Column Tour de Frans in De Morgen van 4 juli 2015

TOUR DE FRANS

Zijn we jaloers op Utrecht? Als ik sommige media mag geloven wel. Die vragen zich af hoe het in godsnaam mogelijk is dat wij al 57 jaar geen Tour-start hebben georganiseerd en Nederland al zes keer in de laatste 61 jaar. Amsterdam kreeg de eerste start buiten Frankrijk en later volgden Scheveningen (in volle Merckx-periode, maar in een jaar dat hij niet deelnam), Leiden, Den Bosch, Rotterdam en nu Utrecht.

Ik vraag mij ook af hoe ze dit voor mekaar hebben gekregen, omdat ik initiatiefnemer en bevlogen radioman Jeroen Wielaert een beetje ken en ik in dit prettige warhoofd nooit een organisator had vermoed. Hij is ook wel zo eerlijk te vermelden dat zijn hele plan op twee bierviltjes stond en dat vervolgens de stad Utrecht is bijgesprongen en het zaakje heeft overgenomen. Bijspringen doen ze in Utrecht wel meer als sport in het spel is: zo is al een paar keer FC Utrecht van de ondergang gered en is klauwen vol geld geïnvesteerd in de Galgenwaard.

Maar goed, dit is koers en dan zijn wij jaloers. Wéér in Nederland en in 57 jaar geen Tour-start bij ons, zo stond het in een krant. Ik dacht: en Luik dan, daar waren we toch twee keer in korte tijd? Bleek het om Vlaanderen te gaan, verdorie. Het is wat met die verenging: het Meetjesland heeft nog nooit een etappe gehad, is dát geen schande?

Vláánderen dus had in 57 jaar geen Tour-start georganiseerd. België wel en vandaar die verwarring: Brussel was al in 1958 aan de beurt en daarom die 57 jaar zonder start, want Brussel schijnt een (heel klein) beetje Vlaanderen te zijn. Charleroi zat er ook al eens tussen, in 1975 meer in het bijzonder, de Tour die zo rampzalig afliep voor Eddy Merckx.

Waarom is het zo erg dat we geen Tour-start hebben? De uitstraling is onvergelijkbaar, zelfs een klassieker als de Ronde van Vlaanderen kan daar niet aan tippen, luidt de mantra. Ik weet dat nog zo niet. Stel je voor dat Antwerpen een Tour-start zou krijgen. De enige uitstraling die je je daarbij voor de geest kunt halen, is dagen aan een stuk doffe verkeersellende als alle Nederlandse sleephutten over de Ant-werpse ring richting zuiden moeten. Of Gent: idem. Brugge: te klein. Brussel: niet aan denken.

Dat A.S.O. met haar Tour-circus maar naar Wallonië gaat. Ze spreken daar on-geveer dezelfde taal. En in Nederland dan? Ook. Daar heet een café een grand café, is a.u.b. s.v.p., de rijkswacht marechaussee en vinden ze het gaaf en spannend als de Tour de Frans landt en zomaar de hele boel overneemt, vooral dan die Franse Gendarmerie Nationale op die blauwe motorfietsen die baas zijn over het Tour-parcours. Dat lijkt in De Wever City niet direct haalbaar.

Bovendien, welk recht zouden wij hebben op een Tour-start? We lopen toch echt naast onze schoenen met die achterlijke bewering dat de koers van ons is. Wij hebben meer profs dan Nederland, maar dat komt dan weer omdat de wielrenners allerlei fiscale en sociale voordelen krijgen en de overheid twee ploegen onderhoudt. Nederland is een veel groter fietsland, met veel meer recreatieve fietsers en maar één overheidsploeg.

Je kunt ook niet zeggen dat België in deze Tour stiefmoederlijk wordt behandeld met één arrivée en twee départs. In geen enkel land heeft de Tour zoveel verschillende steden aangedaan als in België: wij zitten aan 39 en Italië zit ons het dichtst op de hielen met 24. Nederland zit ocharme aan tien. Waar zeuren we dan over? De kosten van de grand départ worden geschat op minimaal 16 miljoen euro. Daartegenover staat dan weer de economische return, maar daarvan moet dan weer van alles in de min worden genomen.

Nederland en vooral Utrecht hebben door die Tour en dat warme weer ook hun problemen die wij dan weer niet hebben: vandaag stroomt dubbel zoveel kraantjeswater richting Utrecht. Door de Tour en de hitte: dertig miljoen liter. Worden voorspeld: gesprongen buizen en bruin water. Jammeren om geen Tour-start in Vlaan-deren? Neen hoor, we zijn aan een ramp ontsnapt.

O ja, ik schrijf tijdens de Tour elke dag een stukje, misschien is dat voor sommigen onder u nog de grootste ramp.

04-07-2015-De-Morgen-p23-column-Tour-de-Frans-single-web

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s