Column over de laatste speeldag op demorgen.be van 14 maart 2016

Dit jaar had ik een wens:dat OH Leuven in eerste klasse zou blijven

Zo dames en heren voetballiefhebbers, dit was dan het einde van het eerste voetbalbedrijf van het seizoen 2015-2016. Dat niemand nog komt zeggen dat de play offs geen goede zaak zijn voor het voetbal, want dit was zowat de spannendste laatste speeldag ooit in de reguliere competitie. Al moet daar meteen bij worden genuanceerd dat de strijd om de plaatsen veertien en vijftien zonder de (schrappen wat niet past) vermaledijde/fantastische vinding van play offs even spannend was geweest. En wellicht even onrechtvaardig geëindigd, maar daarover verder meer.

Spanning betekent op een gezellige zondagavond tussen zes en acht voetbal op drieëneenhalf scherm en dat halfje was voor de iPhone waar de resultaten het snelst verversten. Voor Play Off 1 was de zaak al na een kwartiertje beklonken. Standard was weer Standard van het seizoensbegin: geen peil viel er die eerste wedstrijden te trekken op die rode kippen zonder kop, maar even leek het alsof Yannick Ferrera de zaakjes in extremis op orde zou krijgen. Reken maar dat de vaste klanten van Play Off 1 al schudden en beefden want Luik uit is nooit een pretje, niet in het minst voor Anderlecht.

Die angst bleek overbodig, want Standard verviel op de laatste speeldag in de oude zonden van de eerste. Het speelt Play Off 2 omdat het na vijftien minuten al 2-0 stond voor KV Mechelen en Standard verder moest met tien man. Dat gebeurde na een trekfout van de laatste man op Tim Matthys. Die ging gewillig neer, maar geef hem eens ongelijk.

Afgelopen donderdag had ik met deze echt wel goeie voetballer een gesprek dat u in de zaterdagkrant heeft kunnen lezen. Hij voorspelde dat Standard punten zou laten liggen in Mechelen en dat Zulte-Waregem Play Off 1 zou halen. Hij kreeg gelijk. We hadden het onder meer over die al of niet strafschop op Brecht Dejaeghere van een week eerder tegen OH Leuven toen Romain Reynaud zijn been liet hangen maar Dejaeghere naar mijn gevoel (en dat van de ref) iets te makkelijk neerging. Matthys was het er niet mee eens. Hij bepleitte het recht van de aanvaller om tegen een lomp uitgestoken been of (in zijn geval) een onhandige arm te lopen en neer te gaan. Hij zei alleen dat Dejaeghere te zwaar was gevallen. Hij gaf goede raad: liever onhandig struikelen dan opzichtig neergaan, want dat komt veel geloofwaardiger over. Zijn val gisteren was geloofwaardig, hoewel ik vermoed dat hij had kunnen recht blijven. Het weze hem gegund en ten slotte is de afstraffing van domheid een onderdeel van competitiesport.

Twee jaar geleden kreeg ik de shit naar mijn hoofd toen ik na de vreselijke aanslag van Leuvenaar Björn Ruytinx op Mehdi Carcela en vooral de lamentabele reactie van het bestuur de hoop uitsprak dat OH Leuven zou zakken uit eerste klasse. Omdat domheid moest worden afgestraft. Toen die wens al lang mijn wens niet meer was, kwam die alsnog uit. Ik had pech en Leuven nog meer.

Toen Leuven vorig jaar promoveerde, was dat niet meer dan terecht en zoals het dit jaar voetbalde na de komst van Emilio Ferrera, was het een gesel voor alle clubs in eerste klasse en een feest voor de toeschouwers, ook de neutrale. Dit jaar had ik ook een wens: OH Leuven dat in eerste klasse zou blijven, alleen al voor de onderschatte Emilio Ferrera. De wens is niet uitgekomen.

Nooit in de geschiedenis van de Belgische eerste klasse is een beter voetballend team, met een mooiere aanhang en een beter stadion moet zakken naar tweede. Correctie: naar Eerste Klasse B. Dat is een vinding van de topclubs om eerste klasse iets minder vlot bereikbaar te maken voor janneke en mieke. Terecht, maar het is een godgeklaagd drama dat uitgerekend nadat Oud-Heverlee Leuven is gezakt, de promotie naar eerste klasse dubbel zo lastig wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s