Column KVK Tan over KV Kortrijk in De Morgen van 16 mei 2015

KVK Tan

Drie weken geleden verscheen in deze krant een verhaal over KV Kortrijk, de oase van rust in het eersteklassevoetbal. Ja hallo, donderdag ontplofte het Guldensporenstadion uit protest tegen het vertrek van trainer Yves Vanderhaeghe. Het Journaal had er een mooi item over met aan het eind een grappige fan die het allemaal erg filosofisch bekeek. “Er komt wel een andere, ik heb er hier al zoveel zien passeren.” Trainers, bedoelde hij.

Ik heb respect voor KVK. Ik was er twee dagen voor het verhaal en ik heb niks dan aardige mensen ontmoet. Van Yves Vanderhaeghe wist ik al dat hij goeie manieren had, maar ook Claude Verspaille, de mensen van het management, de behulpzame woordvoerder en de Aziatische werkman die ik aansprak over het mooie weer.

De familie De Gryse heb ik toen niet gezien, maar die stonden dan weer begin april in de kranten met een verkoopspraatje, zoals achteraf bleek. Dat de club hen nauw aan het hart lag, dat ze hun overleden zoon/broer Jean-Marc hadden beloofd dat ze voor zijn club zouden zorgen, dat de verankering in het Kortrijkse prioriteit genoot en nog wel meer. De De Gryses spreken niet veel met de pers, dus was hun interview wereldnieuws.

Vorige week vrijdag liep Dirk Degraen te blinken in de vipruimte van AA Gent. Iemand vroeg mij of het waar was dat hij KV Kortrijk eindelijk had verkocht zoals de De Gryses hem hadden gevraagd. Wist ik veel. Maar het was hem aan te zien dat hij goedgemutst was. Niet dat Degraen dan vriendelijk goeiedag zegt, daarvoor is de mensheid in zijn omgeving hem toch te veel klootjesvolk, maar zijn brede lach sprak boekdelen.

Et voilà, het sympathieke KV Kortrijk ís verkocht. Tan heet de koper, een Maleisische malloot. Voor iemand die clubkleuren verandert, omdat een ander kleur meer schrik zou aanjagen, en die spelers zoekt met het (geluks)getal acht in hun geboortedatum, is malloot de juiste omschrijving. Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne wil Vincent Tan het voordeel van de twijfel geven. Dat zal dan wel aan de voornaam liggen.

Europarlementslid Ivo Belet had de avond van de verkoop op Radio 1 al bezwaren geuit over het profiel van de koper. Meer nog dan het profiel van Tan is die verkoop een kaakslag voor de fans. Zijn we dan niet geleerd uit de lijdenswegen van Moeskroen en Lierse? Buitenlandse overnemers komen niet naar België uit sympathie voor de lokale verankering van verenigingen als KV Kortrijk, dat de laatste jaren een nieuw en jong publiek wist aan te spreken. Dat zal die Tan worst wezen. Wat hem interesseert, is een voetbalfiliaal overnemen in een stabiel, rijk land met zowat de meest lakse arbeidswetgeving voor niet-EU-voetballers, in een goede competitie met een goede jeugdopleiding.

Slim van Vanderhaeghe dat hij voor KV Oostende koos. Tan is de Maleisische Duchâtelet: als het hem goed uitkomt, speelt hij straks rondootje met zijn trainers en spelers. De nieuwe eigenaar is natuurlijk niet de enige reden. KVK neemt alleen spelers die einde contract zijn – uit de soldenbakken bij de Zeeman. Het deed daar fantastische dingen mee, maar ooit houdt het een keer op.

Wellicht ging het ook om geld en ook dat valt te begrijpen. Een T2 bij KVK verdient nauwelijks het zout op de patatten en een T2 die T1 mag worden, zoals Vanderhaeghe, zal er niet al te veel op vooruitgegaan zijn. Als vervolgens zo’n Marc Coucke langskomt en die trekt zijn portemonnee uit zijn streepjespak, wat moet een mens dan?

Yveske verdedigde zich op een aandoenlijke mercantiele manier. Door bij te tekenen had hij KVK 150.000 euro extra afkoopsom bezorgd, zei hij. Het ultieme argument gebruikte hij niet: toen hij aan de job begon, was KVK één tot twee miljoen euro waard. Tan legde er uiteindelijk vijf. Jammer dat de club daar niks aan heeft. De De Gryses daarentegen… maar die hebben we dan ook niet gehoord. Het is niet echt duidelijk of de betreurde Jean-Marc De Gryse dit voor ogen had met de club van zijn hart.

KVK-Tan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s