Column Paranoia in De Morgen van 15 juli 2015

DISCLAIMER: uitsmijter over motortjes is pure ironie. If you translate, please be aware, part of this is ironic. And unblock me please, Mr. Froome. Life is not worth living without your tweets.

PARANOIA

Soms is wielrennen niet spannender dan gras zien groeien, maar we hebben een voorproefje gekregen van hoe een televisie- uitzending van wielrennen er zou kunnen uitzien in de toekomst. Met dank aan Antoine Vayer en een andere onbekende mijnheer die de 43 minuten durende beklimming van de Ventoux vanuit Bédoin, vanaf de befaamde bocht in het bos bij Saint-Estève, op YouTube hebben gezet. Het is te zeggen: die klim stond al op YouTube, maar zij hebben in een chic blokje watts, omwentelingen, snelheid en hartslag laten meelopen.

Je ziet dus hoe snel Chris Froome rijdt in de etappe die hij solo zal winnen, vóór Nairo Quintana: tot 30 kilometer per uur bergop als hij aanvalt. Je kijkt mee op zijn powermeter, zijn SRM. Schit-te-ren-de tv. Dat had ik gisteren willen zien toen eerst die jongens van Movistar de zaak op een lint trokken en vervolgens toen Wout Poels van Sky overnam en ten slotte toen Chris Froome Nairo Quintana adiós zei. Maar neen. We zagen een dunne jongen in een beetje te groot uitgevallen geel shirt wegrijden van de rest en we zagen bovenin de verschillen in tijd en die werden steeds groter. Zo groot dat we met een gerust gemoed de volgende twee weken een middagje op de fiets kunnen en dat het terrasje zelfs even mag uitlopen, want de Tour is toch voorbij.

Tien ritten, één berg die naam waard, een schamele 1.610 meter hoog ocharme, en de Tour editie 2015 is nu al klaar. Zakten ongenadig door het ijs: allemaal. Op Robert Gesink na, maar die stond al op achterstand. Was ook goed: onze Serge Pauwels, die geen kans kreeg bij Patrick Lefevere en nu ruim vóór de Etixx-QuickStep-kopman Rigoberto Urán eindigde. En onze andere redelijke klimmer, Jan Bakelants? Die moest zijn Franse kopman Romain Bardet naar boven sleuren. We hebben nog coureurs, sire, maar ze moeten mogen koersen. Ik propageer derhalve de opstand van de Belgische renners: gaat en grijpt uw kansen.

Maar bon, dat filmpje van Froome in 2013 op de Ventoux, daar was heel wat om te doen. Vooral omdat Sky vannacht juridische actie ondernam en beweerde dat de informatie was gehackt: de account @oufeh werd uit de lucht gehaald en het filmpje van YouTube verwijderd. Op grond waarvan is niet erg duidelijk, want die data waren in 2013 al vrijgegeven aan L’Equipe, weliswaar onder de voorwaarde van geheimhouding.

Toen concludeerde een wetenschapper (Fred Grappe) dat Froome clean had gereden. Hij werd net niet afgemaakt door een andere wetenschapper, zijn voormalige vriend en collega Antoine Vayer. Dat is een slimme trainer die ooit bij Festina heeft gewerkt maar daar zo’n trauma heeft opgelopen dat hij sindsdien bij wijze van spreken iedereen verdacht vindt die harder rijdt dan hemzelf. Zijn account heet dan ook @festinaboy. Zo, nu heeft u ook meteen de achtergrond bij dit gedoe.

Team Sky dat een onschuldig filmpje censureert, waaruit juist blijkt dat het niks te verbergen heeft, was een paranoïde reactie en een blunder inzake crisiscommunicatie. Ik heb het filmpje eergisterenavond nog gedownload na een tip van Vayer, die van de censuur wist, en het staat nu netjes op mijn harde schijf, waar ik het al twee keer heb bekeken.

Wat zie je? Froome die aanvalt, heel even 1.000 watt vermogen levert en dan een halve minuut ongeveer 600 watt. Dat is veel, maar niet abnormaal. Zijn hartslag is 157 voor de aanval en 161 erna; niet echt superhoog, maar het gaat dan ook om een klim die drie kwartier duurt.

De hele klim levert Froome gemiddeld 388 watt. Ook dat is normaal voor zijn gewicht en blijft netjes onder de 6 watt per kilogram, een overigens arbitraire grens, maar ongeveer 10 procent minder dan in tijden van epo en bloedtransfusies. Niks aan de hand dus? Neen, eigenlijk niet, behalve dat bij die aanval zijn hartslag niet al te veel stijgt. Dat kan dan weer normaal zijn voor een supergetrainde atleet, tenzij – aha – hij een motortje heeft om zijn 110 omwentelingen rond te krijgen. En daarmee is de duivelscirkel van paranoia en verdenkingen in het cyclisme weer rond.

Paranoia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s