Column Finalebidonnetje in De Morgen van maandag 31 aug 2020

Finalebidonnetje

Veel is veranderd aan planeet Koers, maar het complotdenken is gebleven. Nadat de eerste rit in de Tour zaterdag was uitgedraaid op Holiday on Ice, verschenen her en der foto’s van een wagen uit de commerciële karavaan die zeepbellen blies. Die zeepbellen waren op de weg beland en je kunt al raden wat er toen gebeurde, suggereerde de foto. Het was dus de schuld van de organisatie dat na de eerste onschuldige rit al meteen drie renners gehavend naar huis konden.

Wie dat soort grappig bedoelde foto’s op sociale media plaatst – in hetzelfde rijtje hoort de foto van een Russische weg vol putten na een wedstrijd over Waalse wegen – moet dringend beseffen dat de sociale media stikt van de domkoppen en/of complotdenkers. Voor de juistheid: die zeepsopwagen mag dan deel hebben uitgemaakt van de commerciële karavaan, over de Col de Rimiez is die niet gereden.

Zeepsop is trouwens niet nodig om wegen waar het een tijdje niet heeft op geregend glad te maken. Niet al te harde regen volstaat en dat is precies wat gebeurde. Is dat de schuld van ASO? Misschien hadden die nog meer moeten waarschuwen voor regen. Misschien hadden de teams ook preventief 28 millimeterbanden met profiel en 5 bar erin kunnen monteren, dat had ook kunnen helpen.

Veel, zo niet alles wat misgaat in het wielrennen is de schuld van de UCI, maar dat nu even niet. Waar de UCI wel compleet de mist inging, was met haar communicatie rond de affaire-Evenepoel. U bent niet mee? Remco Evenepoel is die jonge renner die laatst in een ravijn reed en daar redelijk geblutst is uitgehaald. Dat was niet alles. Die val kreeg een staart(je).

Op de sociale media is een filmpje opgedoken van zijn ploegleider Davide Bramati die in die berm is afgedaald en uit de middelste zak van Remco’s shirt iets haalt en dat in zijn eigen zak stopt. Het filmpje heb ik begin deze week al zien opduiken op de Twitter-account van een psychopaat, vergezeld van commentaar: wat halen ze hier uit de zakken dat wij niet mogen weten? Dat ik de psychopaat volg, heeft te maken met zijn en mijn verleden dat elkaar heeft gekruist.

Ik vond dat filmpje onzin, toen en nog steeds, al helemaal de samenzweringstheorie errond en daarbovenop de reactie van de UCI, niet waard om over te schrijven. Bij Deceuninck-QuickStep kenden ze dat filmpje ook. Het werd schouderophalend afgedaan als nonsens, maar het was erop wachten tot het een eigen leven ging leiden en door serieuze accounts werd becommentarieerd.

Toen dat gebeurde, was ook de communicatie van de ploeg op zijn zachtst gezegd een beetje ongelukkig: eerst was het een computertje, later een finalebidonnetje. Beide dingen zaten in de weg om Evenpoel op een brancard te leggen. Waarop de UCI eerst zei: zo’n computerdingetje dat gegevens doorgeeft, dat mag niet. En na de tweede verklaring: we hebben de Cycling Anti-Doping Foundation opdracht gegeven een onderzoek in te stellen. Daar zag Patrick Lefevere dan weer een complot tegen hem in, omdat hij iets had geroepen over de veiligheid. Hij zette dat op Twitter. Waarna een diep ongelukkige Evenepoel zaterdag in de armen van zijn vader lag te huilen. En dat op Twitter zette.

Dat er in 2020 nog zoveel spel wordt gemaakt van het finalebidonnetje! Ooit het voorrecht van alchemisten zoals Jef D’hont, die daar van alles in kapten wat een renner aan het eind van zijn Latijn graag lustte. Sommige finalebidonnetjes waren monocépages en bevatten alleen champagne of cola, maar dat waren de uitzonderingen. De voornaamste bedoeling van het finalebidonnetje was toen en nu snelle suikers, directe energie.

Mettertijd is de samenstelling veranderd. Vandaag bevatten de meeste finalebidonnetjes – beter spreekt men van flacons – twee energiegels aangelengd met wat water omdat het makkelijker naar binnen gaat. Wie ik op gedachten breng: niet vergeten water te drinken met de gels, kwestie van de opname door de darmen te bevorderen.

Meestal zit daar wat extra cafeïne bij en natriumbicarbonaat heb ik ook nog geweten. Bij teams die met ketonen werken, zullen in de laatste flacon misschien ketonen zitten. Bij Deceuninck-QuickStep is met ketonen gewerkt, waar overigens niks mis of verdachts mee is. Maar of ze dat nu nog doen, en of Evenepoel die gebruikt, is mij niet bekend.

En wat met de geheime wondermiddelen? Simpel: die bestaan niet. Middelen die helpen in de finale zijn verboden en worden bij de dopingcontrole gedetecteerd. Of het wondermiddel zou dat grammetje (of twee) paracetamol moeten zijn. Persoonlijk heb ik met één grammetje goede ervaringen. Voor de duidelijkheid: paracetamol is niet verboden.