Column Voorbeschouwing! in De Morgen van zaterdag 29 juli 2017

Voorbeschouwing

Een voetbalcompetitie die eind juli start, slaat nergens op. Op onze nationale feestdag lagen op de leestafel thuis al drie voetbalgidsen met de ploegsamenstellingen: Izquierdo, Engels, Dendoncker, Neto, Foket, om maar die uit het hoofd te noemen, ze staan allemaal netjes opgelijst bij hun teams en allen hebben ze een verhaal.

Je hebt er die weggaan, je hebt er die weg willen maar niet weg zullen gaan omdat ze niet mogen, en er zijn er die nog zullen komen. Een categorie apart zijn zij die zo goed als weg waren maar teruggekeerd zijn om medische redenen. Brute pech. Renato Neto zal wel hebben geweten hoe erg zijn knie eraan toe was, maar wist Thomas Foket dat hij met een tijdbommetje onder de ribben liep?

Het is belachelijk dat die competitie zo vroeg start en ik weet wel, Europa roept en we willen het elk jaar beter doen Europees, maar wat is de zin en vooral de onzin van een competitie te beginnen ruim een maand voor het sluiten van de zomermercato? En dat nota bene in een notoire import/exportmarkt als de Jupiler Pro League, allesbehalve een eindverbruiker van talent maar een doorvoerhaven van voetballers, bulk met heel af en toe een diamantje.

De voorbeschouwingen zijn nu al niet te tellen en alle ploegen zullen het veel beter doen dan de waarnemers inschatten. Nummer laatst wordt Moeskroen en nummer één wordt Anderlecht, volgens de prognoses. Dat die ploegen nog de moeite doen om aan de competitie te beginnen. Meteen play-off I en II opstarten, na een poll in de kranten, zou dat geen idee zijn?

Hoed u voor stukken waar de titel ‘voorbeschouwing’ boven staat. Spelersinterviews zijn in de zomermaanden niet de prijs van de inkt waard. Lammetjes zijn het, waar niet meer dan wat gratuit geblaat uitkomt: ik verdien mijn kans, maar de trainer beslist, en die kans moet ik dan maar grijpen en dat soort ongein. Twee derde van wat over voetbal verschijnt, kan er zo uit. Dat niemand zich de moeite doet om elke drie maand die papierverspilling te evalueren en dan te besluiten: dit doen we niet meer.

Interviews met trainers zijn wel lezenswaardig. Trainers zijn vaak de enigen in de clubs die hun mond durven open te doen, over hun spelers – die is te lam, die te dik, die wil weg – of over hun bestuur dat de portemonnee niet of te laat heeft getrokken. Trainers laten ook vaak de interviews niet nalezen door de perschef, precies omdat ze graag een schokje door het oefencentrum en de bestuurskamer laten gaan, kwestie van iedereen bij de les te houden en het bestuur tot daadkracht aan te zetten.

Trainers zijn haast nooit de best betaalde personeelsleden en dat is een anomalie. Kijk, een spits heeft het lastig want die wordt geacht te scoren. Ik zou niet in de schoenen van Romelu Lukaku willen staan. Een middenvelder heeft het al wat minder lastig, want hoe beoordeel je dat rendement in een statistisch ondergewaardeerde sport als voetbal? Idem en nog moeilijker voor een verdediger. Als die geen strafschop veroorzaakt of zich niet door de benen laat spelen, bewijs maar eens dat hij of goed dan wel slecht is.

Neen, dan de trainer. Begint eind juni met een spelersgroep waarvan de helft nog uitgewoond moet terugkeren van een verplichting met de nationale ploeg. Vervolgens druppelen de sterren één voor één het oefencentrum binnen. Altijd is er wel eentje van wie het vliegtuig net weg was. Dan beginnen de klote-oefenwedstrijden tegen Janneke en Mieke, en als de groep twee weken compleet is, staat al de eerste Europese wedstrijd voor de deur.

Ondertussen wacht de trainer zich als een duivenmelker een hartverzakking, bang uitkijkend naar welke duiven op zijn hok zullen vallen of gelost worden en niet meer terugkeren. Elke week kan dat veranderen. Eind juli begint dan al de competitie, onder meer met spelers die nog azen op een transfer en zich vooral niet willen blesseren, en met nieuwe spelers die uit vorm arriveren.

Er zit één groot voordeel aan onze competitie: tot eind december hoeft niemand zich druk te maken. In januari kan weer worden ingekocht en dan kan nog alles worden rechtgetrokken. Vergeet dus wat u de komende vijf maanden over voetbal leest. Of lees het gewoon niet, en doe zelf aan sport.