Column Suppen in De Morgen van zat 19 nov

Suppen

Er zijn meer en meer tekenen die erop wijzen dat de Apocalyps nabij is nu de surfbond tegen de Spelen van 2024 ook het suppen op het olympisch programma wil krijgen. Suppen staat voor stand up paddle. Dus boven op een surfplank staan en je dan met een peddel zo snel mogelijk voortbewegen op het water. Het is een sport – als je die onnozeliteit zo mag omschrijven – voor kleine, compacte mensen. Dat heb ik aan den lijve ondervonden, al is reikwijdte ook niet te versmaden.

Weinig echte sporten zijn voor kleine mensen. Dat denkt men van voetbal, maar hier vergist men zich schromelijk. Behalve bij sporten waar de middelpuntvliedende krachten (denk aan gymnastiek) en het gewicht (denk aan bergop fietsen) spelen, is klein zijn altijd
een zwaktebod. Tenzij op de sociale media, stond van de week te lezen in de krant. Eden Hazard is de eerste Belgische voetballer die twintig miljoen volgers heeft op Facebook, Instagram en Twitter opgeteld. Die populariteit heeft hij te danken aan zijn voetbalspel uiteraard, en aan zijn aura van boy next door, maar ook aan zijn gestalte.

Eden Hazard is namelijk klein en daarom zouden Aziaten gek zijn van hem. Wie dat soort onzin de wereld instuurt, zou verplicht moeten suppen bij 8 beaufort op de Noordelijke IJszee. Alsof Aziaten vooral kleine mensen willen. Juist niet, want daar zijn er al genoeg van in Azië. Usain Bolt heeft dertig miljoen volgers op die drie platformen samen en hij is zowat de antipode van Hazard. Als Bolt in Japan uitstapt, staat het land stil. Bolt is 1,95 meter en is dus een flinke man, rekening houdend met de vuistregel dat mannen beginnen bij 1,80 meter.

Diezelfde Usain Bolt gaat voetballen bij Borussia Dortmund. Tenminste, hij gaat wat meetrainen en kijken of hij het leuk vindt. Eerst was het plan om dat bij Manchester United te doen, want daar is hij fan van, maar dat ging nooit door. Later was sprake van City, maar Sergio Agüero zei daarover dat hij Bolt had zien spelen en dat hij hem niet slecht vond, maar niet goed genoeg voor City. Misschien wel voor Man U. U begrijpt dat dit een grapje was. Dortmund is geen grap en ook geen toeval, want die spelen met Puma, het huismerk van de snelste mens op aarde.

Maar wat als Bolt inderdaad als kind was gaan voetballen en alleen maar voetballen? Wat als hij als kind in Afrika was geboren en niet in Jamaica, waar sprinten de nationale sport en passie is? Dan had hij nog goeie voeten moeten hebben maar was hij misschien wel een mix van Bale en Ronaldo geworden, 1,95 meter lang.

Wat als de sprinters in de Verenigde Staten niet voor atletiek hadden gekozen maar voor pakweg voetbal, hoe anders zou die sport er niet uitzien? En, nu komt het: wat als alle basketbal- en footballspelers waren opgegroeid in een land waar voetbal de sport nummer één was? Simpel, dan zou voetbal een totaal ander spel zijn, gespeeld in andere dimensies: sneller, hoger, krachtiger.

Voetbal staat over de hele wereld op de eerste rij om te kiezen uit het voorradig talent, behalve in het grootste en eerste sportland. In de VS is soccer een sport van latino’s, meisjes en suburban kids. De Amerikaan met Afrikaanse roots, dé referentie inzake snelheid en kracht, heeft geen boodschap aan voetbal.

Zelfverklaarde slimmeriken in het voetbal hangen hele theorieën op over klein zijn en draaicirkels en beweeglijkheid. Onzin. Kijk maar eens op YouTube naar Stephen Curry, Derrick Rose of John Wall. Snelheid creëert extra ruimte. Pas als er geen ruimte is, door een gebrek aan snelheid, heb je die kleine ukjes nodig met hun draaicirkeltjes. Soms wordt de oppervlakte van het basketbalveld erbij gehaald, wat nog grotere onzin is. Als op een veel kleiner veld, dus binnen een kleinere ruimte, de snelste spelers allemaal 1,90 meter zijn, is er geen enkele reden waarom die dat niet op een veel groter veld zouden zijn. De reden dat zo weinig lange mensen voetballen is ook simpel: voetbal was niet hun eerste optie en/of hun jeugdtrainers waren gemakzuchtig, onkundig en ongeduldig.