Column Meunier in De Morgen van zaterdag 5 mei 2018

Meunier

Favoriete Rode Duivel voor de aanstaande World Cup: Thomas Meunier. We hebben maar één goeie rechtsback, er is dus een levensgrote kans dat hij wordt opgesteld door Martínez en dat na een seizoen bijna niet te hebben gespeeld voor zijn club. Dat is overigens geen bezwaar en wie het tegendeel beweert, kent niks van trainingsleer.

Al van toen hij bij Club Brugge voetbalde, is Meunier een hele aparte man die, ook al behoorde hij tot de meubelen van Bruhhe, vaker in Gent te zien was. Om evidente redenen, maar daar gaat deze column niet over. In Parijs heeft hij niks van die eigengereidheid ingeleverd. Hij heeft het nu aan de stok met de Ultras van zijn club Paris Saint-Germain omdat hij een tifo van Olympique de Marseille oké vond.

In al zijn naïviteit – dat mogen we aannemen tenzij hij een deal heeft met OM om daar te gaan voetballen – vond hij die tifo mooi. Hij heeft op dat hartje gedrukt op zijn iPhone, of zijn Samsung. Hij heeft de tifo geliked!

De stad Marseille en het weer boven de chaos Parijs en de regen verkiezen, daarin kan ik hem volgen, maar niet in zijn like voor een tifo. Tifo’s zijn geen bewijs van intelligentie want wie niks beter te doen heeft dan een halve dag gekleurde A4’tjes op zitjes te leggen in een leeg stadion in de hoop dat de bezitters van die zitjes later die dag hun A4’tjes op commando in de lucht steken, daar scheelt iets mee. Iets? Veel eigenlijk. Maar bon, daar gaat deze column óók niet over.

Wel over de woede die Meunier zich op de hals haalde van de Ultras. Eergisteren eiste de ondervoorzitter van die bende crapuul nog excuses van Meunier. Le vice-président Mika des Ultras avait accordé une interview au Parisien (de krant, HV), aldus France Football. Het vice-crapuul heeft een interview toegestaan en daarin zei hij dat het nooit meer goed zou komen tussen hen en Meunier, tenzij hij zijn excuses aanbood, dus door het stof kroop voor een hoop marginalen. Dat is de wereld op zijn kop: de media zouden dat soort figuren geen stem mogen geven.

Onmiddellijk na die like kwam op de sociale media een haatcampagne tegen de Belg op gang. Meunier reageerde een dag later, maar niet met excuses: het leek op zalven toen hij een foto instagramde waarop hij samen met zijn zoontje in het trainingscentrum van PSG rondliep. Het bleek alsnog een daad van verzet want de begeleidende tekst liet niks aan het toeval over: ‘Het gebrek aan respect en de laagheid van sommige reacties tonen voor mij de limieten aan van supporters die maar voor één club supporteren.’

Oei oei: dat supporters die één club aanbidden en de rest haten, intellectueel en emotioneel beperkt zijn, dat willen die hard fans niet geweten hebben. Meunier wist perfect wat er zou gebeuren: in de wedstrijd van afgelopen zondag tegen Guingamp werd hij aan het uur ingebracht en hij kreeg me daar een fluitconcert.

Voor hemzelf en zijn entourage is de kous af en er komt geen reactie meer. Het is te hopen dat ze dat volhouden. Het is evenzeer te hopen dat ze ook de goede raad niet opvolgen van die bureautjes die de sociale media van atleten managen. Zij raden hem aan niet zelf te tweeten.

Meunier gaf eerder dit jaar al eens van jetje op Twitter. Hij had een supporter van KV Mechelen op de televisie zien pleiten voor de splitsing van het land. Dat was bij de degradatie van zijn club, na die rare wedstrijd in Eupen waar Moeskroen ineens aan een zak doelpunten was geraakt. Meunier moet die man op de VRT hebben gezien want hij tweette ‘Hou je mond klootzak’, ook in het Nederlands. En vier emoji’s: vier opgestoken middenvingers. Niet echt verstandig, en ook niet echt wat je van een intelligente, levenswijze man als Meunier verwacht, maar wel recht uit de onderbuik.

Thomas Meunier, mijn steun heb je. Tweet er straks maar rustig op los daar in Rusland en ik zal ze allemaal liken. Ik zal je volgen en als jij mij ook volgt, kunnen we direct messagen: dat is handig om mij de opstelling door te sturen, zeker nu Thibaut heeft afgehaakt.

 

Meunier