blijven zitten. De heel aardige Julien Vermote bijvoorbeeld kon niet meer verder, was mijn indruk. Misschien is hij toch verder gereden, maar toen was ik al even iets anders halen. Neen, lees ik ineens op de mail, hij is geopereerd. Beterschap gewenst.

De Cipressa heb ik gezien en ook de beklimmingen van een tweetal capi. Vervolgens ben ik gaan zitten voor de Poggio met nog acht kilometer te gaan. Nog drie kilometer had ook gekund want toen begon het pas. Dachten we. Dachten ook Michel Wuyts en José Decauwer. Zij zagen niet dat Michal Kwiatkowski was ingelopen. Geen verwijt. Mijn scherm is vier keer groter en ik had het ook niet gezien.

Vervolgens viel er nog eentje van Etixx-QS met nog honderd meter te gaan – ik dacht Zdenek Stybar, maar het was Fernando Gaviria – en toen was de witte streep al heel dichtbij. Een rode renner leek te gaan winnen, waarna een witte renner van nergens uit na 296 kilometer tien meter op kop kwam. Het waren de laatste tien meter en de witte won: Démare, zowaar.

Dát is nu zo leuk aan wielrennen. Na de wedstrijd is het niet afgelopen. Ook nu weer niet, want Arnaud Démare zou aan de klink hebben gehangen tijdens de beklimming van de Cipressa. Dat zou zijn gebeurd na een val. Matteo Tossato van Tinkoff en Eros Capecchi van Astana zagen hem voorbijrijden naast een ploegwagen aan het dubbele van hun snelheid, getuigden ze. Onzin, riep zijn ploegleider, drie ploegmaats stonden hem bij.

Oké, gaf de ploegleider toe, hij had natuurlijk een bidon aangenomen. Zoals u al heeft gemerkt duurt het soms een halve minuut voor ze zo’n bidon goed en wel vast hebben. Die uitleg van de ploeg volstond niet: de bellen gingen af en Twitter ontplofte.

Op de app Strava stond heel even de file van Démare en tien minuten later was die alweer gedeletet. Gisteren stond zijn Strava-segment van de Cipressa weer online en daaruit bleek dat hij op Van Avermaet en de leiders ongeveer veertig seconden had goedgemaakt tijdens de klim. Dat kan, op voorwaarde dat ze vooraan niet al te snel doorrijden. 5,6 kilometer tegen gemiddeld vier procent in tien minuten overbruggen, is in elk geval behoorlijk goed gereden voor een weliswaar sterke sprinter, maar toch een sprinter. Meer zelfs, dat is fenomenaal goed gereden.

Gisteren wist een twitteraar dan te achterhalen dat Démare de snelste Cipressa-beklimming uit de geschiedenis van Milaan-San Remo had gereden en wel aan 34,2 kilometer per uur. Dat mag je die jongen niet ontzeggen, want Démare is nu eenmaal een groot talent, maar het werd bepaald vervelend toen de eeuwige Finse twitteraar @ammattipyöräily uit de files kon opduikelen dat Démare tijdens die klim van 5,6 kilometer zowaar een topsnelheid van 52 per uur had gehaald.
Ook dat kan, maar niet bergop en ook niet in de eerste kilometer, want die gaat tegen 5,8 procent omhoog en ook niet de laatste anderhalve kilometer waarin hij twintig seconden goedmaakt. Hier is dus meer aan de hand, maar geen enkele commissaris heeft iets gezien. Deze zaak wordt straks verticaal geklasseerd, maar in het peloton zullen Démare en FdJ voortaan met argusogen worden bekeken.
Wielrennen is misschien steeds minder een sport van liegen en bedriegen maar trop blijft te veel. Er is maar één oplossing: verplicht al die profploegen voor eens en voor altijd met geijkte vermogensmeting te rijden en laat een onafhankelijke commissie van experts achteraf de files analyseren. Als daaruit blijkt dat Arnaud Démare de Cipressa is opgereden aan pakweg 300 watt, zijn er twee mogelijkheden: of zijn voornaam is Femke of hij heeft aan de klink gehangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s