Column Eigen Schuld over voetbalschandaal in De Morgen van zaterdag 17 november 2018

Eigen schuld

Groot gejuich steeg op uit de banken van de advocatuur en hun copywriters van de media: de eerste onderzoeksrechter die iets onderzocht waar hijzelf veel van kende, is gewraakt. Dat hij er iets van kende, wees op partijdigheid. Wie het inzake moraliteit een beetje op orde heeft, wenst die procedurepleiters de ergste ziekten toe. Maar dat is niet netjes en niet alleen omdat sommigen al erge ziekten hebben.

Natuurlijk hoop je dat de meesters Rieder/Van Steenbrugge/Mary en al die andere mediageile tafelspringers – waar is de Jef, vraag ik mij al de hele tijd af – straks alsnog ongenadig op hun bek gaan, maar bekijk het ook eens van de andere kant. Procedures zijn er om ons te beschermen tegen dictators, en als dat wat overtrokken klinkt, probeer dan juridische willekeur. Wie wil straffen, moet het pad van de wet bewandelen en daarom is de wraking van Joris Raskin als onderzoeksrechter logisch en terecht.

Misschien moeten we Rieder zelfs dankbaar zijn en is de wraking goed nieuws en kan het onderzoek gewoon door een andere onderzoeksrechter worden voortgezet. Hopelijk kunnen alle onderzoeksdaden behouden blijven – dat is wat bedoeld wordt met op hun bek gaan – waardoor we nog meer te weten komen dan wat we nu weten.

Gisteren werden weer een aantal verdachten vrijgelaten en dat is geen tel te vroeg. Het moment om even afstand te nemen. Misschien dat de fans van KV Mechelen, Waasland-Beveren, Cercle Brugge, Eupen, Moeskroen en Westerlo al een paar weken denken dat
de wereld is vergaan, maar dat is niet het geval. Operatie Propere Handen heet bij het gerecht Operatie Zero en misschien komt dat dichter bij de waarheid, maar dat valt nog af te wachten.

Overschatting

Overigens is de naam Operatie Propere Handen een belediging voor de echte Operazione Mani Pulite van onderzoeksrechter Antonio Di Pietro. Die overschatting komt van de Vlaamse media. Onheus gerommel door voetballers en hun acolieten/parasieten verwarren met een zaak die een hele natie op de grondvesten deed beven en een premier in staat van beschuldiging stelde, is belachelijk overtrokken.

Voor wie af en toe ook eens iets anders leest dan de voetbalpagina’s en ander nieuws beluistert of bekijkt, of helemaal niet in sport is geïnteresseerd, blijft het hele schouwspel wellicht verbazing wekken. We hebben het over het fiksen van wedstrijden in een competitiebestel dat zo slecht is georganiseerd dat het smeekt om bedrog. Verwondering? We hebben het over zwart geld en witwas in een sector die al decennia aan elkaar hangt van de corrupte figuren.

We hebben het ook over een sector die onheus veel gunstmaatregelen krijgt en zich derhalve het best keurig gedraagt, dus met respect voor de wet, incluis de belastingen, en ook voor de fair play als daar nog tijd en ruimte voor is. Tegen dat laatste is gezondigd, maar als het stof straks is gaan liggen, zullen we weer tot dezelfde conclusie komen: was dat klotevoetbal echt al die drukte waard?

Iets anders, een beetje demagogisch, maar toch: zouden in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel ooit 220 politieagenten samen huiszoekingen hebben gedaan? En meer dan vijftig huiszoekingen in die voorbije 35 jaar?

Die gevangenisstraffen, huisarresten, enkelbanden: is het vergrijp echt van die grootteorde? In september van dit jaar trof het Antwerpse parket een schikking ter waarde van 50,9 miljoen euro met ene Louis Reijtenbagh voor belastingontduiking, witwassen en het vormen van een criminele organisatie. Precies wat de makelaars en voetballers en clubs wordt verweten, alleen een paar nullen meer. De heer Reijtenbagh heeft geen nacht of geen dag in de cel gezeten. Hij heeft ook geen penalty’s gefloten die er geen waren, dat klopt.

Operatie Propere Handen is een vaudeville geworden met heel veel slechte acteurs. Als straks het doek valt, zullen een paar flinke boetes worden uitgedeeld. Enkelingen zullen worden geroyeerd voor het leven. Een heksenverbranding wordt het, zoals dat in dopingzaken gaat en precies zoals met doping zal men het probleem niet bij de wortel aanpakken.

Uitverkoop

Los van het witwassen en zwart geld en onheuse facturen voor niet-geleverde prestaties die terugvloeien uit het buitenland is deze hele affaire terug te voeren op het slechte beheer van de voetbalsector. De overheid heeft het nagelaten strenger te reguleren, heeft ook nooit maar iets ondernomen om de uitverkoop van haar clubs aan het schimmige buitenland tegen te gaan. De voetbalsector heeft het nagelaten zichzelf te reguleren en te corrigeren.

Dat Moeskroen jaar na jaar een licentie kreeg terwijl het in handen was van een constructie opgezet door makelaars om zelf buiten beeld te blijven en dat de directeur van de Profliga daar openlijk zo over communiceert, wat betekent dat de hele Profliga dat wist, tart alle verbeelding. Eigenlijk past hier één conclusie: eigen schuld, dikke bult, voetbal en overheid.

 

Eigen schuld-mail