Column Mysterie vh Hoge Gras in De Morgen van donderdag 21 juni 2018

Mysterie van het hoge gras

 

Gisteren hebben de Rode Duivels niet getraind, dus gerust, dus zich kunnen ontspannen. Ze waren moe van de wedstrijd tegen Panama en de reis terug. Behalve Kevin De Bruyne, die basketbal heeft gespeeld. “Ik kan niet binnen blijven zitten, ik moet buiten en bewegen.”

Maar, een rustdag na een openingspartij tegen het zwakste land van de hele worldcup, dat bovendien na een uur al murw was, is dat niet hetzelfde als een rustdag in de Tour de France al meteen na de proloog? Een beetje wel, maar dat wordt dan weer tegengesproken door de kenners als KBVB’s technisch directeur Chris Van Puyvelde. “Het zijn twee verschillende inspanningen.”

Dat laatste hadden we ook kunnen bedenken, maar het was leuk om eens wat demagogie in de groep te gooien, kwestie van wat los te maken want het is hier stilaan een schoolreisje met alleen maar brave kinderen. De verstandhouding onder de media is optimaal, dat komt ervan als je iedereen in hetzelfde hotel zet. Zelfs die ene collega bij wie het ongelooflijk stinkt op de kamer – wat niet aan hem ligt, maar aan het putje – klaagt nauwelijks. Viel het internet gisteren uit in het hotel, ach ja, shit happens, ook in Rusland. Geen probleem of bez problem zoals ze hier zeggen.

De Engelsen hadden gisteren ook een rustdag en voor vier Belgen was het een werkdag. Dat komt hierdoor. Onze belangenvereniging had van de voetbalbond een tussendoortje verkregen, exclusief voor de Belgische pers. In het hotel van de Rode Duivels, Le Méridien Moscow Country Club, werden we om halfzes plaatselijke tijd uitgenodigd. Om zeven uur moesten we buiten zijn. Het is tien over zeven als ik deze paragraaf tik en we zijn hier het eerste halfuur nog niet buiten. Naast mij staat een glas witte wijn. Wit, want de Chileense rode is te warm geworden. Er zijn al wat Russische mannetjesputters komen kijken, maar ze laten ons met rust.

Een informele receptie met de KBVB, zo is deze XXL-sessie met spelersinterviews verkocht aan de FIFA. Die hebben niet graag dat de voetbalbonden events organiseren voor de pers waar zij niet van weten. De Brazilianen of Duitsers zouden zich aan die folietjes niet moeten wagen, maar voor little Belgium wordt wel nog een en ander door de vingers gezien.

Aldus werden we om klokslag kwart voor vier in ons busje geladen, richting Moskovskaya Oblast, 35 kilometer ten westen van het Rode Plein. Bij de golfclub werden we aan de slagboom begroet door een legertje security met brede basten, armen als kabels en boze blikken. De Moscow Country Club was vroeger een domein van de staat en eigenlijk nog steeds, want de grond is eigendom van Buitenlandse Zaken. Boris Jeltsin kwam er af en toe verpozen en nu behoren de datsja’s toe aan rijke Russen.

Nog rijkere Belgen in korte broek logeren dezer dagen in het hotel. Gisteren even gecheckt: er was nog een studio twin room voor 12.500 roebel, dat is ongeveer 180 euro. Stel je voor: een kamertje boeken in het hoofdkwartier van de Rode Duivels en ’s avonds doodleuk voorbij flaneren in korte broek op sandalen, of een balletje meegooien met Moussa en Kevin. Het was verleidelijk, maar dat wilden we onze medewerkzame voetbalbond niet aandoen.

De spelers die aan ons verschenen, waren Yannick Carrasco, Eden Hazard, Moussa Dembélé en Kevin De Bruyne. Het was een Belgisch event, dus was er goed eten en veel te drinken, ook een glaasje alcohol. De buitenlandse pers die al lang de Belgen volgt, L’Equipe, BSkyB en The Sun, mochten er ook bij zijn en lieten het zich welgevallen. “Wat zijn jullie toch relax.”

Dat zijn wij en dat waren de spelers ook. Dat het de eerste helft tegen Panama niet altijd op wieltjes liep? “Ach, de start op een worldcup is altijd lastig”, zei Eden Hazard, die was blijven zitten indien de perschef hem niet naar de tv’s had gesommeerd. Dat Yannick Carrasco af en toe niet verdedigde: “Ik speel anders dan in mijn club en dat vergeet men al eens. Ik doe mijn best.” Ook hij antwoordde honderduit op elke vraag. Moussa Dembélé was het minst in vorm, maar dat is te begrijpen. Hij is dan ook geen basisspeler. Kevin De Bruyne wel en die bleef zijn eigen zelf. Op elke vraag die verder gaat dan “hoe gaat het?” wil hij antwoorden met een statement. Een beetje al te nadrukkelijk ging hij door op wat hem op deze worldcup was gaan dagen (en wat geen journalist geloofde): dat niet hij de belangrijkste speler van de ploeg moest zijn, dat Eden dat gerust mocht zijn, maar dat hij er was om de ploeg ten dienste te zijn.

We doen er nu een beetje lacherig over, maar deze persmatinee werd erg op prijs gesteld, net als de geste eergisteren van de bondscoach die zelf opbelde om een en ander te verduidelijken. Je kunt het een charmeoffensief noemen, maar misschien was het gewoon respect voor ons vak vanwege de bondsinstanties en dan wordt dat zeer op prijs gesteld.

De mooiste quotes staan op de vorige pagina, maar wat was nu echt belangwekkend? Dat Tunesië er zaterdag gewoon aan moet, volgens Kevin De Bruyne. De interessantste informatie kwam van technisch directeur Chris Van Puyvelde, die het mysterie van het hoge gras en de als gevolg daarvan niet zo goed rollende ballen ontrafelde.

Terwijl ze in Tubeke dit voorjaar zijn teruggegaan naar gras van 18 millimeter, lekker kort, heeft de FIFA voor dit WK gras van 25 millimeter verordonneerd. “Het is warm season grass”, aldus Van Puyvelde met enige autoriteit zowaar, “en ze willen vooral geen bruine plekken, vandaar die 25 millimeter. Maar dat hebben ze ons niet gezegd en dat is nu even wennen.”

 

Mysterie van het hoge gras-mail