Column De Voetballer en de Rugzak in De Morgen van zaterdag 27 maart 2021

De voetballer

Eerder deze week… Ik kijk op de iPad naar een rugzak, gedragen door een lichtdonkere jongen met een Michael Jackson-neus en een wilde haarbos. Hij kijkt bozig. Hij draagt een aartslelijke rugzak. De fondkleur is bruin. Op dat bruin, maar in bleekbruin, drie terugkerende figuurtjes die met wiskundige precisie zijn verdeeld. De twee geometrische doen denken aan de rozetten in het glasraam van een gotische kerk en het derde is een logo, een scheve L met bovenop een gestileerde V.

Jaaa, u heeft ‘em: het is een rugzak van Louis Vuitton. Ik wil u verklappen wat ik nog zie: gouden ritsen aan weerskanten, een blauwe rugrand en lelijke blauwe draagbanden en er hangt ook nog zo’n adreshouder aan, in het felrood. De onderkant, die het meeste
te verduren krijgt bij normaal gebruik van een rugzak, is kraakwit. Zo’n rugzak waar elk moment een chihuahua of maltezer uit kan springen.

Ik zit op de Amerikaanse site van Louis Vuitton. De rugzak heeft een naam: LVxNBA New Backpack. De uitleg verklaart veel, of niet zo u wil. Ik wil van een rugzak graag weten wat er allemaal aan aparte vakjes voorzien is, voor de laptop, de iPad, de smartphone, eventueel een oplaadbatterij, een ingebouwde hoes tegen de regen misschien.

Deze uitleg heeft het over hoe de rugzak eruitziet: ‘… hij toont de combinatie van de klassieke kleuren van het NBA-logo met het klassieke monogram-canvas van Louis Vuitton. Het ontwerp is van de hand van Virgil Abloh en zijn New Backpack is de moderne visie van de sporttas van de man.’ Ik schrijf maar op wat er staat, maar dat laatste kan kloppen. Ik heb nog nooit een sportvrouw met Louis Vuitton-tassen zien rondzeulen, al ben ik niet helemaal zeker van Serena Williams. En ook niet van Kim Clijsters, maar die reist de laatste tijd nog minder dan ze tennist.

De afmetingen van het backpack limited edition: 45 centimeter hoog, 24 breed en 20 diep. Kostprijs 3.800 dollar Ofte 3.200 euro. I. Kid. You. Not. Out of stock zegt de site. Call for availability. Algehele opluchting: we mogen bellen om te weten hoe en wanneer ze kunnen leveren.

Dit onmogelijke huwelijk van Louis Vuitton met de NBA was mij nog niet opgevallen: 43 verschillende items van het met afstand duurste modemerk ter wereld dragen de signatuur van de meest zwarte, meest activistische en wellicht meest atletische sport/ competitie ter wereld. Dat begint bij een brilkas van 390 euro over een courtside dekentje van 1.230 euro, een thermos van 1.600 euro tot het duurste item, een parka van 2.700 euro. Het hele LVxNBA-gamma is voorzien van dat kenmerkende NBA-logo. Dat ligt nu trouwens onder vuur van de ‘cancellaars’ want de dribbelende basketbalspeler in het logo – ik verzin niks – dribbelt… niet zwart genoeg.

Wat een zinnig mens zich dan afvraagt: wie koopt die dingen? En wie durft, niet gehinderd door welke gêne dan ook, zich daarmee op straat te vertonen? Eerder deze week kregen we het antwoord: Kevin De Bruyne kwam dinsdag op het nationaal trainingscentrum van Tubeke aanwaaien met twee rolkoffers en op zijn rug dat backpack.

Dat weet ik omdat twee collega’s een derde van een van hun sportpagina’s hebben gewijd aan enerzijds de auto van Michy Batshuayi en anderzijds de outfit van KDB. Als een eindredacteur mij zou vragen om een tekstje bij de outfit/auto van een voetballer, ik zou in een acute depressie terechtkomen. Ik koester dus immense bewondering voor de collega’s die dat hebben uitgezocht; om elkaar in hun wederzijdse ellende bij te staan, waren ze gelukkig met twee.

De auto van de reservespeler van de middenmoter Crystal Palace kost 445.000 euro. Er zit 810 PK onder de motorkap – voor de wielrenners: twee flinke John Deere’s – en de max is 300. Kilometer. Per uur. Dat wordt verkocht. Dat wordt gekocht. Erger nog: daar wordt mee gereden. Door iemand die al jaren meer minuten op de bank zit dan hij op het veld staat.

Ook de broek waarmee KDB arriveerde, was een paragraaf waard in de sportmode-rubriek. Het waren Sunday Service track pants, signatuur van Kanye West, kostprijs 321 euro. En daarboven droeg hij een Holy Spirit crewneck van 301 euro. (Rep u: alleen nog te verkrijgen in M en L). En hij had schoenen aan. Geen voetbalschoenen, maar Jordan 11 retro low snake light bone sneakers. Die heb je al voor 283 euro, maar dan wel alleen in maat 52.

Het is wat het is en het is geen sport en toch schrijven we erover op de sportpagina’s. Het leuke is: de kleren maken de man niet. Echt niet. Het is omgekeerd: plots is Kevin De Bruyne niet die bovenmatig getalenteerde voetbalmachine, maar een gewone jongen met een babyface, sproeten en weerbarstig haar. Die bult is een rugzak, en hij loopt in een pyjama op straat.