Column over bondscoach Bomans oa. in De Morgen van zat 13 feb 2016

Goednieuwsshow

Bondscoach Carlo Bomans zet een stap opzij. Carlo Bomans was bondscoach van de profwielrenners op wereldkampioenschappen en Olympische Spelen en hij doet ook nog wat bij de juniores – en dat doet hij goed. Een stap opzijzetten in een functie waarbij je de verlanglijstjes noteert van de protagonisten die iedereen al kent, die voorlegt aan belanghebbende partijen om toch maar niemand tegen het hoofd te stoten, en vervolgens gaat puzzelen om iedereen tevreden te houden; is dat niet hetzelfde als weglopen?

Er is een verschil tussen bondscoach wielrennen en bondscoach voetbal. Met andere woorden: Bomans is Wilmots niet, al denk ik dat Bomans meer van koers kent dan Wilmots van voetbal. Maar in de functie van bondscoach wielrennen ligt nu eenmaal besloten dat ze niks voorstelt. Voor zijn selecties houdt hij rekening met de grote renners, hun ploegen, hun sponsors en wat de bobo’s boven hem suggereren. Eens op het WK zelf, rest de bondscoach nog twee vragen te stellen. Eerste vraag: wie denkt wereldkampioen te kunnen worden? Tweede vraag: hoeveel heb je daarvoor over? En als het over geld gaat, verlaat hij meestal de kamer. Voor die job stelde de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) gisteren zijn opvolger voor: Kevin De Weert. Die is veel slimmer dan Bomans, dus dat loopt niet goed af.

Ach Carlo Bomans. Aardige man, geen grote teksten, nooit eens op een zweem van andere dan koersintelligentie betrapt, maar altijd vriendelijk, ook al had je hem op zijn ziel getrapt. In mijn geval was dat door een gerucht dat mij destijds had bereikt: Bomans zou aan de vooravond van het WK in Valkenburg bij de ozondokter Mertens zijn gesignaleerd met een busje vol wielrenners. Dat was mij voor waar meegedeeld en er zou zelfs een foto in het gerechtelijk dossier zitten.

Ik heb dat dossier nooit gezien (later wel) en de foto ook niet, maar het was toen mijn plicht als directeur van Wielerbond Vlaanderen om het de bevoegde instanties te melden, voor het geval dit ooit aan de oppervlakte zou komen. Bomans heeft daar zelf in september vorig jaar iets over gezegd in de krant, anders had ik dit hier nooit opgeschreven, want het gerucht berustte op een verzinsel. Dat had ik in de daaropvolgende dagen al kunnen uitzoeken want de bewuste trip down doping lane – dat was de suggestie – zou met een busje van Wielerbond Vlaanderen zijn gebeurd. Alleen was dat busje in die week nooit van de parking van de Blaarmeersen in Gent weggeweest.

Ach Carlo Bomans. Toen hij mij vorige zomer op Copacabana zag staan aan de andere kant van de nadars, keek hij alsof hij een spook had gezien. Ik wenkte hem voor wat tekst. Er kwam niet veel uit. Niet erg. Ik weet dat coureurs altijd coureurs blijven: die vergeven een heel klein beetje, maar vergeten niks. En het verschil tussen boodschapper en boodschap is ook al een moeilijke voor het wielermilieu.

De opvolging van Carlo Bomans is aangekondigd door middel van een persconferentie. De herschikking van de coachingstaf, zo luidde het onderwerp, en het werd verpakt als een goednieuwsshow. Vreemd dat er met geen woord is gerept over het ontslag van baancoach Jon Wiggins en de stille begrafenis van de ambitieuze wielerbaanplannen. Zeven jaar geleden moest Michel Vaarten wijken omdat hij niet met de meer wetenschappelijke Wiggins door één deur kon.

Nu kiest de KBWB voor Vaartens opvolger Peter Pieters en wordt Wiggins de wacht aangezegd omdat Sport Vlaanderen, het vroegere Bloso, geen zin meer heeft in het subsidiëren van twee topsportcoaches. Begrijpelijk, voor een programma dat helemaal in elkaar is geklapt: de achtervolgingsploeg reed op den duur haast achteruit in plaats van vooruit en kon zich niet kwalificeren voor de Spelen. Uiteindelijk zal de KBWB deze zomer anderhalve (een hele Jolien D’Hoore en een halve Jasper De Buyst) baanwielrenner naar Rio sturen.

Jaar na jaar zijn via topsportsubsidies van Wielerbond Vlaanderen door de KBWB honderdduizenden euro’s gemeenschapsgeld verteerd voor een programma dat niks heeft opgebracht. Geen enkele sport heeft zoveel geld mogen uitstorten over zo weinig talent. Eén trainer heeft nu zijn werk verloren, maar de verantwoordelijken voor die verspilling blijven gewoon zitten en maken nu nieuwe plannen. O ja, een van de toptrainers van de wielerbond, Frederik Broché, verhuist binnenkort naar Manchester, waar hij de jeugdcoaches van British Cycling gaat coördineren. Ook dat is niet aangekondigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s