Column ethisch dilemma in De Morgen van 12 sep 2015

Ethisch dilemma

Twee verschillende sporten hebben op twee verschillende wijzen deze week de grenzen van de ethiek afgetast. In het wielrennen werden we overvallen door een onvervalst ethisch dilemma. Lotto-Jumbo, een Nederlandse ploeg, verklaarde zomaar vanuit het niets dat ze Tom Dumoulin van Giant-Alpecin, technisch gezien een Duitse ploeg met een Nederlands management, zouden helpen om zijn leiderstrui in de Vuelta te behouden. Als hij die tenminste zou veroveren, want dat was nog niet eens zeker – sinds woensdag wel. Vandaag is de laatste dag om hem aan te vallen.

Meteen regende het reacties: kan niet, mag niet, competitievervalsing. Dat klopt, het mag niet. Als de ene Australiër de andere Australiër uit een andere ploeg geen wiel mag geven en daarvoor wordt gestraft, dan mag de ene ploeg ook niet de kopman van de andere ploeg een handje helpen om hem op de eerste plaats te houden. Maar dit is koers, de sport van het prisoner’s dilemma, altijd weer.

Die Nederlanders toch. Altijd zo calvinistisch to the point, op het naïeve af: “Wij steunen Tom Dumoulin.” Belgen zijn daar toch… euh… anders in. Bij ons zouden ze zeggen: “We rijden niet tegen.” Of ze dan vóór zouden rijden, valt nog te bezien. Wielrennen is met afstand de meest katholieke en dus de meest hypocriete van alle sporten en wellicht daarom is het ook ons favoriete regionaal tijdverdrijf.

In het voetbal raakte dan weer bekend dat een speler van Standard vorig jaar een trainer zou hebben betaald om opgesteld te worden. In elke andere club weet je dan over wie het gaat, maar Standard heeft meer trainers dan spelers gehad de laatste jaren en dan wordt het lastig. Iemand meende te weten dat de speler Jonathan Legear betrof. Waarop Legear klacht indiende.

De grens van de ethiek is in de eerste plaats opgezocht door de nieuwe voorzitter-eigenaar Bruno Venanzi. Waarom die zo’n bericht plompweg in een radioprogramma dropte, is een groot raadsel. Om aan te tonen dat het vóór zijn komst een janboel was? Om iemand terug te pakken? Of om zich interessant te maken? Dat laatste zou impliceren dat hij het ook maar van horen zeggen heeft en dat dit verhaal misschien niet eens klopt.

Maar goed, stel dat het waar is: mag het? Van mij wel, maar van de bondsprocureur niet. Hij zou dat onderzoeken. Ik dacht meteen: bemoei je met je eigen zaken, tafelspringer. Tot de brave man uitlegde dat de speler misschien de trainer had betaald om opgesteld te worden, waardoor de speler de wedstrijd misschien had kunnen vervalsen. Het grote matchfixingspook zowaar! Ook bondsprocureurs maken zich blijkbaar graag interessant.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een speler en een trainer het op een akkoordje gooien om opgesteld te worden, maar een directe overdracht van fondsen zal zeldzaam zijn. Clubmanagers verplichten hun trainers soms om een speler te laten spelen. Vandaag zijn ook nog steeds trainers aan de slag die in de pocket zitten van een makelaar en die de voorkeur geven aan welbepaalde spelers van die makelaar, in de eerste plaats omdat ze zelf beter worden van een transfer uit diens stal.

Trainers hebben soms andere ondoorgrondelijke wegen om bepaalde spelers op te stellen, of spelers andere argumenten om opgesteld te worden. Chantage kan ook, merkte ik in het begin van mijn journalistiek bestaan.

Ooit was er een trainer die aanpapte met de vriendin van een speler en die speler wist dat. Het kon hem niet schelen want hij had nog een vriendin, die later zijn vrouw zou worden. Maar dat wist die trainer niet en toen de speler dreigde op de bank te verzeilen, chanteerde hij zijn trainer. Dat ging zo – ik citeer: “Jij p..pt (neukt zouden ze tegenwoordig zeggen) met mijn lief? Oké. Maar ik speel of ik vertel het aan de gazetten.” (Toen waren er nog veel kranten). De speler speelde tot hij zijn lief had gedumpt en toen vloog hij weer op de bank. Tegen die tijd kenden wij het hele verhaal. En dat wist de trainer. En wij wisten dat hij het wist. Hij vond dat vervelend. Wij niet. Dit vak is soms plezant.

Ethisch dilemma

HANS VANDEWEGHE

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. All rights reserverd

Copyright © 2015 gopress. All rights reserverd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s