Football Money League 2018 in De Morgen van woensdag 24 jan 2018

Premier League nooit dominanter

De Deloitte Football Money League editie 21 is uit en wat algemeen werd gevreesd, is ook uitgekomen. De top consolideert zichzelf en elk land levert wel wat in ten voordele van Engeland.

Voetbal trekt zich van de wereldeconomie geen bal aan. Terwijl de stijging in de meeste sectoren groter is dan de jaren ervoor, is die in het voetbal relatief bescheiden, met de nadruk op relatief. In economische crisisjaren werden in het voetbal soms Chinese groeicijfers opgetekend, maar in 2016-2017 stegen de gezamenlijke omzetten van de top twintig ‘slechts’ met 6 procent.

Geen enkele economische sector presteert beter of het zou die van de smartphone moeten zijn: in twintig jaar tijd is de voetbalbusiness met 500 procent gestegen, dus verzesvoudigd. De meest kapitaalkrachtige clubs zagen acht keer meer euro’s op de rekening verschijnen.

De Football Money League van Deloitte is geen rangschikking van rijkste clubs. De focus ligt op de omzetten die worden gegenereerd inzake televisierechten, Europees voetbal, ticketing en commerciële activiteiten. Dat geeft een prima beeld van de waardeverhoudingen tussen de clubs.

Als clubbesturen vervolgens veel meer geld uitgeven dan ze ophalen, kunnen ze in de problemen komen met de financial fair play van de Europese voetbalbond UEFA. Dat Paris Saint-Germain in twee jaar tijd van de vierde plaats naar de zevende is teruggezakt, met een omzet die met 10 procent is gedaald, geeft aan dat de rek er inzake inkomsten uit is.

Grote kloof

Manchester United voert de rangschikking voor de tiende keer aan en dat ondanks een gedaalde omzet. Die daling is het gevolg van de waardevermindering van het pond tegenover de euro, naar aanleiding van de brexit. Cruciaal voor Man United om nog steeds eerste te staan, was de winst in de Europa League in Stockholm, in mei 2017.

Er zijn drie nieuwe clubs in de top twintig vergeleken met vorig jaar, maar alleen Southampton is een echte nieuwkomer die voor het eerst met de grote jongens meespeelt. Het is een van de tien Engelse clubs, die de helft van de top twintig uitmaken. Daarna houdt het overigens niet op, want ook de top veertig bestaat voor de helft uit (alle) Premier League-clubs.

In 1996-1997, het eerste jaar van de Football Money League, werd de tabel bevolkt door clubs uit acht verschillende landen. Zelfs Ajax Amsterdam stond er nog tussen, samen met een Braziliaans team. Engeland had toen vijf clubs. Vandaag wordt de dienst uitgemaakt door clubs uit de vijf grote voetballanden: naast de 10 Premier League-clubs zijn er 3 uit Duitsland, Spanje en Italië en 1 uit Frankrijk. De kloof met andere voetbaleconomieën was nooit groter.

Aan de top verloor Barcelona een plaatsje door minder sportieve resultaten, maar het zal dat volgend jaar wel goedmaken. Er zit overigens maar 1,7 miljoen euro verschil tussen de eerste twee clubs.

Italiaanse malaise

Voor het eerst zijn de tv-rechten de grootste inkomstenbron. Vorig jaar haalden de topclubs nog 43 procent uit commerciële bronnen en 39 uit tv-rechten. In 2016-2017 was die verhouding 38-45 procent in het voordeel van de tv-rechten. Die evolutie is niet te stoppen. In Duitsland is dit seizoen een lucratiever contract ingegaan en Engeland onderhandelt alweer voor de jaargang 2019-2020 en verder. Tv-rechten zijn ook de oorzaak van de terugval van Paris Saint-Germain. Zeventien ploegen doen op dat vlak beter dan de miljardenclub uit het Parc des Princes.

Italië presteerde nooit slechter. AC Milan is voor het eerst niet bij de eerste twintig in deze Money League en ook AS Roma – samen staan ze op 22 en 24 – zette een stap terug. Alleen Napoli kwam hen vervangen. Er wordt niet meteen beterschap verwacht voor de Italiaanse voetbaleconomie.

 

FML2018