Column Nutmegged in De Morgen van zaterdag 17 maart 2018

Nutmegged

Het was geleden van die dag in the stands van Boleyn Ground, dat ik de uitdrukking ‘nutmegged’ nog eens was tegengekomen. Paolo Di Canio, een notoire fascist maar wel een oké voetballer, had net bij de zijlijn een tegenstander tussen de benen gespeeld en de harde kern van de Hammers bedacht de onfortuinlijke met een spreekkoor: “nutmegged, nutmegged, nutmegged.” Waarna de speler in kwestie in een niets ontziende razernij ontstak en de dichtstbijzijnde West Ham-speler een doodschop verkocht. Rood uiteraard.

To nutmeg is volgens voetbalboekenschrijvers al heel snel ontstaan op het einde van de 19de eeuw als een uitdrukking die alles moest omvatten wat kon worden gekwalificeerd als iemand belazeren. Nutmeg is eigenlijk nootmuskaat. To nutmeg is dan in het (n)ootje nemen en dat zou te maken hebben met het bedrog waarbij hout met de nootmuskaat werd vermengd om zo meer winst te maken.

Kan zijn, maar ook niet. Sommigen beweren dat nutmeg gewoon rijmende slang is voor leg, been. Anderen wijzen dan weer op hoe de muskaatnoot eruitziet als ze rijpt: een schil die netjes breekt in twee openstaande helften. Nog anderen denken dat de muskaatnootverwijzing te maken heeft met de testikels, waar de bal onderdoor passeert. Bij ons heet dat een bruggetje, een vertaling uit het Frans petit pont. Later werd dat panna, Surinaams voor poort, en dat komt dan weer uit het Nederlands straatvoetbal.

Ik las donderdag in de Engelse pers een uitspraak van Thibaut Courtois, die wellicht met enige journalistieke vrijheid is opgetekend. “I have been nutmegged several times before by Messi.” Ik kan mij niet inbeelden dat Courtois die denigrerende uitdrukking over zichzelf zou gebruiken. Dat was ook nergens voor nodig. Misschien heeft hij gewoon gezegd dat Messi hem al eens eerder, destijds in Spanje met Atlético tegen Barça, heeft te grazen genomen, gefusilleerd, van dichtbij, door de benen.

Brute pech, dat was het. Brute pech dat zijn team, als het de bus niet parkeert en moet aanvallen, verdedigt als kippen zonder kop. Brute pech dat Lionel Messi twee keer op hem afkwam. Brute pech dat de hard en laag ingeschoten ballen – dat was dan weer geen pech maar doelbewust zo gedaan – geen stukje voet of been raakten, want in dat geval waren die acties gekwalificeerd als wereldsaves. Nu waren het onvergeeflijke blunders, waarvan hij niet goed zou slapen en die zijn zelfvertrouwen zouden aantasten.

Ik dacht het niet. Thibaut Courtois is geen gewone. Die speelt zijn zelfvertrouwen niet en hij speelt het ook niet zomaar kwijt na één ongelukkige wedstrijd. Hij koos er zelf voor om bij rechtenhouder BT zijn uitleg te doen, tegen de zin van de perschef van Chelsea overigens.

Het leverde hem in de serieuze pers waardering op. “Courtois shows the courage to front up”, schreef The Guardian en ze vermeden het om Courtois in de grond te schrijven. Dat deed The Sun wel en ze bedienden zich van de sociale media. Tweets van Courtois in een rok, Courtois met een net tussen de benen, Courtois met o-benen, je kon het zo gek niet bedenken. De conclusie was: Chelsea stopper Thibaut Courtois has been slammed on social media after his horror show in the demolition in Barcelona. Vrij vertaald: Chelsea-doelman Thibaut Courtois heeft slagen gekregen op sociale media na zijn horrorvoorstelling in de vernietiging in Barcelona.

Demolition? Chelsea mag dan regerend kampioen zijn, het is deze jaargang een meeloper in de Premier League met een spelersgroep die haar coach moe is en de coach die Engeland moe is. En die moesten dan tegen de autoritaire leider in Spanje, aangevoerd door de fabelachtige Lionel Messi die sneller schiet dan zijn schaduw. Dan kan het al eens een overdreven 3-0 worden.

Horror show? Dat Courtois later die wedstrijd nog twee wereldsaves uit zijn mouwen zou schudden, daar ging men gemakshalve aan voorbij. Dat zijn ploeg in de heenwedstrijd ook met 3-0 had kunnen winnen, maar dat het door pech 1-1 werd, zelfs dat werd vergeten, net als dat Chelsea in Camp Nou haast evenveel balbezit had als de thuisploeg.

Over Thibaut Courtois hoeft niemand zich zorgen te maken. Ook niet dat hij een dag later niet op de training verscheen. Maar dat het hoog tijd is voor hem om te vertrekken uit Engeland, staat vast. Dat geldt overigens ook voor die andere klasbak in het doel van de Rode Duivels, Simon Mignolet. Nummer drie Matz Sels is al weg. De Engelsen moeten onze doelmannen niet. Afspraak op 28 juni in Kaliningrad, 20 uur lokale tijd.

 

DM-COL-Nutmegged-mail