Column over AA Gent, nieuwe voetbalreus in De Morgen van 24 mei 2015

Voetbalreus

Historisch, dat was het meest gebruikte adjectief om de eerste landstitel van AA Gent te duiden. In een andere krant gingen ze ver: AA Gent is nu een echte topclub. Wat is een topclub? Een club die veel titels op het palmares heeft? Of een club die een nieuw stadion heeft gebouwd (laten bouwen is evengoed de waarheid) en een nieuwe, jonge markt heeft aangeboord?

Wat is een palmares waard, behalve voor Wikipedia, her en der een coëfficiënt en de klassieke lijstjes-journalistiek? In de topsport is het zoals op de beurs: sportieve resultaten behaald in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Financiële resultaten daarentegen zijn cruciaal.

Een ander medium had het zowaar over een mirakel. De titel van Gent een mirakel? Onzin. Dat Gent als tweede economisch centrum in een regio en derde in een land in 115 jaar nooit een titel heeft behaald, dat is pas een mirakel. Al was dat weer het gevolg van decennialang zwak bestuur.

Als er al een mirakel speelde bij deze titel, dan toch dat het in die play-offs met de schaarse kansen van de grote tegenstanders ultiem mis ging, terwijl dat in het begin van het seizoen net andersom was. Had Gent in het reguliere seizoen de helft van zijn stom verloren punten gewonnen, dan stond het vijf punten voor op Club Brugge bij het begin van de play-offs. Maar dan was het misschien geen kampioen geworden, wie zal het zeggen?

Gent is nog geen nieuwe voetbalreus, maar staat op het punt dat te worden als het stabiliteit in alle geledingen van de club kan krijgen, in de eerste plaats in de ploeg. Iedereen die Gent meer dan drie keer heeft zien spelen, beseft dat deze titel voor een groot deel op het conto van Hein Vanhaezebrouck komt, die een hecht blok heeft gesmeed en een in België unieke aanvallende speelstijl hanteerde. En nóg geen trainer van het jaar geworden. Vreemd.

Hein Vanhaezebrouck was al onsterfelijk in Gent na in de competitie met 2-1 te hebben gewonnen van Club, hij werd zalig verklaard na de overwinning bij Club in de play-offs en eergisteren rond een uur of tien ook in één moeite heilig.

Oké, misschien is die titel bij nader inzien toch een beetje een mirakel, want Gent heeft geen spelers waar de scouts zich op de tribunes voor verdringen: geen Ryan, geen Carcela of Ezekiel, geen Tielemans of Praet. Maar Gent had ook geen Vandenborre of N’Sakala en geen Mechele, Duarte of De Bock. Met andere woorden: AA Gent kon – de occasionele hikjes van de achterste drie buiten beschouwing gelaten – naar de oorlog met zijn troepen.

Wellicht zal de machine-Vanhaezebrouck nu een terugval kennen. Een doorslagje is nooit zo mooi als het origineel en de tegenstander weet ondertussen wel hoe je zand in zijn raderwerk krijgt. Gent moet ook aan de slag in de Champions League, zes midweekwedstrijden bovenop de 43 van dit seizoen. Het wordt minder, zegt de logica, maar als dit Gent de eenmalige inkomsten van dit boerenjaar slim besteedt, is het wel een blijver.

Aan Belgische tv-rechten rijft het nu tussen de 6 en 7 miljoen euro binnen, 3 miljoen meer dan vorig jaar. En in de Champions League is het al verzekerd van 12 miljoen, zonder eventuele premies voor gelijkspel of winst. Daarbij komt nog eens het market pool geld, dat voor België steed minder bedraagt maar nog steeds op 3 miljoen euro zal afklokken. Reken daarbij nog eens de drie recettes en je komt al snel aan 20 miljoen extra inkomsten, ervan uitgaand dat de tweede van onze competitie naar aloude Belgische traditie niet door de voorronde van de Champions League geraakt. In het andere geval mag je daar 1,5 miljoen afhalen.

18,5 miljoen blijft een hele smak geld. Op 21 mei heeft ter hoogte van Schelde en de Ringvaart in Gent de aarde gebeefd en de naschokken zijn te voelen in Brugge, waar Verhaeghe-Mannaert nu al elk jaar structureel met verlies draaien en nog aan de stadionbouw moeten beginnen. Club Brugge voelt de hete adem van AA Gent in de nek, als het al niet is ingehaald.Voetbalreus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s