Column over Roef, Proto, Anderlecht, Play-off 1 op demorgen.be, 11 mei 2015

Davy Roef moet volgende week weer tussen de palen staan, maar zo moedig lijkt Besnik Hasi niet

 

Oké, waar de andere kranten al van in augustus elke week mee bezig zijn, daar beginnen wij nu pas mee: voorspellen wat er staat te gebeuren. Beter nog: voorspellen welke richtingen het nog uit kan met onze competitie. Alle richtingen dus, maar we selecteren voor u de meest voor de hand liggende.

1. Standard kan geen kampioen meer spelen, laat dat duidelijk zijn. Technisch gezien kan het Gent nog wel inhalen, maar dan heeft Gent van Anderlecht en Brugge verloren en die zijn dan weer niet meer in te halen.

2. Gent kampioen: als Gent volgende week wint bij Club Brugge zet het Club op vijf punten met nog twee wedstrijden te gaan. Als Anderlecht thuis niet verder komt dan een gelijk spel tegen Standard staat het op vier punten. Als Gent dan vier dagen later thuis Standard ontvangt, kan het de titel in de Ghelamco vieren. Gentenaars moeten niet te kieskeurig zijn voor hun eerste, maar een feestje thuis is net zo prettig.

3. Club Brugge kampioen: Club wint volgende week van Gent en moet dan tegen twee ploegen die niks meer te verliezen en vooral niks meer te winnen hebben. Het haalt negen op negen en Anderlecht laat onderweg nog een steekje vallen, zoals Silvio Proto weer opstellen.

4. Anderlecht kampioen: Gent en Anderlecht winnen alles en gaan met twee puntjes verschil de laatste speeldag in. Thuis wint Anderlecht simpel van Gent in een remake van twee jaar geleden tegen Zulte-Waregem.

5. Gelijke standen en of dat kan en wat dat dan moet worden, daar doen wij niet aan mee. Voetbal moet een feest blijven, geen wiskundeles.

‘Als ik Besnik Hasi was, ik zou van de week niet kunnen slapen’

Heeft u het begrepen waar we hier willen landen? We zijn nog drie speeldagen verwijderd van het einde en er valt nog steeds geen peil te trekken op deze competitie, op deze Play-off 1, laat staan dat er al een superfavoriet is opgestaan.

Anderlecht heeft nu wel een morele voorsprong, na de geslaagde stunt van deze week. Geniaal, wat ze daar hebben uitgevreten. Er was een tijd dat ze bij Anderlecht moeilijke situaties recht trokken met geld. Kopen, omkopen desnoods, maar dat is een beetje lastig geworden de laatste decennia en in tijden van sociale media al helemaal gekkenwerk. Voor je het weet sta je met je gefoefel op Twitter en Instagram in je blootje.

Lobbyen hebben ze altijd al gekund, de seigneurs van RSCA, maar wat ze van de week in elkaar hebben geknutseld, sloeg alle records. Aanvankelijk waren ze oprecht boos om de oproeping van Silvio Proto voor de reviewcommissie en de doorverwijzing naar de geschillencommissie voor zijn moordaanslag op Teddy Chevalier in de wedstrijd tegen Kortrijk. Het mauve old boys network werd ingeschakeld en Silvio Proto kreeg geen straf. Straf. Waarop Anderlecht zich realiseerde dat Davy Roef plotsklaps terug fit was. En kon spelen. Maar dat Proto nu mocht spelen. Proto, die nog geen punten had gepakt dit seizoen, maar wel al punten had gekost, en nog zou kosten.

Waarna de lobbymachine en het old boys network nogmaals werd aangesproken en het Bondsparket voor de paarse kar werd gespannen. Dat zijn meestal oude mannetjes en die hebben echt drie keer gevraagd of het wel klopte wat ze hoorden: “Si on vous comprend bien: u wil echt een schorsing voor Proto?” “Jazeker, omdat wij eerlijkheid en level playing field hoog in het vaandel dragen”, antwoordde maître Spreutels, de huisadvocaat.

Twee speeldagen schorsing voor Proto, daar hadden ze voor gelobbyd bij het Geschillencommissie Hoger Beroep, om zeker in deze cruciale fase van de titelstrijd van Silvio van af te zijn. Maar, zoals eerder al aangevoerd, de invloed van Anderlecht is niet meer wat hij is geweest en de portemonnee trekken om dingen te regelen zoals de familie wel eens placht te doen, daar heeft Roger een eind aan gemaakt. En dus werd het één speeldag effectief, en één voorwaardelijk en Anderlecht maar half tevreden.

Om een lang verhaal kort te maken, gisteren stond Davy Roef in doel en wie hield Club Brugge van een verdiend gelijkspel: Davy Roef. Je zag Proto denken: dus zo kan keepen ook. Meesterlijk geregeld van Anderlecht al ben ik – en ik niet alleen – wel heel erg benieuwd wie volgende week thuis tegen Standard tussen de palen staat. Davy Roef ligt voor de hand, maar zo moedig lijkt die Besnik Hasi niet: dus wordt het toch weer Proto die ergens in die wedstrijd een onwaarschijnlijke blunder zal begaan, met heel erge gevolgen. Als ik Hasi was, ik zou van de week niet kunnen slapen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s