Column Houtprut in De Morgen van 1 okt

Houtprut

Wat is een groter probleem voor ons voetbal, denkt u? Een derde keeper van Waasland-Beveren die een gokje waagt op zijn eigen team? Een speler van Anderlecht van wie de broer (of hijzelf) 50 euro inzet op verlies van zijn ploeg in een wedstrijd die normaal nooit kan worden gewonnen? Of toch die voorzitter van een eersteklasser die in de val trapt van undercoverjournalisten, gretig als hij is om de Third Party Ownership te omzeilen om daar samen met zijn club beter van te worden?

Het eerste is spielerei.
Het tweede grenst aan slavernij.

Het eerste is men nu met inzet van politie volop aan het uitzoeken. Het tweede doet men af als een inschattingsfout, uitlokking en niet bewezen. Zal het ooit bewezen worden wat Jimmy Houtput van OH Leuven wilde doen? Natuurlijk niet, het waren immers geen echte zakenlui die hem benaderden om een illegaal driehoekje op te zetten maar journalisten en die hebben niet de miljoenen om daadwerkelijk spelers te kopen.

Die hebben gewoon gepeild of hij interesse had en dat had hij wel degelijk. Hij heeft hen alvast niet de wacht aangezegd, maar nu is het woord tegen woord. Dat van de succesvolle zakenman die het zo goed voorheeft met zijn club tegen dat van journalisten die hem in de val lokten – entrapment, zei de Engelse bondscoach Sam Allardyce die ongeveer hetzelfde was overkomen.

Houtput stapte snel op als voorzitter van OHL, maar dat was geen bekentenis. Neen, hij heeft schoon genoeg van die zieke wereld. “In de jungle van de voetbalwereld kan ik niet zijn wie ik echt ben en ik heb dan ook beslist om ontslag te nemen als voorzitter van OHL.”

Ik heb altijd goeie commentaren gehoord over Houtput, maar misschien moeten die ook naar de categorie ‘perceptie creëren’ worden verwezen. U moet de opgenomen conversatie toch maar eens googelen via Telegraph en Houtput. Wie expliciet benadrukt dat hij de oplossing heeft gevonden om het verbod op Third Party Ownership via een sponsoringconstructie of een schaduwmaatschappij te omzeilen en elke transfereuro die binnenkomt zal doorstorten, is geen slachtoffer van uitlokking maar mededader. Van Houtput tot Houtprut, jammer voorwaar.

Als OHL-woordvoerder Chris Vandenbroeck, in zijn vrije tijd ook advocaat, het woord voert, dan weet je dat het is om te zaken te verdraaien. “Die mensen bleven vaag en de voorzitter heeft getracht om meer informatie te krijgen.” Neen, de voorzitter heeft actief meegewerkt en oplossingen aangereikt om het geld van de transfers van zijn club door te kunnen storten naar derden en dat is de essentie van Third Party Ownership, dat sinds 2015 verboden is.

Dáár maakt de voetbalwereld zich natuurlijk niet druk om. Een nest Afrikaantjes naar het makkelijke België halen om door te verkopen, al of niet via een schimmig constructietje, dat doen we allemaal, ja toch? Neen, dé bedreiging voor de mores in het voetbal zijn de voetballers die een gokje zouden hebben gewaagd. En als die voetballer dan nog een doelman is met wie de club niks meer kan aanvangen, zet men hem aan de deur.

Altijd een slag om de arm houden in deze business, maar tenzij alsnog bekend raakt dat ‘Olli’ Deschacht spelers heeft doorgelaten omdat zijn broer of zijn vader een paar keer hun inzet konden terugverdienen, is er in die affaire weinig aan de hand. Denkt u nu echt dat Olivier Deschacht, via wiens rekening 50 euro is ingezet op het verlies tegen PSG, ook bewust aan een verlies heeft meegewerkt?

In die wedstrijden van 2013 werd het 0-5 thuis (waarin Deschacht niet meespeelde) en 1-1 in Parijs (waarin Deschacht wel meespeelde). In het best geval had die 50 euro op het logische verlies een 3 tegen 1 opgeleverd, dus 150 euro maar wellicht zelfs minder. Wat dacht u dat de spelers van Anderlecht aan premie konden verdienen als ze hadden gewonnen van PSG? Wellicht honderd keer meer dan 150 euro.

Voorstel: stop met die hysterie rond gokkende voetballers, voer snel een verbod in op gokken op eigen sport, haal ook die flikken van die zaak weg en zet ze op de mensenhandel in het voetbal. Dat is een veel grotere prioriteit, maar die raakt natuurlijk aan de perverse economie van de kamelenmarkt die het voetbal zo graag wil zijn.