Column Kansberekening in De Morgen van 22 april 2017

Kansberekening

Dit stukje is getikt nog voor de uitslag KAA Gent-KV Oostende bekend was, een slag om de arm is derhalve gewenst. Worden kampioen in eerste klasse, in volgorde van waarschijnlijkheid: RSC Anderlecht, Club Brugge en KAA Gent. Anderlecht is 60 procent zeker van de titel en de overige 40 kan in tweeën worden gedeeld door Club Brugge en KAA Gent. Oostende, Zulte Waregem en Charleroi doen niet meer mee voor de eerste twee plaatsen.

Wie het ook wordt, het toeval zal weer de grootste rol hebben gespeeld. Twee keer per jaar moet u daarop worden gewezen in deze rubriek: voetbal is toeval, geschreven met dezelfde letters plus de b van bal. Voetbal is een jurysport, las ik van de week op Twitter. Ook dat klopt: het toeval, zo hebben we de laatste weken gezien, zit hem ook in de hansworst die in het midden van het veld het verkeer regelt en zich samen met zijn collega’s al of niet in jouw voordeel vergist. Dat alles zal niet beletten dat de FC Analisten bij Tom en Frank met ronkende theorieën en gedurfde visies zullen afkomen waarom deze of gene club het uiteindelijk heeft gehaald.

Wordt het Anderlecht, dan zal het begrip efficiëntie overheersen en zal René Weiler op het schild worden gehesen, terwijl het daar het grootste deel van het seizoen een zootje was en het spel soms niet om aan te zien was, en hij eergisteren veel (demagogische) kritiek kreeg om zijn anderzijds logische wissels. Wordt het Club, dan zal worden verwezen naar de slogan ‘No Sweat No Glory’ en de onwaarschijnlijke drive van hun trainer Michel Preud’homme. Terwijl ze daar de laatste week geen wedstrijd meer kunnen winnen. Wordt het Gent, dan zal Hein Vanhaezebrouck worden bejubeld en ook een beetje de dikke portemonnee waarmee in de winterstop dure en toevallig (weer toeval!) goeie spelers werden gekocht.

Toeval en geluk zijn broer en zus in de sport. Om toevallig gelukkig te zijn, moet je wel investeren in de wedstrijd, bijvoorbeeld door aan te vallen, maar ook niet overdreven veel want voetbal is nu net dat spel waarbij het minst moet worden aangevallen om maximaal succesvol te zijn. Toeval is in geen enkele balsport belangrijker dan in voetbal, of misschien biljarten maar daar ben ik niet in thuis.

Michel Preud’homme en Club Brugge vinden nog steeds dat niet Gent de titel heeft gewonnen in 2015, maar dat zij hem hebben verloren omdat ze Europees zo lang in de running waren. Heeft daarom in de later als cruciaal bestempelde wedstrijd op Brugge de Gentse spits Benito Raman bij een 2-2 in een ultieme aanval een bal op de paal geschoten en vervolgens de rebound op zijn hoofd gekregen en de bal alsnog binnen gekopt? Zijn de Club-spelers daar plots door hun knieën gegaan, overmand door vermoeidheid? Neen, toeval is de reden dat hun benen werden afgesneden en de hoofden volliepen.

Vorig jaar vond Club Brugge zichzelf zo vreselijk geweldig, maar als het in de play-offwedstrijd bij Gent aan de rust 3-0 staat voor de thuisploeg, mag geen haan daar naar kraaien en is de titel misschien gaan vliegen en zijn de benen weer af. Maar toevallig werd het geen 3-0, want aan de rust stond het 1-1 door missers en een toevalgoal van Izquierdo. Ging Gent daar onderuit door een zwaar Europees seizoen? Welnee, de laatste Europese wedstrijd was al een maand eerder gespeeld. Gent ging onderuit door toeval.

Club speelde dit seizoen tijdens zijn drukste weken heel België van het kastje naar de muur, maar raakt de laatste weken geen bal meer goed. Europees was het al uitgeschakeld nog voor het winteruur inging en dat is alweer een paar weken het zomeruur geworden, dus daar kan het ook niet aan liggen.

Toeval gaat arm in arm met kansberekening en daar is René Weiler van Anderlecht, al of niet voorgerekend door het bestuur, erg goed in. De kans dat Anderlecht de halve finale van de Europa League haalde, was oneindig veel kleiner dan dat het straks kampioen wordt, behalve als Weiler tot het eind in Manchester met zijn beste spelers blijft spelen, maar wie zal het zeggen?

Het verschil op de bankrekening daarentegen is gigantisch: kampioen worden betekent minimaal 25 miljoen euro van de Champions League, de halve finale van de Europa League winnen betekent 1,6 miljoen euro. Reken uit. Heil Weiler. Voorlopig, want zondag is het weer toeval dat beslist.