Column over Diamond Games op demorgen.be van 16 feb 2015

Draait Clijsters’ tennisclub niet zoals het zou moeten en heeft ze behoefte aan wat reclame?

Ik heb mij een week te pletter gezocht naar de naam van de eerste organisator die een diamanten racket weggaf aan iemand die beter dan alle anderen gedurende een weekje op een tennisbal had geklopt. Hij heette Jacques Lierneux. Zijn bedrijf was van City 7 en er liep in zijn buurt ook een Nederlandstalige mijnheer rond die Georges Baudewijns heette. Verder weet ik er nog weinig van, behalve dat ik een gezegend jaar de perspronostiek heb gewonnen.

Ivan Lendl is een paar keer langs geweest en ik was een fan van Lendl, wat vooral een opsteker was voor Lendl, want die had niet veel fans. Eigenlijk ging het helemaal nergens over, die ECC. De European Community Championships waren een exhibitietoernooi en zo gedroegen de spelers zich ook. Ze kwamen om lol te beleven, regelden wat wedstrijdjes onderling en klopten veel geld uit de zakken van de organisatoren.

Het was één groot feest, dat weet wel nog iedereen die er ooit heeft gewerkt. Het was vooral geen topsport en een topevenement was het ook niet, want een collega vlooide ooit uit dat de meeste tickets gratis waren weggegeven. Ach, dat was de gouden tijd van de diamant, toen die sector nog handen te kort kwam om het geld naar de HSBC-filialen weg te slepen.

In 2002 werd een vrouwenversie georganiseerd, de Diamond Games, ook met een diamanten racket. Dat was ten tijde van de Kim en Justine-hype, maar jammer genoeg is Justine niet al te vaak naar Antwerpen gekomen. Dat had dan weer te maken met de nauwe band van de organisator Bob Verbeeck van Golazo met Kim Clijsters.

Henin kwam in 2002, verloor van Venus Williams en verscheen nog eens in 2008, om de laatste editie te winnen van ene Karin Knapp. Amélie Mauresmo was de enige die echt beter werd van het toernooi, want zij won drie keer op rij en sleepte het diamanten racket mee naar huis. Kim Clijsters speelde vier finales en won daar maar één van.

Ook de Diamond Games versie 2 gingen eigenlijk nergens over. En nu zijn we aan versie 3 toe. Ten tijde van Clijsters-Henin was het een toernooi met de status Tier II, wat tweede garnituur betekent. Vandaag is versie 3 een WTA Premier, in theorie is dat de hoogste categorie onder de Grand Slams. Antwerpen vervangt het indoortoernooi van Parijs en moet daartoe 645.000 euro prijzengeld uitbetalen. Reken daar de organisatorische kosten bij en je zit al snel aan 1 miljoen.

De wet van Murphy is verdomd ongenadig

Nu kan Golazo wel tegen een folietje, en de diamantsector nog meer, maar als de eerste en tweede versie nergens over gingen, dan is dat helemaal waar voor de derde versie. In de weken voorafgaand aan het toernooi dat de VRT zou uitzenden werd het toernooi door de VRT gehypet. Het ging niet over de sport, maar vooral over toernooidirectrice Kim Clijsters die chocolaatjes op haar bureau wilde en toernooipimpster Elodie Ouedraogo die de chocolaatjes zou aanslepen en – surprise – ook een players party zou organiseren.

De wet van Murphy is verdomd ongenadig. De schepen van sport van Antwerpen had nog zo getoeterd dat er wel 10.000 tennisspelers woonden in zijn stad, maar er kwam van de week geen volk en toen er volk kwam, waren de Belgen al uitgeschakeld en werden de speelsters ziek, zwak of misselijk.

De finale tussen Andrea Petkovic en Andrea Suarez Navarro – ook niet bepaald een topaffiche – kon niet eens doorgaan omdat de Spaanse met een geblokkeerde nek was opgestaan. Een finaliste die geblesseerd uitvalt, is brute pech die je een organisator niet toewenst en vooral niet de onbaatzuchtige mecenas Bob Verbeeck, maar waarom wil men überhaupt opnieuw een vrouwentoernooi organiseren in Antwerpen?

Waarom wil men tennis organiseren zonder Belgische publiekstrekkers terwijl Parijs er eerder al de brui aan gaf in die hoogst oninteressante week? Verveelt Kim Clijsters zich? (Ik zou het niet weten.) Draait die tennisclub van haar niet zoals het zou moeten en heeft ze behoefte aan wat reclame? (Dat weet ik wel: de business zou beter kunnen.)

Uiteindelijk speelde Kim Clijsters een set tegen Andrea Petkovic, nadat ze een dubbelshowtje had opgeluisterd en zo werden de Diamond Games toch nog een demonstratietoernooi. Kim Clijsters, twee jaar met brugpensioen, won van Andrea Petkovic, of wat had u gedacht?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s