Column Sportgala op DeMorgen.be van 15 dec 2014

“In deze vorm verdient het Sportgala geen zendtijd meer”

We zijn een kikkerland als het op topsport aankomt, we weten niet wat (on)belangrijk is, van veel morele scrupules hebben we geen last, maar moeten we daarom Jens Voigt uitnodigen in een gala om onze topsporters te huldigen? Was er echt niemand beter te vinden dan de man die overal doorheen fietste maar nooit iets van belang won, de man die in 1997 in het profwielrennen stapte, maar nooit doping nam of zich dat nooit herinnerde?

Jens Voigt is de man die een werelduurrecord neerzette dat er geen was en dat gelukkig werd verbeterd door een andere renner die nog geen kermiskoers heeft gewonnen en zelfs in ons wielerparadijs onbekend was. Voigt tegenover Eddy Merckx zetten, was een belediging voor Merckx, maar die heeft zoals bekend ook niet al te veel last van scrupules en speelde het spel mee.

Het Sportgala ging door in Plopsaland in het theater waar Gert en Samson veelvuldig hun ding doen en de kindertjes een leuke namiddag bezorgen. Wellicht daarom dat de voorzitter van onze beroepsvereniging ons een sprookje over het fantastisch sportjaar 2014 op de mouw kwam spelden. Ik begrijp dat het een feestavond is, mèt smoking, maar blijf dan op de journalistieke vlakte en zeg niks: 2014 was verdorie het slechtste Belgische sportjaar van de laatste kwarteeuw.

Als u een benchmarkje wil, kijk dan dinsdag eens naar Nederland waar ze voor hun Sportgala alleen maar goud nomineren en waar nog nooit zoveel nominaties zijn aangenomen.Vier van de zes prijzen van de avond gingen naar de Rode Duivels, naar hun coach of naar twee van hun spelers. Voetbal is de allergrootste sport en de meest universele sport van de planeet, maar toen de mummie Robert Waseige van onder het stof werd gehaald om een prijs af te halen voor Marc Wilmots, was voor mij de maat vol.

Marc Wilmots coach van het jaar 2013, daar kon een weldenkend mens nog wel inkomen na de mooie kwalificatiecampagne van de Rode Duivels. Toen dachten we ook nog dat hij er iets van kon. Maar in 2014? De enige reden dat hij de meeste stemmen achter zijn naam kreeg, is het totale onvermogen van de Franstalige journalisten om ook maar één onvertogen woord te plegen over ‘hun’ voetbalbondscoach.

Misschien moet sportspress.be, de beroepsbond voor sportjournalisten er toch maar eens aan denken om van die nationale prijs twee regionale prijzen te maken. Het enige dat een Franstalige en Nederlandstalige sportjournalist nog verbindt, zijn de accreditaties voor een voetbalmatch bij een club over de taalgrens en om de zoveel jaar de olympische accreditaties. Een vakjury zoals in Nederland en vervolgens de sporters laten stemmen, is ook een oplossing.

En bespaar ons in godsnaam in het vervolg die onzin van een filmpje over een omroepster die ineens wil gaan hoogspringen en dat één-tweetje tussen Eddy Annys en Thia Hellebaut over een wereldrecord hoogspringen dat volgend jaar misschien zal worden gesprongen. Wie, behalve de organisator van de Van Damme Memorial die ook het Sportgala organiseert, heeft daar een boodschap aan?

Wil u nog een anomalie? De prijs voor sportvrouw ging naar Nafi Thiam, derde van Europa. Ik weet niet of Delfine Persoon echt heeft gehoopt op de prijs, maar haar kansen waren bijzonder klein om de heel eenvoudige redenen: dat ze Nederlandstalig is en de Franstalige pers (niet altijd, maar toch vaak) eerst naar de taal kijkt en dan pas naar de capaciteiten, dat ze haar wereldtitel veroverde nadat heel wat journalisten (waaronder ik) hun briefje al hadden gemaild.

Daarom had ik Evi Van Acker (derde van de wereld), Lise Van Hecke (een van de beste aanvalsters van het WK) en Nafi Thiam staan, in die volgorde. Voor wie denkt dat ik tegen voetbal ben: voor de ploeg van het jaar had ik ook de Rode Duivels, voor sportman van het jaar ook Thibaut Courbois en voor belofte van het jaar ook Divock Origi. Voor coach van het jaar had ik niet Wilmots, laat dat duidelijk zijn.

Dit zou volgens de VRT het laatste jaar zijn dat het Sportgala op Eén komt, want de VRT heeft geen geld meer. Je kan dit jammer vinden, maar laten we wel wezen: in deze vorm verdient dit Sportgala geen zendtijd meer. Ik heb er alle vertrouwen in dat Golazo wel wat anders zal uitvinden om het eigen personeel te promoten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s