Column over BK en EG op demorgen.be van 29 juni 2015

De macht van het getal, zei Boonen. Ja hallo, vooral niet goed opgelet toch

Dit was het weekend van de non-events. Of dacht u dat de wereld is gestopt met draaien tijdens het Belgisch Kampioenschap wielrennen in Tervuren? Planeet Koers ligt niet wakker van het BK wielrennen, zo vertelde van de week een renner in buitenlandse loondienst. “Fel overroepen wedstrijd, maar wel een schone trui.”

Die is nu een jaartje in het bezit van een renner van Topsport Vlaanderen-Baloise die eerder deze week ook de kermiskoers in Ruddervoorde won. Dit is geen poging om ook maar iets af te doen van de verdienste van de Topsport-ploeg, van Walter Planckaert, Christophe Sercu en uiteraard van Preben Van Hecke zelf, maar een beetje perspectief kan nooit kwaad. Na de meest succesvolle renner van de voorbije maanden (Jelle Wallays en zijn twee semi-klassiekers) heeft Topsport Vlaanderen-Baloise nu ook de Belgische kampioenstitel. Dit is niet normaal en dit is ook geen toeval.

Waar waren de machtige (miljoenen)blokken als Lotto-Soudal, Etixx-QuickStep? Waar waren de BMC’s in de finale, de mannen van Lotto-Jumbo en van Trek. Waar waren ze? Op een moment dat nog een kwart van de Topsport Vlaanderen ploeg vooraan zat, soupeerde Tom Boonen zijn laatste mannetje op. De macht van het getal, zei Boonen. Ja hallo, vooral niet goed opgelet toch. En dan Lotto-Soudal, zo zegezeker dat Jurgen Roelandts dacht dat hij met drie halen recht op de trappers dat bijtertje uit Zele wel van zich zou afschudden. Niet dus.

Preben Van Hecke is de verdiende winnaar en ik gun het de opleidingsploeg van harte, maar de tricolore trui, de trots van het Belgisch wielrennen, wordt een jaar lang gedragen door de wegkapitein van de overheidsploeg die het moet stellen met het beste van de rest. Door een jongen – een man van 33 inmiddels – die rijdt aan het minimumcontract en nog wat extra en die al lang blij is dat hij nog in zijn circus mag meedraaien om zijn collega’s enkele knepen van het vak bij te brengen.

Preben Van Hecke was ooit een rastalent, een grote belofte van het WK in Hamilton in 2003. Hij was en is nog steeds een trainingsbeest. Als Preben op stage doortrekt, zo weten de neofieten in de ploeg, hangen ze aan de rekker. Dus: alle lof, echt waar, maar als er nog twijfels waren over de belabberde staat van het Belgisch wielrennen, dan zijn die na gisteren weg want het ergste is nog: Van Hecke was een verdiende winnaar. Van geluk was geen sprake, van toeval ook niet. Vroeg vertrokken, als laatste voorin overgebleven, geen meter gesleept tenzij die laatste kilometer en samen met Jurgen Roelandts alle zelfverklaarde superprofs afgehouden.

Voor Roelandts was de nederlaag zuur, maar wat dacht u van Greg Van Avermaet? Al een paar jaar steeds tweede of derde tegen de wereldtop maar nu ook derde tegen Preben Van Hecke die twintig keer minder verdient. Tom Boonen, Sep Van Marcke, Stijn De Volder, Ben Hermans, Greg Van Avermaet, Jan Bakelants, geen van allen kregen ze het gat dicht. Het minderde tot zes seconden tot iedereen iedereen zag rijden en toen was het over, geheel naar wat we in de World Tourwedstrijden hebben gezien van de Belgen: ze koersen wel, maar ze winnen nooit. Op het BK kon niet anders of er won een Belg.

Waar de wereld ook niet voor stopte met draaien waren de European Games, die gisteren hun beslag kregen na 17 glorieuze dagen sport, aldus de officiële website. De European Games zijn grote voorsprong het grootste non-event in de Europese sportgeschiedenis. Hoe we dat weten? Omdat van de vijftig Europese landen er tweeënveertig een medaille hebben gewonnen, en tourist trap San Marino zelfs twee. Omdat er 844 medailles worden uitgereikt, haast evenveel als op de echte Spelen en dat voor de helft van de atleten. Omdat Rusland 164 medailles heeft gewonnen, dubbel zoveel als in Londen in 2012 en de medailletabel aanvoert. En vooral omdat Azerbeidzjan tweede is met 56 medailles.

Omdat België elf medailles heeft gewonnen, waarvan zes in acrogym. Dat is een discipline die u thuis nooit mag proberen en die dient als kweekschool voor Cirque du Soleil. Van die elf Belgische medailles tellen alleen de drie judo-medailles, want dat was een echt EK.

Dus: afvoeren die European Games, en wel snel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s