Column Captains of Cycling in De Morgen van zaterdag 24 feb 2018

Captains of Cycling

Lotto-Soudal meldde in een persbericht dat Tiesj Benoot en Tim Wellens vandaag de speerpunten zijn in de Omloop Het Nieuwsblad. Bijna stond hier Gent-Gent, maar die hersenkronkel moet eruit want ze rijden dit jaar van Gent naar – met excuses aan wie daar nooit is weggeraakt – fucking Meerbeke. Hoe verzinnen ze het?

Het persbericht was een beetje gelogen want hét speerpunt, zo bleek donderdag, is Tom Boonen. Door zijn optreden werd het perspraatje van de B-speerpunten achteruitgeschoven. Boonen was dan ook het nieuws van de dag. Die gaat voor Lotto-Soudal allerlei dingen doen die hem ongetwijfeld een goeie cent opbrengen, waarvoor hij niet te veel moeite moet doen en die zijn hobby (rondjes rijden in rappe auto’s) niet dwarsboomt. Hij noemde dat laatste zijn carrière. Vreemd hoe vaak sporters woorden gebruiken die ze ergens hebben opgepikt maar waarvan ze de betekenis niet goed kennen.

Wat raar. Boonen is net gestopt na vijftien jaar Patrick Lefevere en QuickStep in allerlei vormen, heeft alleen maar varianten van blauw en wit op het schap met koerskleren liggen, en nu gaat die ineens in het rood en wit paraderen. Een beetje zoals het Club-monument Timmy Simons plots het uithangbord zou worden van Anderlecht en zijn blauw-zwart ruilt voor paars.

Boonen-Simons is geen onterechte vergelijking: beiden hebben de laatste jaren vooral uitgebold. Simons op het grasveld achter Jan Breydel, Boonen zo’n beetje overal in de wereld sinds zijn superjaar 2012. Het uitbollen van Boonen duurde wel vijf jaar en het lijkt erop dat hij Lefevere al die tijd een aardige cent heeft gekost voor weinig prestaties.

Toen bleek dat ‘Tommeke’ voortaan het liefst hele weekends met flashy auto’s wilde rijden en de fiets alleen nog maar van ver had gezien, ging het dagen bij Lefevere: hij zou zijn geld anders besteden. Van de week konden we al een voorafname op dat nieuws lezen, toen Lefevere samen met een krant per helikopter bij Boonen in de tuin landde. Dezelfde krant die Lefevere ooit in een dading een half miljoen euro schadevergoeding had toegekend voor bewezen leugens, uit schrik dat er nog meer rare dingen boven water zouden komen. Ik dacht: kan het nog gekker, kan het nog hypocrieter?

Zeker, Boonen gaat naar de vijand. Vijand, zo zal Lefevere dat zien, want de boekhouder in hem heeft een gruwelijke hekel aan de marktverstorende werking van een overheidsploeg als Lotto-Soudal. “Ik doe het omdat onze pa dan ook content is”, zei Boonen. ‘Onze pa’ werkt als vertegenwoordiger bij fietsenproducent Ridley. Alleen gaat Boonen niet mee de baan op om pakweg het nieuwe Merckx- gamma aan de man te brengen en de overstap van Boonen is ook niet aangekondigd door Ridley, maar wel door Paul De Geyter. Dat is dan weer zijn voormalige manager, die een halfjaar geleden CEO is geworden van Lotto-Soudal.

Tom Boonen wordt adviseur van de ploeg. Ik las iets over “zorgen dat ze als ploeg rijden”. O ja, dan kan hij vandaag in de bus vertellen over die keer in 2015 in Gent-toen-nog-Gent: Boonen en twee ploegmaats mee op kop met Ian Stannard en Stannard die won omdat de ploeg niet als ploeg reed.

Hij gaat ook Captains of Cycling trekken. Dat kent u vast niet. Ik wel, maar ik had er al zo lang niks meer van gehoord dat ik mijn geheugen even moest opfrissen. Het is een crowdfundingproject dat de ambitie had om een miljoen euro op te halen bij supporters, bedrijven en mensen met te veel geld en een te groot hart voor de koers. Je kon instappen voor 50, 250, 1.000 of 5.000 euro; silver, gold, platinum en diamond geheten. Vijftig is de meest interessante formule: ook afzetterij, maar je krijgt een bon voor 25 euro goodies in de fanshop.

Captains of Cycling was het zoveelste waanidee van wijlen marketingdirecteur Mark Frederix, de ultieme apparatsjik van de Nationale Loterij die daar in september met een flinke parachute is vertrokken. Hoeveel zijn Captains of Cycling heeft opgehaald, is een goed bewaard geheim, maar alvast een schijntje vergeleken bij hoe hij het had voorgesteld. Een complete sof is het en Tom Boonen moet nu Captains of Cycling redden en in het verlengde daarvan de Lotto-ploeg in het wielrennen houden, niet meer en niet minder. De Franstalige voogdijminister en alle Franstaligen bij La Loterie Nationale stellen zich al jaren de vraag of al dat marketinggeld wel naar die ene, ook nog eens exclusief Vlaamse sport moet gaan. Een behoorlijk legitieme vraag.

 

Captains of Cycling