Over de Rode Duivels-selectie in De Morgen van 13 mei 2016

Oef, we kunnen aanvallen

(of we kunnen verdedigen)

De selectie voor het Europees kampioenschap dat we gaan winnen, heeft de gemoederen niet verhit. Aanstaand kampioen Club Brugge krijgt twee spelers bij de Rode Duivels, Anderlecht en uittredend kampioen AA Gent geen. Hiermee kan de bondscoach alle kanten uit, maar het moeilijkste komt nog.

Vierentwintig spelers heeft Marc Wilmots opgeroepen: drie doelmannen, negen verdedigers (van wie één afvalt), vier (verdedigende) middenvelders, acht aanvallers (tot wie ook de aanvallende middenvelders behoren). Zeven spelers zijn stand-by. De geblesseerde captain Vincent Kompany kwam maar heel even ter sprake. Hij zal geen deel uitmaken van de delegatie.

Vier van de 24 geselecteerden spelen in België. Eén (derde doelman) Gillet zal normaal nooit spelen, maar drie verdedigers komen uit de Belgische competitie én ze hebben reële speelkansen. De oproeping van Björn Engels is niet meer dan normaal, maar over de capaciteiten van Thomas Meunier is minder eensgezindheid, toch wat verdedigen betreft. Engels en Meunier spelen bij aanstaand kampioen Club Brugge.

Op de linksachter is zowaar een afscheidnemende speler van KV Oostende geselecteerd: Jordan, kleine broer van Romelu Lukaku. Zelfde opmerking voor Jordan Lukaku als voor Meunier: verdedigend niet al te gedisciplineerd en/of slim, maar net als Meunier in staat om verschillende keren de achterlijn te halen en in dat opzicht verbaast deze ambitieuze selectie nog het meest. Al temperde Wilmots meteen de verwachtingen: “Voor mij blijven Jan Vertonghen en Toby Alderweireld (beiden van opleiding centrale verdedigers, HVDW) mijn backs. Jason Denayer speelt zeker centraal en naast hem staat normaal Nicolas Lombaerts (nog licht gekwetst, HVDW) of Thomas Vermaelen.” Toch maar even de oefenwedstrijden afwachten.

Van de negen verdedigers moet er nog één afvallen, want de uiteindelijke EK selectie is begroot op 23. In het verdedigend compartiment van het middenveld heeft Marc Wilmots genoeg aan vier kanjers, stuk voor stuk van internationale klasse. Al is ook over hen niet altijd unanimiteit. De enige certitude van het viertal Witsel, Fellaini, Dembélé en Nainggolan, is die laatste. De breker/ opbouwer van AS Roma werd pas geselecteerd na het teleurstellende WK van 2014 maar is incontournabel geworden.

Kampioen Gent heeft geen spelers in de selectie. Alleen Matz Sels moet zich als derde doelman klaar houden om een eventuele blessure op te vangen. Niet alle waarnemers zijn ervan overtuigd dat Steven Defour zonder zijn blessure in de selectie had gezeten namens Anderlecht. Paars-wit heeft zelfs geen spelers bij de reserven, Club met Laurens De Bock wel.

Ander statistisch cijfermateriaal: precies de helft van de geselecteerden zijn nieuwe Belgen, van wie vijf met Congolese roots, een absoluut record. Ook precies de helft – als je de perfect tweetalige Lukaku’s bij de Franstaligen rekent – is Nederlandstalig.

De Bruyne krijgt de sleutels

Marc Wilmots kan het eerste puntje van zijn bucketlist wegstrepen. De selectie maken was ook de makkelijkste opdracht. Dat die geen wereldschokkend nieuws bevatte, kan worden afgeleid uit de gematigde reacties in zowel de traditionele als de sociale media. Grootste nieuwigheid is misschien toch het oproepen van woelwater Michy Batshuayi van Marseille (en straks misschien West Ham United), hoewel die al heeft bewezen dat hij in zijn eentje als aalvlugge pocketspits het verschil kan maken.

Met deze selectie kan Marc Wilmots alle kanten uit, maar het is toch een verheugende vaststelling dat hij in de spits drie verschillende types heeft geselecteerd: de beuker-atleet Romelu Lukaku, de targetman Christian Benteke en de aalvlugge en sterke Michy Batshuayi. Reken daarbij de aanwezigheid van echte vleugelbacks – weliswaar met alleen ervaring in de Jupiler League – en dan heeft deze selectie best wel wat aanvallend potentieel.

Wilmots gaf de sleutels van de ploeg in handen van Kevin De Bruyne. “Hij wordt mijn nummer tien en als hem iets overkomt, zetten we daar Eden Hazard.” Dat betekent in ideale omstandigheden een zwervende rol op links of rechts voor de speler van Chelsea die net op tijd zijn vorm te pakken heeft. Dat worden de volgende puntjes op de bucketlist van de bondscoach, en meteen een hernieuwd examen na de Worldcup: de juiste namen invullen voor zijn opstelling en de spelers met de juiste intenties in het veld sturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s