Column op site over play offs via demorgen.be 16 maart 2015

Nog iemand bezwaar tegen de play-offs?

Nog iemand (die niet uit Genk komt of thuis een groenzwarte sjaal heeft) bezwaar tegen het play-offsysteem? 
Niemand (behalve enkele journalisten van de oude stempel)? Dacht ik al. 

Sinds Nieuwjaar zijn misschien drie wedstrijden gespeeld waarin niks op het spel stond. Zulte-Waregem tegen KV Oostende van gisteren was er zo één. Voor het overige was er altijd iets te beleven, zijn nóóit meer punten nodig geweest om bij de eerste zes te geraken en hebben ze onderin nóóit beter gevoetbald. Dat Moeskroen play-off 2 mag spelen is een regelrechte schande, maar dat is in beginsel terug te voeren op de aanwezigheid in onze eerste klasse van die club als een filiaal van een buitenlandse club. Aan de nieuwe CEO en nieuwe voorzitter van de Pro League om daar iets op te verzinnen.

Club Brugge hoopt nog steeds op de verdamping van zijn buur, maar of dat het stadiondossier vooruit helpt, valt nog af te wachten

Dat Cercle play-off 3 moet spelen is jammer, maar bij Club Brugge wrijven ze zich in de handen. Zij hopen nog steeds op de verdamping van hun buur, maar of dat het stadiondossier vooruit helpt, valt nog af te wachten. Dat Genk play-off 1 niet haalde, is niet meer dan normaal. Men mag van Alex McLeish zeggen wat men wil – dat hij aardig is en zo en dat zijn Schots zo schattig klinkt – maar sinds de wedstrijd op Gent kan geen mens beweren dat hij iets van voetbal kent.

Het Genkse middenveld werd daar voor de rust weggespeeld dat het niet mooi was en toen ze uit de kleedkamer kwamen, had hij nog niks veranderd. Dat Emilio Ferrera voor die man moest wijken moet zowat de grootst mogelijke belediging zijn. Stuur lovely Alex terug naar Schotland en haal een goeie Belgische coach, in godsnaam. En dat ten slotte Charleroi in play-off 1 zit, is een zegen voor het Belgisch voetbal; eindelijk een concurrent ten zuiden van de taalgrens voor de Luikse hegemonie.

We hebben nu drie weken geen eersteklassevoetbal. Volgende week kunnen we ons een beetje druk maken over de bekerfinale met een onuitgegeven strijd tussen de twee sterkste clubs van het land en een week later kunnen we ons heel erg druk maken over waarom Wilmots onze sterrenverzameling maar niet aan het voetballen krijgt.

In het eerste weekend van de paasvakantie is de Jupiler Pro League terug en dan kan het gezeur weer beginnen over de halvering van de punten: een schande, tegen de geest van het voetbal, onsportief, en verzin nog maar wat. Ook dat bezwaar komt hoofdzakelijk uit de koker van journalisten die al heel lang meegaan, zo lang dat ze elke verandering – ook in gunstige zin, zoals meer spanning, meer spektakel, meer geld – ondergeschikt maken aan tradities waarvan geen mens meer weet waarom die ooit tradities zijn geworden.

Play-offs zijn de ideale manier om spanning in te bouwen, maar dan alleen als de pariteit hoog genoeg is. In het Belgisch voetbal is die minimaal

Play-offs zijn visionair, maar wel jammer van de halfbakken versie. Dat de punten niet op nul worden teruggezet, is een toegeving aan de economische realiteit en het gebrek aan herverdeling in het Europees voetbal. Play-offs zijn de ideale manier om spanning in te bouwen, maar dan alleen als de pariteit (de onzekerheid van de uitkomst) hoog genoeg is. In het Belgisch voetbal met één ploeg die de laatste tien jaar zes titels won of tweede werd (Anderlecht dus) is de pariteit minimaal.

De correlatie tussen de grootte van het budget en het resultaat wordt uitgedrukt in R. R=0 is ideaal en zou betekenen dat er geen verband is tussen het budget en de eindstand. Dat is in geen enkele sportcompetitie het geval. Sommige competities in de VS halen 0,2 of in die buurt. In België en in de meeste Europese competities is de correlatie tussen 0,7 en 0,9, belachelijk hoog.

Om al deze redenen behouden we niet de behaalde punten, zetten we ze ook niet op nul, maar delen ze door twee. Met andere woorden: we doen alsof we het spannend maken – in België meer dan in de rest van Europa – maar als de prijzen worden verdeeld zijn het toch altijd dezelfde die winnen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s