Column over verkiezingen bondsvoorzitter KBVB in De Morgen van 27 juni 2015

De kaskoe

De voetbalbond kiest vandaag een nieuwe voorzitter. Overal valt te lezen dat de zittende voorzitter François De Keersmaecker zijn meerderheid al binnen heeft, maar her en der wordt gesuggereerd dat Joseph Allijns in de coulissen de broodnodige coalities zou hebben gesmeed, waardoor de Belgische Voetbalbond (KBVB) heel misschien toch een andere voorzitter krijgt.

De Keersmaecker weet zich gesteund door de Vlaamse amateurclubs en Allijns door de Profliga. Allijns is voorzitter van KV Kortrijk, dat met zijn volle steun onlangs in Maleisische handen viel. De amateurclubs en de Profliga spelen hetzelfde spel, dat voetbal heet, maar ze hebben tegengestelde belangen en zoals vaak in het voetbal gaat het over geld. De bondswerking heeft maar één kaskoe en dat zijn de Rode Duivels. Bijgevolg draait alles rond die nationale ploeg en het schone geld dat daarmee te verdienen valt. Of niet.

Ooit is onder het bewind van De Keersmaecker een CEO aan-gesteld. Zijn naam was Steven Martens. Wás, want Martens is niet meer. Martens heeft fouten gemaakt, zo staat nog steeds in de kranten, en dan wordt daar in één adem bij gezegd dat hij het geld door ramen en deuren heeft gegooid.

Martens en co. kwamen in een bouwval waar in geen jaren was gewerkt en waar investeringen en herstructureringen nodig waren. Koken kost geld, maar dat er ook op grote voet is geleefd, daar is iedereen het over eens. Martens is weg, er zit nu een 71-jarige eentalig-Franstalige benevole krokodil in zijn plaats en zie: in Le Soir stond dat de aanloop van de Duivels naar Frankrijk en Wales bijna 300.000 euro had gekost. Dat had met minder ook gekund, maar dit is voetbal, een spel met heel weinig mensen die heel veel verdienen en heel veel uitgeven en heel veel mensen die heel weinig verdienen en die bewonderend kijken naar zij die heel veel uitgeven. Ze stellen zich daar verder geen vragen bij, omdat ze er zo graag bij horen.

Dit conflict draait dus om het grotere plaatje, dat je kunt samenvatten in één vraag: wat is de kerntaak van een voetbalbond? Voetbal facili-teren, zeggen de profclubs. Zorgen dat er meer voetballertjes zijn, met de nadruk op m. en niet v., want aan v. valt geen geld te verdienen. Meer voetballertjes betekent meer talent waaruit de profclubs kunnen putten en meer talent betekent lagere lonen voor Belgische spelers en meer doorverkoop naar de grote clubs buiten België.

Klopt, zegt de voetbalbond, dat doen wij ook en dat doen we zelfs goed, maar de nationale ploegen horen ook bij onze kern-taken. Juist zegt de Profliga, maar die grote Rode Duivels, die zijn eigenlijk van ons. Want wij hebben die spelers gevonden en op-geleid en wij willen daar ook de vruchten van plukken. Lees: als daar geld op wordt verdiend, behoort dat geld ons toe.

Maar er is geen geld op overschot, want dat gaat vandaag richting KBVB die – oh gruwel – aan werking en klantenbinding doet. Vanuit een onwaarschijnlijke kortzichtigheid wordt dan geconcludeerd dat de bond daarmee klanten (en sponsors) weghaalt bij de profclubs en hun commerciële werking kannibaliseert. Dat er een aparte voetbaldynamiek is ontstaan door die Rode Duivels en een bewezen nieuw voetbalpubliek is aangeboord, wordt even vergeten.

Met andere woorden: de KBVB mag eventueel de nationale ploegen houden, maar moet niet denken aan een doorgedreven commercialisering van zijn voetbalproduct Rode Duivels als niks van die inkomsten richting profclubs gaat, maar in de zakken verdwijnt van spelers en trainers die al zoveel verdienen.

Wat moet/mag de voetbalbond nog doen in de toekomst en vooral: van wie is dat voetbal, van wie zijn de Rode Duivels, van de voetbalbond of van de Profliga? Dát is de inzet van de voorzittersverkiezing tussen twee kandidaat-voorzitters die in het voetbal nooit een rol van betekenis hadden en die niemand ooit ook maar op een begin van een visie heeft kunnen betrappen. Onbenullen op de voorzittersstoel in sportbonden zijn bijna een constante in de Belgische sport. Onbenullen worden pas gevaarlijk als ze vergeten dat ze onbenullen zijn. Vooral Allijns lijkt in dat bedje ziek. De Keersmaecker was/is geen genie, maar is misschien toch te verkiezen boven een marionet van een duistere Maleisiër.

De kaskoe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s