Column over voetbal, Nys en Keisse op demorgen.be van 23 nov 2015

Geen zekerheden meer in dit land? Wij hebben er één: Sven Nys kan weer winnen

Dit weekend spotte de wereld met dit land. In het beste geval. Erger, werden we beschimpt als een falende staat, soms ook een jihadi-nest. Tegelijk verdween uit Brussel alle leven. Brian, een New Yorker van Sports Illustrated die voor zijn huwelijksreis on a chocolate tour through Belgium was en die ik vandaag na mijn les zou oppikken aan het Hilton aan Brussel-Centraal, is voortijdig gevlucht naar Brugge.

Jammer, ik had bij het verlaten van Brussel een korte, maar wilde rit gepland door Molenbeek langs de Gentsesteenweg. Welkom in onze South Bronx, had ik willen zeggen. In plaats daarvan, doen we vandaag samen de moeder van alle Belgische steden, we gaan naar ‘Ghent’. ‘A safe city’, had zijn vrouw gehoord.

Uitgerekend in dat ellendig weekend om rap te vergeten, organiseerden wij vrolijk onze nationale passies: koers en voetbal. Geen begrip voor de beslissing van de profliga om toch te voetballen ondanks de vraag van de nationale veiligheidsraad om af te gelasten. Voetballen tegen nationaal veiligheidsadvies in, balanceert tussen arrogantie en verregaande domheid. Naar aloude voetbaltraditie was het wellicht een mix van beide.

Hoe bestaat het dat de voetbalkundigen in Brussel eventjes een dwingend advies zo maar naast zich neerleggen? Omdat ze zijn omgepraat door clubs die de bui al zagen hangen: al dat eten besteld en geen VIPS, wat nu? Of omdat vrijdag AA Gent-Westerlo al was gespeeld en dat de speeldag dan in verschillende etappes zou worden afgewerkt en dat het aantal vrije speeldagen in een EK-jaar beperkt zijn?

Dat sommige wedstrijden geen federale politie behoefden, en dus toch werden gespeeld, was dan weer een fenomenaal staaltje van navelstaren. Neen, dat was géén goeie reden om te voetballen. Niks was een goede reden, zelfs niet dat clubs thuis speelden waar geen moslim in de buurt durft te komen zonder te worden in elkaar geslagen. Je mag er niet aan denken dat die barbaren toch een tribune in de provincie hadden uitgezocht om hun glorieuze trip richting paradijs aan te vatten.

Het liep goed af en het crossweekend deed gelukkig wat van cross wordt verwacht: de mensen een paar uur vertier geven zodat ze hun ellende konden vergeten. Sven Nys won zaterdag zijn eerste veldrit in meer dan een jaar. Gehoord en gelezen op twitter achteraf: de vraag hoeveel hij daar had voor betaald, want het was ten slotte maar Hasselt, uit die verzameling achterafcrossen van de Soudal Classics.

Waarna Sven Nys – zijn daden zijn groot – een dag later een hele wedstrijd voorop reed en op het laatste zelfs de tot dan redelijk ongenaakbare Wout Van Aert even uit het wiel kletste. En dat in een wereldbeker waar een overwinning veel geld waard is. Dat Brussel het dreigingsniveau maar op 4 houdt, in Vlaanderen-crossland kan het naar 2. Geen zekerheden meer in dit land? Wij hebben er één: Sven Nys kan weer winnen.

In de Gense Zesdoagse ten slotte ontplofte ook niks van belang en wie/wat wel ontplofte was verwacht en halvelings voor de goede verstaanders ook aangekondigd: Iljo Keisse en Michael Morkov op veertien ronden van het einde. Als bij wonder stonden vier topkoppels bij het ingaan van het laatste kwartier op een zakdoek, waarna één allerlaatste krachtinspanning zou beslissen over winst en verlies. (Dat is al jaren het scenario, wat het iets minder wonderlijk en dus verdacht maakt.)

Twee keer op rij hadden de organisatoren Keisse gekoppeld aan een interessante buitenlander, maar zowel Stroetinga als Cavendish schoten te kort op de circusbaan van 166 meter, waardoor Jasper De Buyst twee keer op rij kon winnen en op slag zijn halsmaat ook veranderde (aldus de andere renners). Drie jaar op rij in Het Kuipke geen Keisse, die is opgegroeid om de hoek in het café van zijn vader? Ondenkbaar. Keisse reed weer met een buitenlander, maar deze keer met een goeie. Iljo K. ontplofte waar co-commentator Stan Tourné het aankondigde. Ook dat was een zekerheid: Iljo kwam, ontplofte en won.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s