Column Whoop(s) in De Morgen van zaterdag 21 okt 2017

Whoop(s)

Ik zag van de week een titel: “Criminelen dragen enkelband, bij Genk is het een polsband”. Daaronder: verschillende spelers niet te spreken over verplichte monitoring. En daaronder: Big Brother woont in Limburg en hij ziet nog steeds alles.

Ik dacht: zo, wat hebben ze nu aan de hand daar in het bronsgroen eikenhout? Mijn huisgenote, die ’s ochtends alleen tijd heeft voor de koppen, was misleid: ze vond het een schande. Ik las het hele artikel en ik sprong haast uit mijn vel toen ik de pagina van nabij bekeek. Dat minderde er niet op toen ik hoorde dat Radio 1 – ooit een baken van sérieux maar minder sinds ze ook een social media watcher opvoeren – er op doorging. Gelukkig belden ze dokter Chris Goossens en die relativeerde meteen de heisa.

Wat was er aan de hand? De spelers van KRC Genk dragen sinds kort slimme polsbandjes die de biometrische gegevens van het lichaam interpreteren. Die dingen bestaan al een eeuwigheid, ten minste al zo lang ik ben geabonneerd op de Sports Techie Newsletter, maar ze worden wel steeds beter.

Ik heb ook zo’n wearable en die is zelfs duurder dan die van Genk. De mijne heet Apple Watch en die brengt ook van alles in kaart. Ik kan die naar behoeven programmeren en ik heb al heel wat functies uitgezet omdat je na een dagje achter de computer er niet wil aan worden herinnerd dat je slecht bezig bent. De spelers van Genk hebben dat ding van hun werkgever in de hoop op een win-win: spelers met een betere conditie omdat ze bijvoorbeeld beter uitgeslapen zijn en een team met betere spelers.

Wie kan daar wat op tegen hebben? Is een wearable dan geen enkelband zoals in de kop wordt gesuggereerd? Neen, en wie dat denkt, kent niks van sport of is van erg slechte wil of allebei. Sommige wearables hebben een gps maar niet deze Whoop, want zo heet dat vervloekte ding. Het is dus geen track device die in het digitaal hoofdkwartier van KRC Genk alarm slaat als één of meerdere spelers twee dagen voor een wedstrijd in de Versuz liggen te rollebollen in plaats van in bed.

Het ding monitort wat in en met het lichaam gebeurt en mag dat even, ja? Ik heb het raden naar het gemiddeld salaris van een Genkse kernspeler maar dat zal wel in de buurt van de 300.000 euro liggen en de topverdieners zullen flink boven het half miljoen gaan. Voor dat bedrag heeft de werkgever net iets meer te zeggen over je lichaam, zeker als hij met een gadget het lichaam bewezen sterker wil maken.

Over dat bewezen kan nog een boompje worden opgezet, want het is ook al bewezen dat die dingen niet altijd goed werken. De hartslagwaarden bij een inspanning zijn niet altijd correct als de hartslag niet met een borstband wordt gemeten. Daar weten ze bij Genk: daarom wordt de Whoop niet gedragen tijdens de training want dan gaan ze aan een ander ding. Mét gps, om te zien hoeveel door wie aan welke intensiteit wordt gelopen.

De Whoop is bedoeld om de recuperatie te monitoren en iemand moet toch eens komen uitleggen wat daar mis mee is. Toch liggen enkele spelers dwars, zoals altijd bij een ploeg die niet te best draait. Die willen niet bij naam worden genoemd en dat is flauw. Ze stellen zich ernstige vragen. Spelers die zo hun privacy moeten opgeven, kan dat wel? Wat als big brother ziet dat tussen 2 en 3 uur ’s nachts de hartslag ineens naar 140 gaat, is er dan geen probleem van privacy? Gaan ze onze seks in kaart brengen? Moeten we Sporta niet eens opbellen?

Vreemd, want in de VS wordt de Whoop gepromoot door de NFLPA en de NBAPA. Die PA staat voor Players Association, dus de vakbonden van american football- en basketbalspelers, jongens die respectievelijk gemiddeld 2,1 en 6,2 miljoen dollar verdienen. Als de sterkste vakbonden in de wereldwijde topsport de Whoop aanprijzen, lijkt er niet direct sprake van een levensgroot probleem.

Ik stel volgend compromis voor: spelers van KRC Genk hebben het volste recht om geen Whoop te dragen, op voorwaarde dat ze zich voortaan elke avond melden om 22 uur op het internaat aan de oefenvelden alwaar om 23 uur het licht uitgaat, elektriciteit en wifi worden uitgezet. Eén keer per week is intiem bezoek toegestaan.

 

DM-COL-Whoop(s)