Column IJswater in De Morgen van 23 augustus 2014

IJswater

 

Die Ice Bucket Challenge, waarbij elke aap met een hoedje die dat leuk vindt een emmer ijswater of een flauwe variant over zijn hoofd krijgt gegoten, is met afstand de grootste onnozeliteit van het jaar 2014. Maar als onnozel doen en een hartverlamming riskeren dé manier is om geld op te halen ter bestrijding van een vreselijke ziekte, vooruit dan maar.

Misschien is het geen toeval dat nogal wat sportlui en vooral een overaanbod voetbalspelers zich de ice bucket challenge op de nek halen. Al jaren breken wetenschappers zich het hoofd over een statistische abnormaliteit: ALS of amyotrofe laterale sclerose zou overdreven vaak voorkomen bij Italiaanse voetbalspelers.

De bekendste ALS-voetbaldode is Stefano Borgonovo, ooit bij Milan. Hij stierf vorig jaar aan de ziekte en werd amper 49. Borgonovo was niet de enige, maar afhankelijk van welke krant of medium men gelooft, gaat het om enkele tientallen voetballers met ALS, ongeveer tien voetballers met ALS, of enkele voetballers met ALS.

Volgens Brain, Oxford Journal of Neurology, is maar één studie statistisch relevant en die weerhield vier gevallen op zevenduizend voetballers die tussen 1970 en 2001 in de Italiaanse hoogste divisies speelden. In een normale populatie zou zich op die zevenduizend mensen minder dan één ALS geval hebben voorgedaan, dus was er iets aan de hand, maar wat?

Sommige wetenschappers zochten een verband met uithouding en middenvelders die veel liepen waren oververtegenwoordigd maar als het om uithouding gaat, waarom was er dan geen overaanbod wielrenners met ALS? Als één sportras vreemd doodgaat, dan toch de wielrenner, maar voor ALS bleef die blijkbaar immuun.

Eenzelfde redenering voor de ontstekingsremmers. Voetballers slikken die als Tic Tacs, maar dat doen ook de tennissers en zaalsporters en zij hebben geen ALS-gevallen. En weeral, als het om overmedicalisering gaat, één adres: de wielrenner, maar die bleef buiten schot.

Uiteindelijk kwam men bij de genetica, mede omdat er ook een overaanbod ALS-gevallen was op het eiland Guam. Recent werd dan weer geopperd dat een neurotoxisch aminozuur aan de basis zou liggen van al die doden op Guam. Maar waarom zijn er dan ook nogal wat ALS-gevallen bij de veteranen van de eerste Golfoorlog?

Zo kwam men als gemeenschappelijke factor uit bij toxines, en dacht men in het geval van de Italiaanse voetballers aan onkruidbestrijdingsmiddelen op het gras. Maar waarom was er dan geen enkele buitenlandse voetballer die ALS had opgelopen? Recent is een nieuwe, minder spectaculaire theorie gelanceerd: een statistische speling van het lot. Sinds men het is beginnen onderzoeken, zijn er trouwens geen nieuwe Italiaanse gevallen gesignaleerd.

Bij de Sporza website heeft iemand zich onledig gehouden met het oplijsten van de verschillende ice bucket challenges, daarmee wellicht ongewild het bewijs leverend dat er bij de VRT flink kan worden bespaard.

Technisch gezien gaat het dus om ijswater over het hoofd kieperen en/of honderd euro betalen. Karl Vannieuwkerke liet vanop een schuur in Bachten de Kupe twee emmertjes water over zijn hoofd kieperen en dacht ook dat hij had meegedaan. Frank Raes gooide een kuip over het hoofd van Bart Verhaeghe die inderhaast zelfs een bijpassend Club-shirt had geprojectontwikkeld. José Mourinho, de flauwerik, droeg een triatlon wet suit.

Er was er maar één die het deed zoals het hoorde: een emmer met ijskoud ijswater en daarin restanten van ijsblokjes: uiteraard my man Michael Jordan. Hij nomineerde meteen het hele Dream Team van 1992 en zijn coach Phil Jackson.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s