Column Tinkov in De Morgen van 24 juli 2015

TINKOV

Zo zit het dus: Nairo Quintana mag morgen winnen op l’Alpe d’Huez. Tenzij Chris Froome wil winnen, want die heeft er nog maar één en dat maakt hem voorlopig een zeer zuinige winnaar. Gok maar op Quintana, die samen met Froome de rest losrijdt en dan een vrijgeleide krijgt van 50 meter, kwestie van ons te laten geloven dat het voor de volgende edities wél een beetje spannend zal worden.

De vraag die we ons de volgende jaren moeten stellen, is deze: hoelang houdt Chris Froome het spartaanse trainings- en voedingsregime van Sky vol en wanneer trekt hij alle infusen eruit (een metafoor, want die mogen niet meer) en gaat hij op een Afrikaanse of Toscaanse heuvel zitten in een villa die hij heeft gebouwd?

Nog een vraag die we ons moeten stellen: hoelang kan het wielrennen leven met een inkrimpende markt voor de hele sport, maar een steeds groter markt-aandeel voor één evenement in die sport? De fanbase voor de Tour zou zijn gestegen, verkondigde gisteren een marktonderzoeksbureau. Kan kloppen, maar ik hecht nog iets meer geloof aan de kijkcijfers, want er gaapt een verdomd diepe kloof tussen zeggen dat het je interesseert en ook daadwerkelijk het evenement volgen.

Het was voorlopig een mooie julimaand en dat zal de cijfers hebben beïnvloed, maar wielrennen kan er niet naast kijken dat het een afkalvende sport is. Maar kijk, als de nood hoog is, kondigt de redder zich aan: Oleg Tinkov, zo rijk als hij gek is, of omgekeerd zo u wil, maar zeker gek. Hij wil een Franse revolutie: “Toen legden ze het hoofd van de koning op de guillotine en hakten het af.” Het was niet zo duidelijk van wie dan, maar Christian Prudhomme was een goede gok. “Wielrennen is geen Franse sport en ze hebben zeker het monopolie niet. Dit businessmodel werkt niet. We moeten een voorbeeld nemen aan de NBA en de NFL en willen ze (de Tour en de UCI, bedoelt hij, hvdw) geen veran-dering, dan zijn Makarov, Rhis en ik weg.”

Dat klinkt verleidelijk. Ik bedoel: ik ben geen fan van ASO, maar als die voet bij stuk houden en betweterige rijkaards als Tinkov (Rihs mag blijven) verlaten daardoor het cyclisme, dan schieten we al een eind op. Tinkov heeft gelijk dat het businessmodel niet werkt, maar hij is zelf een deel van het probleem. Wielrennen heeft een wankele economische basis door het totaal ont-breken van ticketing- en tv-inkomsten.

Die laatste zijn er wel, maar ze zijn te laag door de enorme productiekosten. Dagelijks wordt in het reizend openluchtstadion van 110 (kortste rit in lijn) tot 223 kilometer (langste rit) door FR2 en A2 en ASO een veelvoud geïnvesteerd van de productiekosten van een Champions League-finale of een Super Bowl, en dat voor misschien een honderdste van de tv-rechten, honderd keer minder kijkers en duizend keer minder reclame-inkomsten.

Als wielrennen wil groeien, moet het eerst een stap achteruitzetten en terugkeren naar de economische realiteit. De sport zit in een doodlopende straat met enerzijds ploegen die teren op rijke geldschieters (BMC, Etixx-QuickStep, Tinkoff-Saxo, Katjoesja) en anderzijds ploegen die teren op overheidssteun (Astana, FDJ, Lotto-Soudal). In die laatste combinatie is niet Soudal het probleem, maar wel Lotto. Een Duitser die in het buitenland wint dankzij Belgen die in zijn dienst rijden; het is niet helemaal duidelijk wat de marketingstrategie daar achter is en hoe dat het Belgisch wielrennen ten goede komt. De Nationale Loterij is dan ook een baronie van willekeur als het over sportinvesteringen gaat. Maar dit geheel terzijde.

Tinkov dus, is zelf de eerste marktverstoorder. Hij wil een salary cap, maar betaalt in een armlastige sport Alberto Contador en Peter Sagan als voetballers (samen 8 miljoen euro), waardoor ook de salarissen van de andere renners navenant zijn gestegen. Dat het ook anders kan in dat kleine maar heel erg fijne wielrennen bewijst MTN-Qhubeka, dat met weinig geld mee het spektakel verzorgt, een rit won en zowaar in de breedte de tweede beste ploeg is. Dat is echte spon-soring, gekoppeld aan een goed doel en een filosofie die hoger reikt dan de gestreelde ego’s van de nieuwe rijken.

Tinkov

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s