Column Oude Koerskrokodillen in De Morgen van 8 juli 2015

OUDE KOERSKROKODILLEN

Ik recapituleer even voorgaande dagen.

Zaterdag in Utrecht, 14 kilometer tijdrijden: vier Belgen in de eerste honderd, de eerste op plaats 36: Sep Vanmarcke. Zondag was er een waaieretappe en daar waren we wel heel goed in. Op papier toch. Resultaat: vijf Belgen in de eerste honderd en één in de kopgroep: Greg Van Avermaet. Maandag was het een mini-Waalse Pijl. Uitslag: eerste Belg Greg Van Avermaet op plaats vijftien en vijf Belgen binnen de eerste honderd.

Ik wil niet vervelend worden, maar toch: de eerste dagen van deze Tour waren eendagsklassiekers, ons zelfverklaard specialisme, maar gisteren was er dé etappe waarin wij Belgen gingen laten zien hoe goed we wel op kasseien konden rijden. Resultaat: één Belg bij de eerste dertig, Greg Van Avermaet op plaats vier, en vijf Belgen in de eerste honderd. Deze Tour lijkt voorlopig op een grote afgang voor onze founding nation van het cyclisme.

Maar ik wil nog even terug naar de rit van maandag en die vreselijke valpartij aan 70 à 80 kilometer per uur en vooral de reacties achteraf op het neutraliseren door de wedstrijdjury en de koersdirectie. Er moeten rare dingen zijn gebeurd in je leven voor je koerscommissaris wil worden, maar wat voor een vreselijke jeugd moet je gehad hebben om te worden als Patrick Lefevere? Ik wil mij ter plekke verontschuldigen voor deze uitschuiver, maar ik wil u deelgenoot maken van wat ik eergisteren spontaan dacht bij zijn reactie op de koersneutralisatie en gisterenochtend bij het lezen van zijn column in onze zusterkrant of toen ik hem hoorde op de radio.

Geen enkel begrip toonde hij voor de neutralisatie, koerscommissaris Guy Dobbelaere werd nog net geen randdebiel genoemd en moest terstond ontslag nemen, hoewel hij hem een sympathieke man vond. Gisteren op de radio zei Lefevere dat hij nog nooit een woord met Dobbelaere had gesproken. Ik wel met Lefevere en ik vind hem zeer zeker een sympathieke man, ondanks alles, ondanks zijn tweets vol taalfouten. Wie ‘precedent’ in een tweet als ‘president’ schrijft, verdient een cyberspace-schorsing: twee of vier jaar, dat is aan het WADA om te beslissen.

Of er nu ambulances op overschot waren of niet was al heel snel niet meer het item van discussie. Het ging erom of men deze uitleg wel moest geloven. Dan heb je twee knoerten van valpartijen, zijn alle dokters in ambulances druk in de weer en zou bij een nieuwe valpartij geen medische verzorging in de buurt zijn. Dan gebeurt dat op een moment dat er geen ontsnapping is en ook niet echt wordt gekoerst, en een neutralisatie het koersverloop niet beïnvloedt, maar de heren van het oldskool wielrennen twijfelden toch aan de motivatie. Of: planeet koers op zijn smalst. De ene zijn dood, de andere zijn brood. De ene zijn val, de andere zijn voorsprong. Het verhevigde leven, plagieerde Christophe Vandegoor zijn voorganger, Jan Wauters zaliger. Wat een leven, als je daar zo in staat.

Misschien was het wel niet voor die drogreden van die ambulances, maar voor monsieur Cancellara dat de koers werd stilgelegd. En toen werden uit het verleden allerlei valpartijen van eigen renners aangehaald om te bewijzen dat er met twee maten en gewichten werd gewerkt. Oké, misschien was het ook wel voor de gele trui Fabian Cancellara, een monsieur inderdaad. Een seigneur zelfs, die naast de kasseiklassiekers, die hij af en toe wint ten koste van Lefevere, ook niet te beroerd is om de Tour te rijden en mee kleur te geven, wat niet van al onze seigneurs kan worden gezegd.

Het beste bewijs dat deze ingreep van de Tour-directie en jury terecht was, is precies het protest van die oude koerskrokodillen. Hun argument: vallen hoort bij de koers. Of nog: laat het peloton dat zelf oplossen. De laatste keer dat ‘het’ bij koers hoorde en dat ze ‘het’ zelf wel zouden oplossen, was twintig jaar geleden met epo. We weten allemaal hoe dat is afgelopen: epo werd een epidemie.

Toen hebben we een wijze les geleerd: alles wat in het wielrennen aan sportieve en menselijke normen en waarden raakt, laat je beter niet over aan de wielrenners en nog minder aan hun team-managers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s