Interview Vincent Kompany in De Morgen van donderdag 5 juli 2018

‘Brazilië is onze finale’

Zijn spel tegen Japan was nog wat roestig, maar zijn persconferentie twee dagen later was zoals altijd: geestig, gevat, lang van stof en in vier talen. Vincent Kompany (32) gelooft dat de Rode Duivels Brazilië morgen als collectief pijn kunnen doen.

 

Er is het sentiment van de fan, die blij is met die late goal tegen Japan, en daartegenover staat de beoordelende journalist, die zegt: hmm, dat had beter gekund. Snap je dat?

Kompany: “Ja, ik kan daar inkomen. Tegen Japan vond ik mijzelf spelen in de lijn van het collectief, niet helemaal altijd gelukkig, maar dat was dan weer de verdienste van de Japanners, die supergeorganiseerd waren en heel goed wisten wat ze moesten doen om tot bij onze zestien te geraken. We hadden daar moeite mee en soms liepen we achter de bal aan en dat kan niet de bedoeling zijn.

“Iedereen die in een team heeft gespeeld, weet dat alles vergeten is als je net voor affluiten nog zo’n beslissend doelpunt kunt maken. Vroeger hadden we die wedstrijd niet gewonnen. Deze wedstrijd is belangrijker geweest dan we wel denken. Het gevoel dat je daaraan overhoudt, is niet te schatten. Dat is wat bij ons nu overheerst. Maar dat Japan het ons bij momenten moeilijk heeft gemaakt, dat klopt. Brazilië zal dat ook helemaal anders aanpakken.”

Wat is je inschatting van Brazilië? De sterkste ploeg van het toernooi?

“Ik denk het wel. Individueel zijn zij het sterkste land dat ik heb gezien. Hun verdediging is solide en hun aanval kennen we. Ze hebben altijd een mogelijkheid om je te ontwrichten. Ze zijn ook fysiek erg sterk. Als we hen één op één moeten bevechten, zijn we verloren. Alleen is voetbal een collectief spel en zo moeten wij het ook benaderen. Je kunt elk team pijn doen, ook het allerbeste team.

“Wij kennen die jongens goed, ik heb er zelf vier in mijn club lopen (Ederson, Danilo, Fernandinho en Gabriel Jesus, HVDW). Soms zegt men: het zijn Brazilianen, maar… Welnu, die hebben geen maar: ze zijn talentvol, werken hard en ze liggen goed in de ploeg. Het zijn goeie gasten met veel kwaliteiten, zonder twijfel, maar tegenover elke Braziliaan kunnen wij een Belg zetten. Ik respecteer hen, maar hoe meer respect ik heb voor iemand, hoe meer ik van hem wil winnen. Als ik Gabriel Jesus in het veld tegenkom, zal ik hem aanpakken zoals ik iedereen aanpak. Ik wil niemand pijn doen, maar het wordt competitief. Maar niet nadat ik hem voor de wedstrijd eerst een knuffel heb gegeven.”

Moeten jullie niet wat lager spelen vrijdag en wat compacter?

“Dat is de eeuwige vraag: terugplooien en counteren of hoog storen en de bal vroeg afnemen? Wij willen trouw zijn aan ons spel en niet laag in blok voetballen. Dat is niet ons spel. Niemand bij ons vraagt om laag te gaan staan en als een underdog af te wachten tot ze een foutje maken. We willen mooi voetballen en we willen scoren. Dit is een referentiewedstrijd, maar we zijn geen kamikazes.”

Is dit de grootste afspraak ooit voor deze gouden generatie?

“Dat begrip gouden generatie komt niet van ons, dat wil ik toch even duidelijk maken. Wij hebben onszelf nooit zo genoemd. Dat het onze belangrijkste afspraak is, daar ben ik het mee eens. Wij zijn een aparte generatie in het Belgisch voetbal. Vroegere versies zouden zichzelf op voorhand in het verlies hebben gepraat, maar deze generatie heeft veel vertrouwen in haar eigen kunnen.

“Ik weet niet of onze generatie staat of valt met deze ene wedstrijd. Wat wij al hebben gewonnen in onze clubs, kunnen ze ons echt niet afnemen. Vergelijk dat eens met tien jaar geleden. We willen natuurlijk wel doorgaan naar de halve finale en finale, maar Brazilië staat eerst even in de weg. Hoewel, ik had deze wedstrijd ook graag als finale gespeeld, dat had niet misstaan. Dit is onze finale, nog voor de echte.”

Wat ga je doen aan de toneeltjes van Neymar?

“Daar wil ik liever niet te veel op doorgaan. Alles wat je daarover zegt, kan verkeerd worden begrepen. Hij is een erg goede voetballer en we zien wel wat er gebeurt. Wat wil je dat ik doe? (De vraag komt van een Braziliaanse collega, die niet antwoordt, HVDW) Bang om te antwoorden? We moeten ons niet concentreren op één speler en de dingen goed doen die wij kunnen. We moeten, neen we zullen ze recht in de ogen kijken.”

Hoe denk je Brazilië te kunnen aanpakken?

(lacht) “Ik ga ook niet antwoorden op de vraag hoe we Brazilië gaan aanpakken. Ik zou wel gek zijn als ik daarover iets zou zeggen. Ik geloof in het benutten van ruimtes en, jazeker, dat zal ook op de counter moeten, want het is niet realistisch om te denken dat je eventjes 80 procent balbezit zal hebben. Ik denk niet dat het een op-en-neerwedstrijd wordt zoals tegen Japan, althans niet in de eerste helft. We zullen het allebei eerst eens aankijken.

“We zijn niet echt favoriet voor deze wedstrijd, maar dat zal weinig veranderen aan onze wedstrijdfilosofie. We staan voor het voetbal dat we hebben gebracht: dominant, de bal willen en aanvallen. Dat zullen we tegen iedereen proberen en het ergste dat ons kan overkomen, is bijvoorbeeld wat er vier jaar geleden tegen Argentinië is gebeurd; een steriele wedstrijd en verliezen met 0-1.”

Als jij voor ons verschijnt, kunnen we niet anders dan vragen naar je blessures en hoe het verder moet.

“Anderen zijn daar meer mee bezig dan ik. Ik ben nu gezond en denk aan de volgende wedstrijd, niet aan een blessure en of dit nu al of niet mijn laatste groot toernooi is. Maar ik snap de vraag en ik ben niet boos dat ze wordt gesteld. Ik ben al zo vaak in een dal terechtgekomen. Ik heb die innerlijke sterkte en die mentale weerbaarheid. Dat ik hier vandaag sta, is het resultaat van uren in een donkere gymzaal. Dat mijn lichaam signalen geeft, dat fenomeen ken ik al van mijn veertiende. Toen ben ik al geopereerd aan mijn knie.”

 

België wordt alom gewaardeerd, krijg je dat mee?

“Ik leef eerlijk gezegd in een bubbel in zo’n toernooi. Ik geniet, maar voor mijn eigen psychologisch welbevinden moet ik wel afstand nemen, anders wordt het niet te bevatten. Het zou daarom extra mooi zijn als we Brazilië zouden kunnen kloppen om nog meer niet- Belgen aan ons te binden, zoals het geval was met de grote Nederlandse generaties.

“Al kan dat niet, je moet afstand nemen van dat moment. Anders wordt het moeilijk om te presteren. Voor zover het mogelijk is, moet je zo’n wedstrijd benaderen als een gewone wedstrijd. De emoties van tegen Japan hebben wij ook pas achteraf meegekregen.

“Brazilië heeft wellicht meer druk en is favoriet, maar die druk bestaat bij ons ook. Het is voor beide landen een cruciale wedstrijd, die zal bepalen hoe over de teams wordt gedacht.”

En zelf lijk jij bewuster om te gaan met het plezier in het voetbal.

“Ik heb mij nog nooit zo vermaakt als de laatste twee jaar. Dat contrasteert met de blessures die ik heb gehad en al die wedstrijden die ik niet heb gespeeld, maar op elke training geniet ik nog van het spel.

“Zelfs dit hier nu, jullie vragen beantwoorden, dat is voor mij plezier en geen opdracht. Ik ben relax, ik probeer zover mogelijk te gaan in mijn antwoorden zonder het ploegbelang te schaden. Ik vind het geen probleem om dit te doen, maar op een voetbalveld ben ik nog het gelukkigst.”

 

Kompany-mail