Heel even was Peter Sagan een wielerpaus die de planeet wilde verbeteren

Het duurde maar heel even voor het olijke duo Wuyts-De Cauwer de ontgoocheling had verbeten dat er geen Belg had gewonnen en in het geval van De Cauwer niet zijn Greg (Van Avermaet). Richmond was het makkelijkste WK-parcours in jaren, aldus Tom Boonen vooraf, maar hij voegde er snel aan toe dat een makkelijk parcours niet hetzelfde is als een makkelijke wedstrijd. Slim van Boonen en hij kreeg gelijk. Na de wedstrijd vond hij het al wat lastiger.
Peter Sagan wereldkampioen, daar kan iedereen mee leven. Zelfs Greg Van Avermaet vond Peter Sagan sterker. Hij had hem van de zomer wel kunnen kloppen in de Tour, maar het was opvallend dat Sagan na die rit vooral boos was op zichzelf. Hij had een fout gemaakt, wist hij. Misschien wisten onze wielerkenners dat ook, maar keken ze de andere kant op.
Sagan wereldkampioen is de bekroning van de éénmans-FC Barcelona van de koers: altijd weer aanvallen, altijd weer het kijkvolk vermaken. Iedereen moét kunnen leven met dit resultaat. De twee meest aanvallende renners van het jaar 2015 – Greg Van Avermaet en Peter Sagan – hebben de laatste kasseienklim beheerst als een hommage aan hun mooi jaar. Voor Sagan – de meest getalenteerde van de twee – lag de regenboogtrui klaar. Voor Greg Van Avermaet een schouderklop en nog een kras op zijn ziel. Zoals zijn mentor José De Cauwer het treffende verwoordde: “Goed gereden, maar gene prijs.”
We hebben ons best gedaan, daar in Richmond, maar we hebben geen medailles. Niet bij de juniores, niet bij de vrouwen, niet bij de beloften en niet bij de profs. Niet in tijdrijden en niet op de weg. Net als vorig jaar in Ponferrada hadden we bij de profs renners vooraan in de finale. Weer werd het niks.
We winnen niet op hele zware parcours (Firenze). We winnen niet op iets minder zware parcours (Ponferrada). We winnen ook niet op lichte sprintparcours (Kopenhagen). En we winnen ook al niet meer op mini-Ronde van Vlaanderen parcours met bergskes en kasseien (Richmond). We winnen alleen op een bergske dat we kennen van de training (Cauberg) en als die ene van ons een superjaar heeft. Philippe Gilbert, onze wereldkampioen van 2012, eindigde ook nu weer eerste Belg.
Voor een founding nation van het cyclisme dat de volgende UCI-voorzitter wil leveren, is dat mager. Een klein land kan niet altijd winnen, maar mag het iets meer zijn dan goed gereden, gene prijs?