Column Geldverkwisting (over Van Avermaet en co) in De Morgen van 9 mei 2015

GELDVERKWISTING

Na Tom Meeusen is ook Greg Van Avermaet deze week vrijuit gegaan. De zaak rond dokter Mertens is al langer een pijnlijk verhaal en geen reclame, vooral niet voor de gerechtelijke politie van Leuven en ook niet voor de dopingbestrijding.

Ik heb het verhoor van de dokter en ook nog wel wat andere pv’s gelezen. De vraagstelling tijdens die verhoren getuigde van zo weinig kennis en van zo veel vooringenomenheid dat ik in een eerder verhaal aanvankelijk de namen van de ondervragers er had bijgezet. Omdat domheid een naam verdient. Bij een tweede lezing heb ik ze weggehaald. Ik kom niet vaak in Leuven, en ben ook niet van plan opgepakt te worden, maar stel je voor dat je dan die twee stoethaspels tegen het lijf loopt en juist in hun kerker wordt gegooid.

Ik citeer kort:

Vraag (van de politie aan dokter Mertens): “Greg Van Avermaet meldt zijn ijzerwaarden en vraagt wat in te nemen. U antwoordt met ‘Ferlicit 1x en herhalen over tien dagen. Of Fercayl intramus-culair om de week 1 ampul.’ Greg Van Avermaet vraagt een voorschrift en u bevestigt met OK. Wat hebt u hierop te verklaren?”

Antwoord (van dokter Mertens): “Wel, dat ik het niet meer weet…”

Vraag: “U raadt een profrenner aan om zichzelf in te spuiten met ijzer, intraveneus, en dit als de no needle al een jaar van toepassing is. Wat hebt u hierop te zeggen?”

Antwoord: “Euh… Zwijgrecht.”

Ik zou hebben geantwoord (veilig van achter mijn draadloos toetsenbord): “Zeg pipo, bemoei jij je eens met het Belgische strafwetboek in plaats van met een bepaling van een Zwitserse privéorganisatie (de UCI) en als je je strafwetboek zou kennen, zou je weten dat ijzerspuiten niet verboden zijn. En als je de no needle policy niet alleen zou kennen van horen zeggen, zou je weten dat die niet geldt als er een medische noodzaak is. En of die er is, zal ik wel bepalen want ik ben daarvoor lang naar school geweest. Veel langer dan jij. Nog iets? Bon, dan ga ik nu lunchen.”

Politie en gerecht zijn internationaal een troef geweest in de doping-bestrijding. Denk aan de zaak-Festina, -Fuentes, -BALCO en alle zaken in Italië of rond de Olympische Spelen. Niet in België, helaas. De keren dat de politie is opgetreden in dopingzaken was dat met onnodig machtsvertoon: Frank Vandenbroucke geboeid voorleiden bijvoorbeeld, toevallig steeds met pers in het zog. Een teambus onderscheppen, met camera’s in de buurt. Of met overdreven inzet van middelen: een telefoontap plaatsen bij een dierenarts verdacht van doping inspuiten bij duiven, waarna uit de tap blijkt dat geen duiven maar heel wat wielrenners telefo-neren.

Ook in deze zaak-Mertens heeft de berg een muis gebaard. Ongetwijfeld is de klantenbinding van die dokter voor discussie vatbaar, want iemand die allerlei middeltjes toepast en de evidencebased geneeskunde vierkant aan zijn laars lapt, wordt al snel een sjamaan. Dat die eens goed op de vingers wordt getikt, geen probleem. Dat zijn patiënten-klanten even worden bijgepraat, evenmin.

Maar binnenvallen bij die arts, alles wat loszit in beslag nemen, en vervolgens 110 bloedcontainertjes laten testen op DNA om vast te stellen dat er slechts twee matchen met DNA van een onbekende sporter nog wel, waardoor je géén zaak hebt en er dan tóch een zaak van maken: dat is dom. De onderzoeksrechter heeft onnodig veel overheidsgeld verprutst.

Straks staat de arts correctioneel terecht voor een vergrijp dat in hoofde van zijn sporters niet is bewezen. Sterke zaak. De dopingautoriteiten die de politie niet bij de les hebben gehouden, hadden aan de alarmbel moeten trekken. Ten slotte had ook de bondsprocureur van de wielerbond hier beter geen zaak van gemaakt, maar hem begrijp ik nog het beste.

Er zijn alleen maar verliezers: de gemeenschap die dit heeft betaald, de wielerbond die alles mag betalen, de sport die in opspraak is gekomen en de atleten die maandenlang in de onzekerheid leefden. Alleen de advocaten zijn hier beter van geworden, maar dat zullen zij vast wel tegenspreken.

Geldverkwisting, column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s