Column E allora (over Astana) in De Morgen van 13 dec 2014

E allora?

Schorsen die Kazakken. Stenigen en kielhalen daarna. Vuile dopeurs, weg ermee. Vat ik de volkswoede van de voorbije week een beetje samen? Ik dacht het wel.

Hoe verzinnen die klojo’s van de internationale wielerunie UCI het toch? Dat arme Europcar mag niet in de WorldTour om economische redenen en die gore smeerlappen van Astana mogen wel. Astana godbetert, dat zichzelf bij elke sortie naar het Westen volspuit met de nieuwste doping en advies krijgt van Michele Ferrari, de Mengele onder de wielerartsen: schande!

Ik heb het doorgaans niet begrepen op wielerbonden en al helemaal niet op de UCI sinds het aantreden van Brian Cookson en zijn comedy capers, maar soms moet een mens redelijk blijven. De Iglinski’s zijn het enige harde bewijs dat ooit renners van Astana doping hebben gebruikt en verder is er – voorlopig – alleen maar hearsay en speculatie. Als de UCI op basis daarvan een ploeg uitsluit, gaat het met de billen bloot bij het sportarbitragetribunaal, punt uit.

De drie jongens van het opleidingsteam die aan de steroïden zaten? Jammer en valt zeker niet goed te spreken, maar was dat Astana dat de doping organiseerde? Of was het zelfbediening? Als een renner van Team Etixx of EFC Quick Step vorig jaar was betrapt (een hypothetisch voorbeeld), zouden we dan eisen dat de ploeg van Patrick Lefevere uit de WorldTour moet? Niet echt.

En dan de samenwerking met Ferrari? Indien die al bestaat, is die met Stefano, de zoon, of met Michele, de vader? Wat kan men Michele Ferrari verwijten? Dat hij Lance Armstrong van advies heeft voorzien. Zeker. Dat hij mee epo populair heeft gemaakt in het peloton. Misschien, via Ariostea en later Gewiss. Dat hij de weldaden van een probate olieverversing kent. Ook, maar hij was niet alleen.

Alle gekheid op een stokje: ik denk dat Michele Ferrari – hoe goed hij ook is als trainer – beter niet meer in de sport actief is. Soms is een brug te ver echt een brug te ver. Maar wat kan men Stefano verwijten? Dat hij de zoon is van zijn vader en ze weleens met elkaar praten? Om het met Mitterrand te zeggen: e allora? En dan nog?

Stefano is nooit echt in opspraak gekomen, hoewel hij al van eind vorige eeuw samen met zijn vader de trainingssite 53×12 op poten heeft gezet. Toen ik in 2004 bij de Ferrari’s op bezoek ging was Stefano de man die ons bijstond in de vertaling van mijn Engels- Italiaans naar het Italiaans-Engels van zijn vader.

Vandaag prijs ik mij gelukkig dat ik het bij die misdadigers tegen de mensheid een halve dag heb uitgezongen en als ik LaGazzetta dello Sport mag geloven, is het zelfs een godswonder dat ik er levend ben buiten gekomen. Alleen: ik geloof LaGazzetta niet. Ik ben even naar de website 53×12 gesurft, waar de verschoning van Ferrari op staat. Die wordt door onze media natuurlijk niet in haar geheel meegenomen, terwijl de man daar zo formeel de beschuldigingen afdoet als verzinsels dat hij een psychopaat moet zijn om zo te liegen.

Ik geloof – voorlopig – Ferrari boven LaGazzetta omdat die laatste zich baseert op een rapport dat zich baseert op getuigenissen van Danilo Di Luca, die er een kunst van maakt om zoveel mogelijk stront over zijn sport uit te storten. Doping? Iedereen. Omkoping? Regelmatig. Motortjes? Bestaan ook. Ik fout, iedereen fout. Sukkel.

Ik herinner mij La Gazzetta ook als de krant die schreef dat Marco Pantani net voor zijn dood was geslagen en een drankje te drinken had gekregen en dat er Chinees was gegeten door zijn moordenaars op zijn kamer en dat daarom het onderzoek moest heropend worden. Wat toen, net als nu, door onze kranten vrolijk werd afgeschreven, waarop ze richting mama Pantani trokken. Tot enkele weken geleden het gerecht de echte feiten van zijn dood en drugsgebruik vrijgaf, inclusief de bewijzen dat er van moord geen sprake was. Dat verscheen in mineur op de achterafpagina’s.

Besluit: zoals de feiten nu voorliggen, mag Astana koersen. Wordt een en ander echt bewezen: kielhalen.

13-12-2014-E-allora?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s