Column over Club Brugge-AA Gent op demorgen.be van 18 mei 2015

Club moet dringend in de spiegel kijken

Sportjournalistiek heeft zijn wetten.

De wet-Vanhaezebrouck zegt: “Om helemaal zeker te zijn van de derde plaats, word je best kampioen.”

De wet-Preud’homme zegt: “Als je vermoeid bent, voel je dat in het begin van de wedstrijd.”

De wet-Meulenaere zegt: “Niet voorspellen in de sport, want dan zit je er gegarandeerd naast.”

Vorige week op deze plek, weet u het nog? Het eerste scenario voor de laatste drie speeldagen van de play-offs: AA Gent wint bij Club en Anderlecht wint niet van Standard, dan speelt Gent (donderdag as.) thuis tegen Standard en is het kampioen bij winst.

Neen, ik ben geen helderziende. Er lagen nog twee andere scenario’s, eentje voor Club dat kampioen zou worden en eentje voor Anderlecht. Anderlecht kan nog altijd. Als AA Gent het laat afweten donderdag tegen Standard, wordt de wedstrijd van zondag in het Astridpark tegen Gent beslissend. Als Club alles wint en Gent verliest alles en Anderlecht pakt alleen punten tegen Gent, wordt Club Brugge kampioen, maar die kansen zijn geslonken tot een paar luttele procentjes.

De Clubfans maakten dat na de wedstrijd wel erg nadrukkelijk duidelijk toen ze bij gebrek aan Turken in de buurt de Journaalploeg van de VRT aanvielen. De voormalige Clubhooligan die het nieuws las, minimaliseerde de aanval op zijn collega’s. Vreemd.

Club is en blijft een mooie club, met een rijk verleden, maar moet dringend in de spiegel kijken: de fans misdragen zich om de haverklap, al te vaak racistisch geïnspireerd, en de club heeft in geen tijd zijn sympathieke imago zelf doorgespoeld. Al wie niet springt, is FCB (x10): tien jaar geleden was dat anti-gezang een puur Gents fenomeen. Tegenwoordig wordt het in ongeveer alle stadions van Vlaanderen gezongen.

Michel Preud’homme is ook overal de kop van Jut. Gisteren verscheen hij weer op Twitter afgebeeld als calimero met een gebroken eischaal op zijn hoofd. Wie MPH een beetje kent, heeft respect voor zijn fanatisme en hoe hij zijn club verdedigt. Maar dat verhaaltje over zijn spelers die vermoeid zouden zijn in het begin van de wedstrijd na 61 wedstrijden in één seizoen, staat haaks op elke logica en op elke wetenschap. Het zou hem sieren als hij daar mee ophield, want het slaat nergens op.

Dat je na veel wedstrijden kort op elkaar wat stijf- en stramheid uit de poten moet lopen, natuurlijk, maar zoals Club zich opwarmt mag dat geen probleem zijn. Misschien is die opwarming wel te energiek. Misschien is er iets mis met de energielevering. Misschien nemen ze hun suikerdrankje te zoet, of op een slecht tijdstip waardoor ze bij de aftrap een collectief hypootje doen, wie zal het zeggen? Feit is: Club is meestal op zijn sterkst in het laatste kwartier als de vermoeidheid logischerwijs het meest wordt gevoeld.

Wellicht is de reden veel eenvoudiger: geen enkele van de top drie heeft een secure defensie. De ploeg die het verst van zijn eigen goal afspeelt en daar het efficiëntst omspringt met de kansen, heeft de meeste kans op succes. Dat is vooralsnog AA Gent. In de verdediging van Club lopen er minimaal twee waar redelijk wat kosten aan zijn: Laurens De Bock en Brandon Mechele. Hoe ze bij Club telkens weer een goal tegen krijgen in de eerste minuten, zit niet in de benen, maar tussen de oren. 

Is Gent nu hot? Gent, de stad, wel. AA Gent, de club, heeft nog een weg te gaan. Er is een groeiende sympathie in het Vlaamse landsgedeelte voor AA Gent, maar dan vooral bij de Clubhaters – en dat zijn er meer en meer. Normaal zijn daar ook de Anderlechtfans bij, maar die houden zich begrijpelijkerwijs nog wat afzijdig. Ze vonden het eerst wel mooi, Gent dat gisterenmiddag in Brugge ging winnen en de thuisclub daardoor uittelde, tot ze zelf in de  vooravond niet voorbij Standard geraakten. Gent, die vervelende luis in de pels, waarmee te gepasten tijde zou worden afgerekend, staat nu vier punten los met nog zes punten te verdienen. Wie had dat gedacht?

Wie? Hein Vanhaezebrouck bijvoorbeeld. Die zei in het begin van het seizoen: “En waarom zouden wij geen kampioen kunnen spelen?” Tot ze er echt aan begonnen en toen zweeg hij wijselijk.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s