Column over tifo Standard/onthoofde Defour op site DM van 26 jan 2015

Dit was van het meest wansmakelijke dat ooit op onze velden te zien was

Stel, u speelt voetbal voor geld, voor heel veel geld, onfatsoenlijk veel geld zelfs. Net voor de wedstrijd staat u in de spelerstunnel en u heeft net goeiedag gezegd aan een aantal van uw ex-ploegmaats, want u bent veranderd van club en via een omwegje heeft u de ene traditieclub voor de andere geruild. Dat is niet abnormaal op de kamelenmarkt van het voetbal, maar op de één of andere manier is het een halszaak voor de fans van club waar u vandaan komt.

De ploegmaats van weleer reageren wat koeltjes in dat tunneltje, maar dat is ook normaal in een stammenoorlog. U weet dat dit een heet namiddagje wordt maar wie de hitte niet  kan verdragen moet maar uit de keuken wegblijven (of niet veranderen van club), dus u bent voorbereid.

Bon, de hymne van de Pro League weerklinkt en de twee ploegen komen uit de tunnel. U kijkt rond en u ziet een gigantisch spandoek waar normaal de harde kern van Standard zit: een tifo heet zo’n onding. Op dat doek staat een tekst – Red or Dead – en naast de tekst een psychopaat met een een zwaard in de ene hand en uw eigenste hoofd in de andere. Ik denk dat uw knieën dan een knikje krijgen.

Maar goed, u bent voorbereid en wellicht goed geadviseerd over wat te doen en te laten en u speelt uw verdienstelijk matchke. Het haatdoek is inmiddels opgerold want anders zien een paar duizend man geen bal en dat willen ze niet. U speelt niet slecht, maar u pakt een ongelukkige gele kaart bij het wegtrappen van een bal.

En vervolgens pakt u nog eens geel want u trapt overdreven enthousiast een bal over de zijlijn omdat een speler geblesseerd ligt. U krijgt uw tweede geel en dus rood. Voetbalfans zijnde hebben die zich tot dan redelijk gedragen, maar nu beginnen uw eigen fans hun zitjes uit te breken. De tegenstander scoort twee keer tegen uw ploeg en u verliest met 2-0. Ik denk niet dat het met u nog goed komt.

Wat bezielde Boucaut om de wedstrijd die hij nooit had mogen beginnen niet gewoon stil te leggen toen Proto met van alles werd bekogeld?

Wat bezielde Standard om deze tifo toe te laten? Ze wisten er niet van, aldus de officiële uitleg, en voorzitter Roland Duchâtelet nam er na afloop afstand van. Postuum dan wel, want Bob Claes – commercieel directeur bij Standard – tweette voor de wedstrijd vrolijk een fotootje van de tribune met die ‘Red or Dead’ en de tekst ‘Come on you Reds!’

 Come on you Reds! #rsclpic.twitter.com/70vPaQ8pkj

Wat bezielde Standardtrainer Ivan Vukomanovic ondanks een open doelkans hem aangeboden door Peter Vandenbempt op de radio om géén centimeter afstand te nemen van die extreme uiting van haat. Integendeel, de domoor vergeleek zelfs met de derby tussen Rode Ster en Partizan in Belgrado. Als de Balkan de norm wordt, is het kalifaat niet ver af.

Wat bezielde de Profliga of welke instantie dan ook om vorig jaar al niet op te treden toen een al even agressieve en haatdragende tifo werd ontrold waarop Scarface Anderlecht neermaaide met een machinegeweer?

Een vergoelijkende uitleg luidt nu dat het telkens creatieve variaties zijn op filmklassiekers en die spandoek van gisteren was dan weer een verwijzing naar ‘Friday the 13th’ en het hoofdpersonage Jason. Het zal allemaal wel, maar je moet al behoorlijk niet van deze wereld zijn om een afgehakt hoofd in deze tijden niét te associëren met IS. Afgezien nog van de vaststelling dat horrorfilms toch eerder passen bij de verknipten in deze maatschappij, heb ik toch gezocht naar beelden van die meneer Jason met afgehakte hoofden: geen gevonden. Het zwaard van de Jason op de tifo is daarenboven een krom zwaard. Dit was ‘Friday the 13th’ meets IS en dat is van het meest wansmakelijke dat ooit op onze velden te zien was.

NOOT ACHTERAF: de afbeelding bestaat wel en is mij toegestuurd.

Ook al dit seizoen, op 19 oktober, maakten rellen uitgelokt door diezelfde Standardsupporters een einde aan de wedstrijd Standard-Zulte-Waregem. Toen kreeg Standard een boete van 5.000 euro ocharme, plus één speeldag met gesloten deuren. Die laatste straf werd teruggedraaid door het Belgische Arbitragehof voor de Sport en de Standardfans konden opgelucht ademhalen.

Het is te hopen dat de geschillencommissie nu lang genoeg zoekt tot ze ergens een regeltje vindt – integriteit van het spel aangetast, aanzetten tot geweld en haat, weet ik veel – en vervolgens goed doordacht motiveert. Standard een zak punten aftrekken, vijf wedstrijden zonder supporters laten spelen en laten afkoelen in play off 2. Minstens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s