Column over Anderlecht in De Morgen van 30 april 2016

Onkunde

(Ik neem er toch geen letter van terug, ondanks de winst, een dag na verschijnen 😉

Voetbal is toeval, met als enige verschil de letter b, van bal.

Vaak de enige waarheid om een voetbalwedstrijd te verklaren, maar niet altijd. Hoe dichter je bij Brussel komt, hoe meer je geneigd bent te denken dat het in voetbal misschien ook zou helpen om de dingen gewoon goed te doen. Best mogelijk dat RSC Anderlecht in de laatste vijf duels, te beginnen zondag tegen Gent, al zijn wedstrijden met champagnevoetbal wint, zodat het alsnog opstaat en de titel pakt. Maar de kans dat ze helemaal in elkaar stuiken en vierde worden, is net iets groter.

Neen, ik geloof er niet in. Niet na vorige week op Schiervelde. Talent neemt al eens een snipperdag en speelt daardoor compleet onverklaarbare wedstrijden, maar bij RSCA hebben we te maken met snipperweken, snippermaanden, voor sommigen zelfs halve snipperseizoenen. Zelden zo’n sportieve deconfiture gezien als vorige week, perfect sporend met de publieke afgang van een stel randdebielen die aan het betalen van een combiticket het recht menen te ontlenen om mensen te bedreigen en het veld op te lopen. Bericht aan dat schorem: blijf thuis en kef in het eigen hol. Bericht aan de spelers: als de hersens niet willen, loop dan de benen van onder je lijf en doe tenminste alsof je weet hoe dat spel moet worden gespeeld. Of is dat te veel gevraagd voor een gemiddelde vergoeding van meer dan 600.000 euro per jaar?

Wat is er mis met Anderlecht? Van alles, maar eerst wat geschiedenis. Royal Sporting Club Anderlecht heeft vanaf de tweede helft van de vorige eeuw een voorsprong opgebouwd waardoor het in de zeventig seizoenen sinds de tweede wereldoorlog 33 titels haalde. Vreemd genoeg won Anderlecht niks in de eerste vijftig jaar van de voetbalcompetitie. 33 op 70, dat is bijna de helft. Club Brugge won twaalf naoorlogse titels, Standard tien. Kortom: paarswit overwicht.

Die voorsprong was te verklaren door de centrale ligging van Anderlecht, versterkt door de commerciële aantrekkingskracht van de hoofdstad, met als gevolg meer poen. Met dat geld kochten ze jaren aan een stuk bij andere clubs alles wat kon voetballen. Was Marc Degryse sterspeler bij Club, mijnheer Constant reed naar Brugge en weg was Marcske. Naar paars-wit. Anderlecht wist toen perfect wat het deed, wie waarom waar paste in de ploeg.

Eenmaal ze die voorsprong hadden, kwam nog meer geld hun kant op. Neem nu de Champions League. We beperken ons tot de edities van deze eeuw, want dat zijn de jaren van de flinke poen. In de vijftien edities van de 21ste eeuw deed Standard maar één keer mee, net als Gent. Club en Genk konden respectievelijk drie en twee keer op het kampioenenbal dansen, Anderlecht maar liefst negen keer. Wat Gent verdiende, weten we nog niet precies, maar met 25 miljoen euro kom je niet toe. Standard kwam met 11,5 miljoen naar huis en Genk en Club met elk 17,6 miljoen. Anderlecht heeft uit de Champions League 85,8 miljoen euro gehaald, het dubbele van
de andere Belgische teams opgeteld, de helft daarvan in de drie seizoenen tussen 2012-13 tot en met 2014-15. Daar hebben ze niets mee aangevangen.

Uitgerekend na die onwaarschijnlijke kapitaalinjectie loopt het nu al twee jaar voor geen meter. Is dat toeval? Neen, dat is te veel eer voor die boutade. Is dit wat de historicus Jan Romein ooit omschreef als de wet van de remmende voorsprong? U weet wel: wie voorop ligt, probeert die voorsprong te behouden, maar behouden betekent ingehaald worden. Zou kunnen.

Of is er meer aan de hand? Doen ze de dingen niet goed? Het stemt alvast tot nadenken dat ze Nicolas Frutos een toekomstige functie als trainer toedichten en hem nu zelfs hebben gepromoveerd tot performance manager, godbetert. In andere sporten nemen ze daarvoor iemand die gepokt en gemazeld is als trainer of opleider en die mee is met de nieuwste evoluties op sportwetenschappelijk en sporttechnisch vlak. Bij Anderlecht nemen ze daarvoor een ex-speler die altijd gekwetst was en zijn heil zocht bij een sjamaan. Dat is geen toeval, dat is geen remmende voorsprong, dat lijkt gewoon onkunde.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s