Column Louis van Gaal in De Morgen van zat 26 dec 2015

Louis van Gaal

Man United speelt vandaag in Stoke tegen het plaatselijke Stoke City. Vier weken geleden stond United nog op één, maar de laatste weken verliest het van iedereen. Plooit de plaatselijke G-ploeg zich dubbel, Louis van Gaal zou ook verliezen. Loopt het in Stoke slecht af, dan zou het wel eens kunnen dat hij met Nieuwjaar al in Noordwijk zit, of desgevallend in zijn villa in Portugal of op zijn penthouse in Amsterdam. En daar ook kan blijven voor de rest van het seizoen.

“Louis, thank you for your time”, en dan een vraag. Zo begon eerder deze week de persconferentie van Van Gaal naar aanleiding van de wedstrijd van vandaag. De vraag ging over de opmerking van collega Arsène Wenger die het ongepast had gevonden dat er werd gespeculeerd over het ontslag van Van Gaal. Van Gaal keek stoïcijns, antwoordde, en stak in geheel eigen stijl vervolgens een redevoering af waar Marcus Antonius een puntje aan kon zuigen.

Eigenlijk sloeg het nergens op, want als Van Gaal niet had gewild dat er onzin over hem was geschreven dan had hij maar niet naar de Premier League moeten komen. Qua taal was het schabouwelijk steenkolenengels, zoals steeds. Alleen qua stijl en inhoud viel het wel te smaken. Het was een waardig betoog dat begon met een tegenvraag: heeft hier niemand de behoefte om zich tegenover mij te excuseren?

Hij bedoelde dat het verspreiden van leugens – hij wordt ontslagen, hij is ontslagen, Mourinho komt – een serieuze impact had op zijn telefoonverkeer: vrouw en kinderen maakten zich zorgen en hij moest het de godganse dag aan de telefoon uitleggen dat er niks aan de hand was. Bepaald vervelend. Na 4 minuten en 58 seconden stapte hij op met de melding: denkt u nu echt dat ik nog zin heb om met jullie te praten?

The Sun excuseerde zich een dag later meteen op de frontpagina. LVG vraagt excuses, dus SORRY. We hebben spijt dat je in zes wedstrijden geen enkele keer kon winnen. We hebben spijt dat je van de eerste naar de vijfde plek bent gezakt. We hebben spijt dat je uit de Champions League bent geknikkerd. We hebben spijt dat je de fans tot tranen toe hebt verveeld. We hebben spijt dat je daarvoor 250 miljoen pond hebt mogen uitgeven. Om te besluiten met excuses aan de Man United fans: we hebben spijt, hij blijft voorlopig aan.

Niet bepaald wat hij voor ogen had toen hij om excuses vroeg en dus komt het tussen LVG en The Sun nooit meer goed. Dat zal Louis weinig kunnen schelen en The Sun nog minder, maar de hamvraag is natuurlijk of het met Man U nog goed komt. En daarvan afgeleid, of zijn carrière na het relatieve succes op het laatste WK waar hij derde werd met Nederland, nu niet opnieuw in het slop zit.

Voor het voetbal en voor de Premier League zou het goed zijn als Louis van Gaal dit overleeft. Als je dit door een voetbalbril bekijkt, lijkt die kans niet erg groot en in België stond Van Gaal twee weken geleden al op de keien, maar dit is een team dat geleid wordt als een business, met Amerikaanse investeerders. Naast de familie Glazer is ook investeringsbankier George Soros mede-eigenaar via de aandelen die op de New Yorkse beurs worden verhandeld. Die gingen voor 14 dollar van de hand bij de beursgang in 2012 en staan nu netjes op 18,34. Na het verlies tegen Norwich bleven ze proper stijgen.

De Premier League is op een punt aangekomen waar winnen en verliezen steeds minder belangrijk wordt, tenzij dan voor de harde fans die vooral in de pubs en voor de tv zitten omdat het stadion te duur wordt. En voor de coaches natuurlijk, maar net als de fans beseffen die niet eens dat ze ook maar pionnen zijn in een mondiaal bordspel, een combinatie van Kolonisten van Catan en Monopoly. Volgend jaar José Mourinho terug, Pep Guardiola erbij, daarnaast hopelijk Louis van Gaal én Arsène Wenger en dan nog wat lokale coaches die er geen bal van kunnen. En dat in de grootste toevalsport die de mens ooit heeft uitgevonden, met meer geld dan ooit. Dát wordt smullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s