Column over transfers en Philippe Clement naar FCB in De Morgen van zaterdag 25 mei 2019

Waar het gras groener lijkt

Dit wordt de grootste Belgische transferzomer ooit, op en naast het veld, uitgaand en inkomend. Wesley Moraes weg bij Club, misschien ook Stefano Denswil weg bij Club, voor respectievelijk 20 miljoen euro en iets minder dan de helft. Arnaut Danjuma Groeneveld, ook weg. Hans Vanaken, waarom komt niemand die halen? Hij gaat wel vooruit, hij blijft lopen en met zijn goede voeten weet hij waar zijn ballen moeten komen. Als ze bij Club alles verkopen wat ze in huis hebben, komen ze misschien uit op 40 miljoen. Dat doen ze nooit en dat is slim.

Dan Racing Genk. Alejandro Pozuelo is al weg. Volgen nog Roeslan Malinovski, die is niet meer te houden, let maar op. Sander Berge, over wie twijfels bestaan of hij wel zo goed is: gaat weg. Leandro Trossard, ook weg. Ally Samatta, topspits, wil natuurlijk ook weg, tenzij hij de Champions League als een nog groter podium ziet. Tel uit je winst: om en nabij de 30 en 40 miljoen.

Anderlecht wil er ook veel verkopen, maar niet zeker of dat geld oplevert zonder de jonge goudhaantjes in de etalage. Als ze daar aan 15 miljoen komen, alles bij elkaar opgeteld, mogen ze al dik tevreden zijn.

Gent heeft Jonathan David, Giorgi Tsjakvetadze en Dylan Bronn. Die eerste is nog erg jong en zal misschien blijven. Die tweede is ook nog erg jong en moet eerst herstellen van zijn kruisbandletsel. Een wonder zou het zijn als Gent zonder die twee aan 5 miljoen geraakt. Als ze Bronn wegdoen – hun enige verdediger die kaas heeft gegeten van… verdedigen – dreigt de revolutie.

Antwerp heeft een paar psychopaten in de aanbieding. Of die geld opbrengen, het is maar de vraag. Idem voor Standard en zijn caractériels. De grootste Waalse vis zwemt in Charleroi. Als Victor Osimhen zondag ook nog eens Antwerp in zijn eentje sloopt, kan Mogi Bayat hem namens zijn broertje voor meer dan 20 miljoen in het buitenland slijten.

Alle begrip voor spelers die denken dat het gras groener is aan de andere kant van de heuvel, maar dat ze goed uitkijken. Turkije of Griekenland: niet doen. Engeland wel, daar mag je mislukken en dan kun je altijd een trapje afdalen. Spanje: heerlijk voetballen. Frankrijk: zorg vooral dat je stevig op de benen staat. Duitsland: idem, maar goed kunnen lopen en goede voeten zijn ook een must. Italië: lastig, maar wel goed eten.

Alle begrip voor clubs die spelers verkopen, zeker als die absoluut weg willen. Minder begrip dan weer voor clubs die spelers zelf in de etalage zetten, in de hoop hen met een soms kleine meerwaarde te verkopen, enkel en alleen omdat de verkopende partij daar op de een of andere manier baat bij heeft. Hoe dat precies werkt, of werkte, wordt hopelijk duidelijk in de zaak-Veljkovic.

Dan de trainers. Ivan Leko weg. De achtergronden en of het toeval is dat de romance een verstandshuwelijk werd toevallig nadat hij in de gevangenis was beland, dat komt nog wel boven water. Jess Thorup zou nu toch mogen blijven in Gent. Laszlo Bölöni is onzeker bij Antwerp, maar waar gaat die zijn vlieger nog op behalve op de Bosuil? Michel Preud’homme ís Standard en blijft.

Anderlecht heeft Vincent Kompany, de grootste inkomende transfer ooit in België. Op en/of naast het veld? Afwachten. Nog meer geld

Het is vrijdagmiddag en eindelijk is het lot van Philippe Clement bekend. Hij gaat naar Club Brugge. Onbegrijpelijk, maar niemand verbaasd. Genk zal spelers verliezen, maar dat geldt ook voor Club. Club heeft veel geld, maar Genk heeft nog meer geld. Club heeft de toekomst, maar dat heeft Genk ook met prima jeugd tussen 6 en 19 jaar. Genk speelt zeker Champions League en kan zich navenant versterken. Club moet nog voorbij die vermaledijde laatste kwalificatieronde geraken.

Het zou al te gek zijn om Philippe Clement een judas te noemen zoals in Waasland-Beveren, toen hij twee wintermercato’s geleden een halve ploeg zag vertrekken en zelf dan maar naar Genk trok. Clement schijnt een welopgevoede, gestudeerde en evenwichtige mens van goede wil en blijkbaar ook een goede trainer te zijn. De boutade zegt evenwel: het verschil tussen het is Op en het is Top, is de T van Trainer. Of nog: het ene jaar een tovenaar, het andere een sukkelaar.

Clement was na zeventien maanden een tovenaar. Meer zelfs, hij was God in Genk, maar Genk is niet goed genoeg meer voor God. Genk, de kampioen godbetert, zo openlijk vernederen. Dat toneeltje van de laatste weken zal hem nog zwaar worden aangerekend.

Nog een transfer die ik niet kan bevatten, is die van Marc Degryse en Jan Mulder naar VTM. Ook hier hoop ik dat er argumenten zijn die de pecunia overtreffen. Zo niet: ander en beter en Extra Time forever.

 

DM-COL-Clement