Column ‘Krokodil’ in De Morgen van 14 juni 2014

KROKODIL

Paus Franciscus heeft de waarden van het voetbal geroemd. “Het WK moet een sportief feest worden dat in het teken staat van de solidariteit onder de volkeren.” De waarden waar hij het over had, zijn volharding, loyauteit en vriendschap. “Als we de lessen van de sport begrijpen, zullen we allemaal winnaars zijn door de banden te versterken die ons verenigen.”

Dat is goed gezegd. Ik denk dat de voetballers nu twee keer zullen nadenken voor ze elkaar doormidden schoppen of flikken met schwalbes en kunstduiken. En de actievoerders in de straat zullen nu ook wel stoppen.

Die andere paus, die van het voetbal, had een concretere boodschap. Sepp Blatter had in een visioen gezien hoe er over afzienbare tijd op andere planeten gevoetbald zou worden. “En dan hebben we interplanetaire competities.”

Volgens de nieuwssite Newsmonkey maakt de planeet Gliese 581 g de grootste kans om een planeet te zijn waar je kunt op voetballen. Er is maar één probleem: Gliese 581 g is 189.258.854.400.000 kilometer verwijderd van de aarde. Het zou 432.000 jaar duren om er naartoe te reizen. Zou het geen idee zijn om Blatter te vragen om op prospectie te gaan? Als je maar wat doorbazelt over interplanetaire tv-rechten en sponsoring, hapt hij vast toe. Tegen de tijd dat hij terug is, zit er hopelijk een andere voorzitter op zijn stoel.

Alle gekheid, Blatter moét weg. Nog eens vier jaar is belachelijk. De man is 79 en niet meer opgewassen voor zijn taak, als hij dat ooit al was. De FIFA hangt sinds zijn watch aan elkaar van corruptieschandalen, en dat is een steeds terugkerend probleem in bonden wanneer een vooraanstaand betaald staflid ineens een betaald voorzitter wordt. Die heeft iets te verbergen of is vol van zijn eigen glorie. Dat fenomeen kennen we in België ook.

Ik ben niet thuis in de FIFA, maar wel een beetje in de internationale bondenwereld. Blatter ken ik dan ook alleen maar van zijn verschijningen als IOC-lid, maar nu denk ik dat hij weggaat. Niet dit jaar, want dit is zijn feest. Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen en de tegenstand zal nu niet meer terugkrabbelen, hoewel ze voorlopig bakzeil hebben moeten halen.

Alle Europese voorstellen om de leeftijd van de voorzitter en de mandaten te beperken, zijn weggestemd met 169 tegen 40, maar de nieuwlichters binnen de FIFA hebben nog één jaar om banden te smeden met de andere continenten. De dag dat die beseffen dat de nieuwe president evenveel Sinterklaas zal spelen als de oude, schieten ze hem met het grootste gemak af.

Ook de alleroudste voetbalkrokodil hebben ze deze week weer tot leven gewekt. Het was mij ontgaan dat João Havelange nog leefde. Hij zou bij het Internationaal Olympisch Comité gestraft worden voor een schandaal bij de FIFA (wat de FIFA niet durfde), toen hij de eer aan zichzelf hield. Havelange is dik in de negentig en was wat ziekjes, maar is nu weer aan de beterhand.

Ik heb mij altijd afgevraagd waarom ze die bobo’s krokodillen noemen. In perfecte leefomstandigheden zouden krokodillen het eeuwige leven hebben, maar perfectie is ook in Crocodilië een illusie. Ze kunnen wel behoorlijk oud worden, en een krokodil van zeven of één van zeventig is even kwiek. Afschieten is dus de boodschap, en dat is Europa nu van plan.

HANS VANDEWEGHE ■

Krokodil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s