Column over affaire Mertens in De Morgen van 2 maart 2015

De slinger in dopingbestrijding lijkt doorgeslagen, maar de renners wisten hem hangen

Waarschuwing vooraf: niet alles geloven wat de komende weken en wellicht maanden zal verschijnen in de zaak rond dokter Chris Mertens uit Rotselaar. Ook wat hieronder staat, is voor een deel speculatie en voor een ander deel een onvolledige puzzel. U weze dubbel gewaarschuwd: elke bron achter elk verhaal heeft zijn eigen agenda om het onderzoek de ene keer in een kwaad en de andere keer in een goed daglicht te stellen.

Toen P-Magazine een enquête hield over de start van het seizoen, was één van de vragen of Greg Van Avermaet zou beginnen winnen. Ik antwoordde neen en moest dat gelukkig niet toelichten. Ik wist dat Van Avermaet de grote naam was in die affaire en Van Avermaet wist dat ook. Zijn ploeg had het ook al te horen gekregen, maar niet van de renner (voor zover ik weet). Een onderzoek als dit is niet bevorderlijk voor de mentale rust van een topatleet en deze jongen is net iets te lief om dit te kunnen behappen.

Een andere vraag luidde: denkt u dat doping dit seizoen zal beheersen? Ik antwoordde neen, en daar sta ik nog steeds achter. Wat deze renners en eventueel andere atleten hebben uitgevreten bij dokter Mertens valt eerder onder de noemer stom knoeiwerk dan doping, al is dat is een geheel eigen waardering. Ook als ze juridisch een overtreding hebben begaan – en met hun volle verstand – dan nog is het toedienen van aminozuren per infuus geen doping, ook al kan het als een dopingvergrijp worden beschouwd.

Dat heeft te maken met twee dingen. Ten eerste het verleden: een renner die zich vijftien jaar geleden tot een infuus met aminozuren beperkte was bewonderenswaardig of naïef, maar toch vooral naïef. En alvast clean. Ten tweede: de meeste andere sporters mogen wel aan de naald van hun sportbond, tenzij op de Olympische Spelen waar de no needle policy ook van kracht is.

De no needle policy zegt dat geen naalden mogen worden gebruikt tenzij na goedkeuring van de dopingautoriteiten. Rond die bepaling draait alles in dit dossier. Welke producten precies zijn gebruikt, weten we niet. Of de dokter echt iets te verwijten valt op correctioneel vlak, wil ik nog wel eens zien. De no needle policy is niet meer of niet minder dan een oekaze van een Zwitserse privé-organisatie (de internationale wielerbond) die beweert dat iedereen die op twee wielen rijdt van naalden af moet blijven. De no needle policy is een bepaling die vooral de renners aanbelangt en eventueel de ploegen en hun medisch personeel, maar niet de huisarts in Rotselaar.

Aanvankelijk ging het om ozontherapie en laat daar geen twijfel over bestaan, ook dat is geen doping (in de betekenis van prestatiebevorderend), maar wel een dopingvergrijp. Later kwamen we weten dat er ‘andere dingen’ in het spel waren. Wat dan wel? Geen antwoord. Gaat het alleen over aminozuren? Geen antwoord. Infusen, dat wisten we snel en infusen zijn verdacht, dat weten we ook, want ze kunnen worden gebruikt om het bloed te manipuleren. Wie infusen in zijn camper zou hebben en daar ook naalden zou hebben laten rondslingeren – zoals in één dossier wel eens te beluisteren valt – moet al van goeden huize komen om uit te leggen dat hij niet van slechte wil was.

Het onderzoek naar de renners is afgerond en beetje bij beetje zullen we te weten komen wat hen ten laste wordt gelegd. Ik heb geen voorkeur: streng straffen of niet. Ik stel mij wel vragen: wat heeft een renner uit Oost-Vlaanderen helemaal voorbij de Brusselse ring tot in Rotselaar bij een sportarts te zoeken? Waarom moet het nog allemaal langs de aders gaan? Zijn ze dan nog niet geleerd? Benieuwd wat er nog allemaal boven komt.

Eddy Planckaert vond eergisteren dat de wielerbond zijn eigen sport vermoordt. Iemand moet hem dringend met een teletijdmachine vooruitflitsen. De KBWB moet doen wat de dopingbepalingen opleggen en onderzoeken, vervolgen en eventueel vonnissen. Doet ze dat niet dan kan ze kiezen: het uitvechten tegen de UCI, het WADA en de Vlaamse overheid of alledrie tegelijk.

Natuurlijk is de slinger doorgeslagen in de dopingbestrijding, maar dat heeft zo zijn redenen. De slinger sloeg tien, vijftien en twintig jaar geleden nog verder door, de andere kant op. De renners van vandaag wisten waar deze slinger hing. Wie er dan gaat onder staan moet niet verwonderd zijn dat hij tegen zijn kop krijgt. Er zullen straffen vallen en er zal vermoorde onschuld worden uitgeschreeuwd, dat is het enige wat we nu al zeker weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s