Column Qatar in De Morgen van 8 oktober 2016

Qatar

Op woensdag 19 september 2012 kondigde de internationale wielerbond UCI aan dat Qatar de enige kandidaat was om het WK van 2016 te organiseren. Alle andere kandidaten hadden zich vreemd genoeg teruggetrokken. De UCI kwam met een communiqué met daarin een quote van Philippe Chevalier, UCI Sport and Technical Director. “Het management van de Qatar-kandidatuur presenteerde een buitengewoon interessant project met daarin innovatieve oplossingen die ons zullen toestaan een technisch interessant parcours uit te tekenen. We kijken ernaar uit met hen samen te werken.”

Eerlijk, zo stond het er: een buitengewoon interessant project. Dat interessant was vooral in Zwitserse francs uit te drukken. Meer dan 20 miljoen had Qatar er voor over om het weeklange circus op twee wielen naar de woestijn te halen en dat was drie keer meer dan toen gebruikelijk. De juiste sommen kent niemand.

Het mag een raadsel heten wat er precies innovatief was aan het parcours dat parallel aan de kust 75 kilometer naar het noorden loopt en dan 75 kilometer naar het zuiden waarna nog 7 ronden van 15,2 kilometer worden gereden op het kunstmatige eiland The Pearl, en dat allemaal plat. De wind misschien? Die zal wellicht waaien, maar die is geen vinding van het organisatiecomité.

Over de data zal nog worden onderhandeld, werd ook nog meegegeven, want het schijnt dat het daar heet is in september. Goed gezien. Meer zelfs, het is daar ook heet in oktober, en in november en alle maanden van het jaar behalve december, januari en begin februari. Maar dat wist men al in 2012.

Het jaartal is belangrijk: Valkenburg 2012 – waar Philippe Gilbert zou winnen – was het voorlaatste WK van de zittende voorzitter Pat McQuaid, de Ier die in 2013 in Firenze de duimen zou moeten leggen voor de Brit Brian Cookson. Dat is een sukkelaar, maar dat was McQuaid eigenlijk ook. McQuaid heeft de UCI en de wielerwereld met die beladen erfenis opgezadeld.

Maar goed, we zijn er (morgen begint het met de ploegentijdrit), het wórdt warm en we zúllen fietsen. Hoe lang, dat wordt nog uitgemaakt. De ene bron gewaagt van een inkorting met honderd kilometer, de andere bron zegt dat de wedstrijd zou worden ingekort tót honderd kilometer. Niet duidelijk of ooit een sport een groot kampioenschap op een minder geschikte plaats heeft georganiseerd dan het wielrennen in Qatar, tenzij misschien het WK voetbal van 2022, ook in Qatar.

Philippe Chevalier is weg en Pat McQuaid is ook weg en het is lang niet zeker of ze wel zouden antwoorden op de vraag wat hen toen bezielde. De bestuurders van toen zijn ook niet meer dezelfde.

Het is niet bewezen dat iemand persoonlijk beter is geworden van de keuze voor de hete woestijn, maar als Qatar in de sport een spoor van smeergeld heeft achtergelaten, zoals met de toewijzing van de World Cup voor 2022, dan mag je ervan uitgaan dat ook in de buurt van Aigle geld is blijven plakken. Deel de 4,5 miljoen euro die diende om de voetbalbestuurders om te kopen misschien door tien en dan zitten we in de buurt. Als dit onderwerp uw interesse wegdraagt, dan bestelt u nu op Amazon The Ugly Game: The Qatari Plot to Buy the World Cup uit 2015, geschreven door journalisten van The Sunday Times.

De 4,5 miljoen euro werd toen gebruikt om het executief van de FIFA om te kopen, met uitzondering uiteraard van onze Michel D’Hooghe, behalve dan dat zijn zoon Pieter (orthopedisch chirurg) geheel toevallig rond die tijd een lucratieve baan kreeg in Aspetar, de hoogtechnologische sportkliniek van Doha. De timing was de volgende: Qatar werd gekozen in december 2010, Pieter D’Hooghe werd visiting chirurg in 2011 en verhuisde in juni 2012 naar Doha voor een fulltimebaan.

Vader D’Hooghe heeft als voorzitter van de medische commissie van de FIFA destijds pro forma gewaarschuwd voor de hitte. Hij ging alvast nooit op de rem staan. Wat kan het hem ook schelen: in 2022 is hij 77 en al lang niet meer in functie. Zoon Pieter D’Hooghe is deze week tijdens de Aspetar Cycling World Championships 2016 chief medical officer. Misschien kan die een rapportje sturen. “…Pa. 1.000 wielrenners gestart, 300 aangekomen, 200 uitgedroogd, 200 van hun fiets gevallen, 100 infusen gestoken, alle halve doden gereanimeerd. Toch oppassen in 2022.”