Column in De Morgen van 13 juni 2014, over Ghana…

GHANA

De Morgen – 13 Jun. 2014

 

Ik citeer: …Sportjournalist Hans Vandeweghe kijkt anders naar het voetbal. Tegendraadser. Met oog voor wat u misschien niet ziet…Zo staat het op de site van deze onvolprezen krant. Tegendraads? Daar doe ik het niet om; het overkomt mij af en toe. En met dat anders kijken valt het ook wel mee. En wat u niet ziet, heb ik ook nog niet gezien.

Ik zat, toen ik dit tikte, ook gewoon te wachten op die openingswedstrijd en die heb ik bekeken op een 120 cm HD-scherm van Philips, met naast mij een iPad (second screen business model, noemen de sportmarketeers dat) én de beste gedrukte gids, alleen was ik er rond de middag nog niet uit wie nu de beste gids heeft gemaakt.

Ik ben eerlijk gezegd nog altijd toe aan de voorspellingen. U hebt de voorbije zaterdag kunnen lezen dat ik mijzelf geen grote voorspellende gaven toedicht, behalve dan als het om Afrikaanse ploegen gaat. Ik hoop van harte dat ik mij vergis en dat Ghana de halve finale haalt. Als dat gebeurt, dan beloof ik een bedevaart, per vliegmachine welteverstaan met nog wat strand er achteraan.

De World Cup is de laatste veertig jaar een onderonsje van vier West-Europese en twee Zuid-Amerikaanse landen. U zit dus redelijk safe als u gokt op Brazilië en Argentinië enerzijds en Spanje en Duitsland anderzijds. Dat is overigens niet uitzonderlijk. In het basketbal en volleybal zijn de laatste veertig jaar alle WK’s respectievelijk door vier en vijf dezelfde landen gewonnen.

In tegenstelling tot sommige andere toernooien – het EK had daar af en toe een handje van weg – is dit speelschema wel zo opgemaakt dat alle combinaties vanaf de kwartfinales mogelijk zijn.

De voorspellers waar ik naar uitkeek, zijn:

Goldmann Sachs:Brazilië

CIES:Spanje

Sporting Intelligence:Brazilië

Bet 365:Brazilië

Bsports:Brazilië

Stephen Hawking:Brazilië

Octopus Paul:is overleden.

Naar die laatste keek ik uit omdat hij op het WK in Zuid-Afrika alle wedstrijden van Duitsland goed voorspelde. Hij stierf op 26 oktober van 2010 op tweeëneenhalfjarige leeftijd. Hij kreeg zijn begraafplaats(je) in het Oberhausen Sea Life Center. Er zou nu een schildpad zijn, maar die moet zijn/haar métier nog bewijzen.

Stephen Hawking niet. Hij baseert zijn voorspelling – gedaan ten faveure van de gokindustrie – op een datamodel dat teruggaat op 1966, het jaar dat Engeland per ongeluk wereldkampioen werd. Zijn conclusie was simpel: de kansen van Engeland stijgen als het 4-3-3 speelt, om 15 uur lokale tijd, in niet te warme speelsteden voetbalt en rode shirts aantrekt. Over dat laatste heb ik het een andere keer maar dat 4-3-3 lijkt erg onwaarschijnlijk.

Sporting Intelligence combineerde de waarde van het team, de wijsheid van het volk, de salarissen en de FIFA-ranking en kwam uit bij Spanje, Argentinië en Brazilië – dat uiteindelijk toch de voorkeur krijgt. Goldmann Sachs bracht economische en ook wel wat sportieve criteria in maar ook zij komen uit bij Brazilië-Argentinië. Ze voorspelden ook de uitslagen van de wedstrijden en dat kunnen ze. In 2012 kenden ze op voorhand het aantal medailles dat Groot-Brittannië zou winnen op de Spelen.

Ik ben de grootste fan van CIES, het Zwitserse onderzoeksbureau dat economische data en sportstatistiek combineert en in een mooi model heeft gegoten. Ze zien de Rode Duivels tot de achtste finales geraken en daar uitgeschakeld worden door Duitsland, dat er vervolgens uit gaat tegen Argentinië. Brazilië-Spanje is hun finale. Zou kunnen, maar ook niet.

De conclusie van Hawking is ook de mijne: kwantumfysica is een stuk eenvoudiger dan voetbal. Wat niet wil zeggen dat ik mij in hetzelfde universum als Hawking inschaal. Maar voor de openingsmatch begint, ga ik nu eerst een stukje lopen. Dat heb ík dan weer voor op Hawking.

HANS VANDEWEGHE

Copyright © 2014 De Persgroep Publishing. All rights reserverd

Ghana

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s