Column Slaven en Leugenaars in De Morgen van 13 juli 2015

SLAVEN EN LEUGENAARS

Héhé, was dat even spannend zeg, maar onze Greg Van Avermaet heeft met dank aan Nicolas Roche dan toch zijn ritje gewonnen, zij het in ploeg en niet solo. Greg Van Avermaet is met grote afstand de beste Belg in dit peloton, staat derde in het algemeen klassement maar rijdt wel nog steeds vooral in dienst van zijn kopman Tejay van Garderen, die tweede staat.

Een voorspelling? Tejay zal er tijdens een van de komende bergritten zo ongenadig doorzakken en Greg Van Avermaet zal zich inmiddels zo het pleuris hebben gereden voor zijn kopman, dat ook hij uit de top tien zal vallen. Hoe is het in godsnaam zo ver kunnen komen dat wij mede-uitvinders van het cyclisme nog slechts het werkvolk zijn, de slaven van ’t veloke? Les forçats de la route (naar Tourchroniqueur Albert Londres), c’est nous.

Wij zijn daarnaast ook geheide leugenaars, is dit weekend weer eens gebleken. Eén krant was bij Djamolidin Abdoesjaparov geraakt. Abdoe stopte toen hij 33 was na een positieve clenbuterol-plas in de Tour de France van 1997. “Ik ben geflikt door een soigneur,”
zei hij. Niet echt. Ik heb een redelijk accuraat en gecheckt verhaal van hoe het er toen echt aan toe ging bij Lotto. Geleerd door het verleden was Lotto-Issoglas in 1997 naar de Tour getrokken met epo, net als de meeste renners in haast alle ploegen. Maar het onopspoorbare epo was een affaire van de dokters, en de hoofdsoigneur – Laurent Van Brussel – vond ook dat hij goed gerief had.

In een kleinere rittenkoers had hij elke ochtend een lepeltje poeder in het eten van de renners gedaan en ze waren niet betrapt. Tot de dokter van de ploeg erop uitkwam en hem dat verbood. Jammer, maar helaas, het Franse lab vond de clenbuterol en Abdoe kon opkrassen. In dezelfde weekendkranten stond het verhaal van de Lotto-ploeg van 1995 en ook hier werd de geschiedenis verdrongen en verdraaid.

Op 11 juli 1995 van dat jaar eindigden vijf renners van de Belgische loterijploeg op La Plagne buiten tijd. Ze waren die ochtend vertrokken in Le Grand Bornand en volgens de geïnterviewde renners ging Claudio Chiappucci op de eerste col (de Col du Marais, 3,5% gemiddeld) ongenadig in de aanval en konden zij niet volgen. Daar is niks van terug te vinden. Wel van de aanval van Alex Zülle na 99 kilometer op een echte col, de Col des Saisies. Zülle zou de etappe winnen, Indurain zou tweede worden en steviger in het geel zitten. Twee epo-gebruikers.
“Wij kenden geen epo”, zo stond het in de krant. De realiteit is anders: iedereen kende epo, maar het werd bij Lotto aanvankelijk alleen gebruikt in drukke tijden. Op een vergadering voorafgaand aan de Tour had Andrei Tchmil het woord genomen en min of meer geopteerd voor een Tour zonder epo, omdat ze toch geen uitzicht hadden op een eindklassering. En evengoed omdat met de enorme dosissen uit die tijd die nieuwe doping erg duur was en de ploeg (nog) niet tussenkwam in de kosten. Zo gezegd, zo gedaan en zo werden ze in etappe negen naar huis gereden.
In een van twee haast identieke interviews stond een leuke vraag: “wat hield jullie tegen om naar de epo te grijpen?” Sammie Moreels, Peter De Clercq en Rudy Verdonck antwoordden. Nummer vier hield zijn mond. Dat was Mario De Clercq. Eerder dat interview had hij wel geantwoord op de vraag of hun carrière door die etappe was gebroken. Bij de anderen wel, bij hem niet. “Ze heeft mijn terugkeer naar de cross versneld, financieel en sportief de beste beslissing uit mijn loopbaan.”Dat zal wel. Mario De Clercq won drie wereldtitels, twee Belgische titels, 61 crossen en werd nooit betrapt maar in 2004 wel voor vier jaar veroordeeld, op basis van sms- en telefoonverkeer en dopingnotities die bij hem zijn gevonden. Die dienden om een boek te schrijven, zei hij. Het boek is er nog steeds niet en al elf jaar lang liegt Mario De Clercq dat hij blauw ziet en loopt hij weg van de waarheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s