Column over WK veldrijden op demorgen.be van 2 feb 2015

MAAR SURFT U VOORAL EENS NAAR DEMORGEN.BE

en neem een abonnement, dan ben ik uw wekelijks zonnetje in huis

Van Aert is een superatleet, maar iemand zou hem uit dat veld moeten verjagen

 

Wat hebben we geleerd dit weekend? 

Veldrijden is geen sport, het is hogere wetenschap. We kregen een masterclass crossbanden van het duo  Karl Vannieuwkerke en Sven Vanthourenhout. Van rhino’s had ik al gehoord, van grifo’s ook – wie niet? – maar sinds dit weekend bestaan er ook grifo en rhino glasbanden waarin – hoe raadt u het? – glas is verwerkt. Die heeft iedereen na een paar kilometer op onze fietspaden, maar de dommerik in mij vermeed tot nog toe het glas.

Wat hebben we nog geleerd dit weekend? 

Dat veldrijden een sport is voor Vlamingen, maar een amusement of een tussendoortje voor de andere landen. En wie wint? Precies: de andere landen. Bij de juniores won een Deense mountainbiker, bij de vrouwen een Franse wereldkampioene op de weg en bij de profs was de Nederlandse nummer één twee jaar geleden ook al wereldkampioen op de weg op het zwaarste parcours ooit.

Alleen bij de U23 hebben we gewonnen, maar dat komt omdat onze beloften meestal al prof zijn, voorzien van elfendertig kaders en veertig paar wielen, dat alles ingeladen in twee campers en gevolgd door horden supporters.

Wat hebben we ook geleerd? 

Dat àls we verliezen, het altijd de schuld is van iets, maar dat de andere zelden beter is. Eli Iserbyt won niet bij de juniores omdat hij de verkeerde banden had gelegd, maar die foute banden waren wel de banden waarmee de wereldkampioen hem klopte. Die had op zijn trainingstochtje wellicht maar één soort banden mee. 

De Française Ferrand-Prévot die won bij de vrouwen, had te weinig gekoerst, vond Sanne Cant. Dat was niks minder dan een schandaal. “Ik heb wel al 36 crossen gereden.” Die luie Française was in september in Ponferrada wel wereldkampioene geworden en hoogstpersoonlijk door Marianne Vos gevraagd om in haar team te komen. Dat heeft Marianne nooit aan Sanne gevraagd, voor zover ik weet.

Mathieu van der Poel won alleen maar omdat Wout Van Aert niet won en die won niet omdat hij pech had. Aldus Sporza. Zijn ketting vloog eraf en hij vloog ook nog eens van zijn fiets. Dat het wedstrijdverloop met twee achtervolgers die elkaar opjoegen natuurlijk niet in het voordeel was van Van der Poel die wel de achtervolgers netjes op veilige afstand hield, kregen we niet te horen. Aan het eind werd het zelfs heel gortig: Wout Van Aert zou een snellere race hebben gereden dan Mathieu van der Poel. “Wout Van Aert had wereldkampioen moeten worden,” besloot Wuyts. Jezusmina, wat zijn wij toch kleine verliezers.

Volgende keer toch maar het WK onderwaterhockey, reddend zwemmen of krulbollen uitzenden. Sporza zal daar ongetwijfeld topsport van maken.

Wat hebben we ten slotte zeker geleerd?

Dat het podium respectievelijk 20, 20 en 23 jaar oud was en dat is niet normaal in een discipline waarin kracht-uithouding het verschil maakt. Dat zegt veel over de sportieve waarde van de rest het deelnemersveld, uitzondering gemaakt voor een topfitte Sven Nys.

En vooral dat cross een specialisme is waar wij in onze natte dromen een topsport van hebben gemaakt, maar dat de rest van de wereld dat zo niet ziet. Dat werd pijnlijk duidelijk bij de juniores. Daar reed een Deense mountainbiker naar de overwinning en werd de Vlaamse superfavoriet naar huis gereden. De mountainbiker nam het WK als tussendoortje, als een voorbereiding op zijn zomerseizoen.

Dat zouden onze grote motoren beter ook doen. In plaats van hun talent te vergooien aan het modderfietsen en strontlopen, zouden ze beter echt gaan koersen. Op de baan, op de berg of op de weg, het maakt niet uit, maar niet in de wei. Nadat Tom Boonen deze zomer met Wout Van Aert had gereden, vond hij hem het grootste talent dat hij de laatste jaren had gezien. Van Aert ís een fenomenaal talent en een mooie, eerlijke superatleet, maar iemand zou hem uit dat veld moeten verjagen. Idem voor Mathieu van der Poel en Michael Vanthourenhout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s