Column Drs. P in De Morgen van zaterdag 16 november 2019

Drs. P

Volgens kenners, vaak analisten die al of niet noodgedwongen een time-out hebben genomen als trainer en dus alles afweten van ontslagen worden, valt het dit seizoen erg mee. Of tegen, voor wie snel weer aan de slag wil. Drieënhalve trainer weg, zei Hein Vanhaezebrouck, en dat halfje moet dan Vincent Kompany voorstellen. Kompany is niet ontslagen als trainer. Eigenlijk is zijn assistent- conciërge Simon Davies ontslagen als T1,5 en teruggezet naar T2,5.

Houden we het op drie ontslagen trainers? Adnan Custovic moest gaan bij Waasland-Beveren na een slechte start met een slechte ploeg. Zijn trucjes waren op. De Fransman Fabien Mercadal bij Cercle Brugge was de volgende. Zelfde verhaal: slechte ploeg, slechte start. Deze week was het de beurt aan Felice Mazzu van Racing Genk: geen slechte ploeg, wel een slechte start en vooral heel slecht gecast.

Dimitri De Condé, technisch directeur van Genk, zou een voetbalkenner zijn zoals er weinig rondlopen in België. Dat biedt geen garantie op een lang leven. Denk maar aan Luc Devroe, nog zo’n oog van de meester voor talent en koopjes. Waar hangt die nu uit nadat hij werd geofferd door Marc Coucke, die als een volleerde Drs. P op weg naar Omsk het ene na het andere kind uit de slee gooide in de hoop dat de wolven hem niet verscheuren. U kent toch de afloop?

Tenzij zijn bestuur hem de arm heeft omgewrongen, is het een groot raadsel wat De Condé heeft bezield om met Mazzu in zee te gaan. Mazzu heeft met Charleroi altijd reactievoetbal gespeeld. “Ik heb best wel aangevallen met Charleroi”, luidde zijn verdediging op de vragen over zijn speelstijl. Ja, als ze achter- of gelijkstonden, de laatste vijf minuten van de wedstrijd.

Bovendien: de man kon en kan nog steeds geen talen behalve Frans en Italiaans, en het toeval wil dat in Genk alleen de staf nog wat Italiaans kan maar in de spelersgroep de voertalen Nederlands (of een zangerige variant) en Engels zijn. Wat denkt u, wat wil de voetballer van vandaag van zijn trainer? Goede oefenstof? Bijzaak. De juiste prikkels? Boeit hem niet. Tactisch inzicht? Oké, dat wel.

De voetballer wil toch eerst eieren onder zijn gat. Gelegd door de staf, in de eerste plaats de trainer. Pondre un oeuf, dat lukte Mazzu nog wel, maar niet in het Engels en het Nederlands. Niet tegenover een groep waar de drie meest getalenteerde spelers vertrokken en de andere – al of niet zelfverklaarde – talenten gefrustreerd achterbleven. Mazzu was een miscast en is uit de slee gegooid door die andere Drs. P., Peter Croonen van Genk.

Als er nu één is in de Genkse slangenkuil die zou moeten worden afgerekend op deze belabberde resultaten, dan niet De Condé, niet Mazzu, maar wel executive voorzitter Croonen en eventueel zijn bestuur. Toen ze destijds het handelshuis Dirk Degraen & Filous opdoekten, leek dat een goede zaak. In de plaats kwam een model geïnspireerd door de voordelen die het Belgisch voetbal van de overheid krijgt: hoe jonger de speler, hoe groter de voordelen en de doorverkoopwaarde.

Genk wist zich na de titel verzekerd van meer dan 70 miljoen extra inkomsten, met dank aan transfers en de Champions League. Een groot deel daarvan staat nog op de rekening. Genk is de rijkste club van het land, maar staat ondertussen wel tiende en dreigt play-off 1 te missen als Anderlecht op dit elan doorgaat. Of hoe het businessmodel even niet thuis gaf.

In de paniek die heeft geleid tot het ontslag van Mazzu zoekt het Genkse bestuur naar een nieuwe trainer. Net als twee jaar geleden wilde Croonen een succesvolle trainer bij een ander team losweken. Philippe Clement vertrok toen maar wat graag uit Beveren, waar hij wat had neergezet, maar waar hij wist dat ze in de wintermercato zijn beste voetballers zouden verkopen. Het bleef niettemin een vreemde move, randje onethisch, van zowel Genk als Clement. Het verzamelde trainersgild verdedigde Clement met de overweging dat trainers ook altijd als eerste worden ontslagen.

De trainers waar Genk nu naar lonkt(e), zitten in een totaal andere situatie: of ze schrijven aan een mooi verhaal (Wouter Vrancken bij KV Mechelen), of ze zijn nog maar net begonnen (Bernd Storck bij Cercle). Gevraagd naar wat of hoe hield Croonen tot voor kort de boot af. Om eraan toe te voegen dat hij er geen graten in ziet een trainer weg te halen bij een andere club. “Ik ben in de eerste plaats voorzitter van mijn club, dan pas van de Profliga”, was zijn reactie. Van machiavellisme gesproken.

Laatste ontwikkeling: Vrancken zei gisteren dat hij bij KV Mechelen blijft. Die heeft garanties en opslag gekregen. Dat verhaal gaat dus al niet door. Maar wie ook trainer van Genk wordt, het zou Croonen sieren als hij ontslag zou nemen als voorzitter van de Profliga.